Gerzson

Tagozati díjak, emelt életjáradékok

2016.12.06. 10:46

Programkereső

A Magyar Művészeti Akadémia székházában, a Pesti Vigadóban 2016. december 5-én megtartotta évi második rendes közgyűlését, ahol kiosztották a tagozati díjakat, továbbá bejelentették az akadémikusi életjáradék 10 százalékos emelését.

Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár köszöntőjében elmondta: hathatós bérfejlesztés lesz a kultúra területén is. Táncművészeti életjáradékot kapnak a legalább 25 évet szolgáló művészek (a november közepén megjelent hírrel kapcsolatban Novák Ferenc és Juronics Tamás már korábban elmondta a véleményét ), és 2017-ben 10%-kal emelkedik az akadémikusi életjáradékok összege is. Az államtitkár kitért több kulturális célú fejlesztésre: megújul az Operaház és a Budai Vigadó, valamint jelentős fejlesztésen esik át az Országos Széchényi Könyvtár és az Iparművészeti Múzeum is. A vidéki színházak fejlesztésére, épületeinek rendbehozatalára szintén nagy összegeket szán a kormány a közeljövőben.

A kulturális ágazat elismeréseiről szólva a Martin György-díj létrehozását említette Hoppál Péter, amit a népművészet területén adományoz a jövőben a tárca. Végül kitért arra is: az Építészeti Múzeum gyűjteményes anyagának gondozása 2017. január 1-jével az MMA feladatkörébe kerül át. A közgyűlésen Marosi Miklós építőművész, az MMA rendes tagja bemutatta a Magyar Állami Operaház és az Erkel Színház műhelyházának és próbacentrumának tervét. 

Fekete György, az MMA elnöke kitért a hamarosan átadásra kerülő budai Hild-villára, ami a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének leendő otthona, továbbá kiemelte, hogy 2017. április 24-én megnyílik az MMA immár negyedik – iparművészeti és tervezőművészeti – Nemzeti Szalon tárlata a köztestület intézményében, a Műcsarnokban.

A közgyűlésen átadták az Akadémia tagozati díjait. Az 1 millió forinttal járó elismerést évente egy alkalommal ítéli oda a köztestület, tagozatonként egy-egy személynek. Az idei díjazottak:

Alföldyné Dobozi Eszter költő – a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának Illyés Gyula-díja

Bántainé Sípos Éva zenetanár – a Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti-díja;

Bárd Johanna grafikusművész – a Magyar Művészeti Akadémia Iparművészeti és Tervezőművészeti-díja;

Borbély Jolán néptánckutató, etnográfus, pedagógus – Dr. Erdélyi Zsuzsanna-díj – a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti-díja;

Gyöngyössy Katalin színművész – a Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti-díja;

Kelemen Károly festőművész, szobrászművész – a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti-díja;

Kilián István irodalomtörténész – Cs. Szabó László-díj – a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti-díja;

Szilágyi Lenke fotóművész – Szőts István-díj – a Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti-díja 

Szövényi István építész – a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti-díja.