Csilla, Noémi

Átadták a Turner-díjat, a díjazott weboldalát feltörték

2016.12.11. 12:13

Programkereső

Helen Marten nyerte meg Nagy-Britannia legfontosabb kortárs képzőművészeti elismerését. A díjkiosztó december 5-én volt Londonban. A művésznő weboldala pillanatnyilag nem működik, meghackelték.

Helen Marten 25.000 fontot vihet haza. A versenyben alulmaradt Michael Dean, Anthea Hamilton, és Josephine Pryde. Az átadóra a londoni Tate Gallery-ben került sor. Az előző nyertesek között van az építészeti kollektíva, az Assemble (2015), Duncan Campbell (2014) és Laure Prouvost (2013).

Martent az 56. Velencei Biennáléra készített, Lunar Nibs című munkájával nevezték a díjra, a kiállítás kurátora Okwui Enwezor volt. Az első, Eucalyptus Let Us In című önálló kiállítása New Yorkban volt.

Marten talált tárgyakból és ipari hulladékokból készíti szobrait, installációit, melyek gyakran lehetetlennek tűnő kompozíciókká alakulnak. Az eredmény gyakran tablószerű alkotássá válik, ahol a függőleges síkok ellenpontozzák a vízszintes formákat.

Az 1985-ben született művésznő weboldalát meghackelték, pillanatnyilag így néz ki.

Óriási fenék fogadja a Turner-kiállítás látogatóit

Szeptember 27-én megnyílt az idei Turner-díjra nevezettek munkáiból álló kiállítás a Tate Britainben. A díjátadóra december 5-én kerül sor, és a BBC is közvetíti majd. A kiállító művészek idén engedélyezték a fotózást, csak annyit kértek, hogy a képek megosztásánál mindenki használja #turnerprize taget.

A Turner-díj, melyet 1984-ben alapítottak, az egyik legrangosabb brit kortárs képzőművészeti díj. Minden évben négy, 50 év alatti brit művészt jelölnek a díjra; a legkiemelkedőbb kiállítást, vagy más művészeti megnyilvánulást díjazzák az előző évből.