Béla

A párizsi terrortámadások áldozatainak állít emléket Jeff Koons

2016.11.24. 09:40

Programkereső

A francia fővárost tavaly ért terrortámadások áldozatai előtt tisztelgő szobrot készít és ajándékoz Párizsnak az amerikai művész.

Az egyelőre csak tervrajzokon létező monumentális alkotás 10 méter magas lesz, és bronzból, rozsdamentes acélból, valamint alumíniumból készül. A kortárs amerikai művész az Egyesült Államok párizsi nagykövetségén hétfőn elmondta, hogy a szobor egy színpompás tulipáncsokrot tartó hatalmas kezet fog ábrázolni.

Jeff Koons
Jeff Koons
Fotó: Jamie McCarthy / Getty Images Hungary

A tervek szerint 2017-re elkészülő alkotás a párizsi Modern Művészeti Múzeum és a kortárs műveket bemutató Palais de Tokyo épülete előtt fog állni. A Bouquet of Tulips (Tulipáncsokor) című szobor mintegy hárommillió eurós (924 millió forintos) költségeit amerikai és francia magánadományokból fogják fedezni. A lemezborítóiról is ismert Koons szerint az alkotás a tavalyi párizsi merényletek áldozatai előtt tiszteleg, és egyszersmind az optimizmus jelképe. A művész szerint a tulipánokat tartó kéz a New York-i Szabadság-szobort idézi.

Az amerikai látványosságnak számos kisebb másolata van Párizsban. Az egyik replika a Szajnán látható, az Eiffel-toronnyal a háttérben. A tavaly november 13-i párizsi merényletek estéjén három, testén robbanóövet viselő terrorista hatolt be a Bataclan koncertterembe, ahol az Eagles Of Death Metal amerikai zenekar adott koncertet. A merénylők azonnal tüzet nyitottak, és kilencven embert megöltek. A támadással egy időben a Stade de France nemzeti stadionnál és belvárosi kávéházak teraszain másik két terrorkommandó további negyven embert ölt meg. A merényletek elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett.