Zsuzsanna

40 éve fényképezi ugyanazt a négy nővért

2016.12.06. 15:37

Programkereső

Nicholas Nixon családi fotózásból csinált karriert. Feleségét és testvéreit először csak lekapta egy összejövetelen, majd a következő évben megkérte őket, hogy ismételjék meg a képet. Az eredmény egy bensőséges és sallangmentes sorozat az idő múlásáról.

A legenda szerint az első képet 1974 nyarán készítette Nixon, azonban a lányok nem voltak elégedettek a végeredménnyel, ezért megsemmisítette a negatívot. A következő évben az egyik nővér diplomaosztóján megismételték a fotót, majd ezután Nixon minden évben elkészítette a nővérek csoportképé. Ez a sorozat, a Brown sisters - Brown nővérek lett élete legismertebb munkája.

A fotós ugyanazzal a fényképezőgéppel készíti a felvételt több, mint 40 éve. A nőktől pedig csak annyit kér, hogy álljanak közel egymáshoz ugyanabban a sorrendben, ahogy az első képen (lásd lent). A bal szélen az első felvételen még 23 éves Heathert, mellette a 15 éves Mimi, majd a művész felesége, a 25 éves Bebe és végül a 21 éves Laurie. 

[PINTEREST] 5846bf1b3737b

A nővérek soha nem tervezték meg, hogy hogy nézzenek ki a képen. "Mindig azt viseltük aznap, amit kedvünk volt felvenni" - mondta Bebe Nixon. A képeken bár a sorrend nem változik az évek során, hol egyikük, hol másikuk kerül közelebb a kamerához. A kezdeti kissé távolságtartó póz az évek alatt egyre meghittebb és szorosabb lett, tükrözve a testvérek között elmélyülő kapcsolatot. Mindannyian egyenesen a kamerába néznek, amikor valamelyikük mégsem, az szinte állásfoglalásnak tűnik. 

A sorozatot 36 kép után mutatták be először egy kiállítás keretében a spanyolországi Granadában. A hatás pedig nem maradt el. Annak ellenére, hogy a képeken mindössze négy, a kamerával szembenéző és fotóról fotóra korosodó nő látható, többen nem tudták visszatartani a könnyeiket. A sorozatból azóta album is született, a New York-i Modern Művészetek Múzeumában 2014 év végén rendeztek kiállítást a képekből. Nicholas Nixon képeivel foglalkozó Fraenkel Galéria megosztotta az alábbi 2015-ös felvételt. A legfrissebbet pedig a MoMa honlapján nézhetik meg.