Béla

David Hockney készíti a "Királynő ablakát" a Westminster-apátságban

2016.11.25. 08:31

Programkereső

David Hockney, világhírű brit képzőművész alkotása fogja díszíteni a Westminster-apátság egyik ólomüveg ablakát. Az mű II. Erzsébet brit királynő uralkodásának tiszteletére készül majd - adta hírül a news.artnet.com.

2018 júniusára lesz kész, egyidőben a királynő jubileumi kiállításának megnyitójával. Az apátság északi kereszthajójának egyik ólomüveg ablakát fogja befesteni a művész, melynek ezután a „hivatalos neve” A Királynő ablaka lesz. Hockney tervei szerint egy virágba boruló tájat fog készíteni; a Guardian spekulációi szerint a művet Hockney Yorkshire-i tájképeinek stílusában fogja elkészíteni.

Hockney megbízása viszonylag meglepetésként érhette a művészt, mivel korábban már egyszer visszautasította, hogy megfesse a királynő portréját, akkor az volt a kifogása, hogy „túl elfoglalt”. 2014-ben pedig a Wall Street Journalnak azt nyilatkozta, hogy „nem híve egyetlen szervezett vallásnak sem”.

Savmérgezéstől halt meg David Hockney modellje

A szakértők szerint a világhírű brit képzőművész 23 éves férfimodellje és asszisztense véletlenül ivott savat. A halálhír 2013 márciusában nagy visszhangot keltett. Dominic Elliott szervezetében kokain és ecstasy nyomaira bukkantak - derült ki az augusztus 29-én közzétett orvosszakértői vizsgálatból.

A mű elkészítése már halad a maga útján. A Westminster-apátság szóvivője arról beszélt, hogy Hockney volt a legkézenfekvőbb választás, hiszen ő talán a legnagyobb kortárs brit művész. Az apátság hivatalnokai ellenőrizni fogják Hockney installációját, de a szóvivő hangsúlyozta, hogy "a művész viszonylag szabad kezet kap majd, mivel ő David Hockney". Hozzátette; „ugyanolyan kíváncsiak vagyunk, mint mindenki más, hogy milyen lesz a végeredmény.”