Géza

Lengyelország értékes Da Vinci-festményt venne

2016.12.15. 13:31

Programkereső

Lengyelország azt tervezi, hogy megvásárolja a Hölgy hermelinnel című Leonardo da Vinci-festményt, amely egy magánkollekció része – jelentette be az ország kulturális minisztériuma szerdán.

A 15. században festett Hölgy hermelinnel a leghíresebb festmény, amit Lengyelországban kiállítanak. Da Vinci alkotása egy kétszáz éves magángyűjtemény része, értékét kétmilliárd euróra (630 milliárd forint) becsülik - írta meg az artdaily.com.

A kép jelenleg a Czartoryski család alapítványának tulajdonában (Czartoryski Alapítvány) van, a kollekció a Krakkói Nemzeti Múzeumban van elhelyezve. A múzeumot a lengyel kulturális múzeum működteti.

A tervet Jaroslaw Selin, lengyel kulturális miniszter-helyettes jelentette be kedden a parlament kulturális finanszírozásról szóló költségvetési vitáján.

"A lengyel állam, ezáltal a lengyel nép tulajdonában lesz a világ egyik legértékesebb képzőművészeti gyűjteménye, ezzel a festménnyel együtt, mely sok művészettörténész szerint még a Mona Lisát is felülmúlja

– jelentette ki Selin.

Izabela Czartoryska hercegnő, aki 1801-ben létrehozta a gyűjteményt, arra törekedett, hogy megőrizze a lengyel és európai alkotásokat, miután 1795-ben Oroszország, Poroszország és Ausztria uralkodói végrehajtották Lengyelország végső felosztását.

A minisztérium azt közölte szerdán az AFP hírügynökséggel, hogy Piotr Glinkski „lépéseket tesz a gyűjtemény helyzetének rendezésére”, mely annyit jelent, hogy megállapodást kell kötnie az alapítvány elnökével Adam Karol Czartoryski herceggel, aki Madridban él.

A minisztérium ezzel a lépéssel azt akarja biztosítani, hogy a gyűjtemény soha ne kerülhessen ki Lengyelországból. Amíg viszont egy alapítvány tulajdonában vannak a festmények, erre minden lehetőség adott. A kollekció több ezer darabból áll, melyeknek becsült értéke összesen kétmilliárd euró. A Hölgy hermelinnel című festmény 350 millió euróra van biztosítva.

Marian Wolski, a Czartoryski Alapítvány elnöke elmondta: a kollekció állami tulajdonba vétele azonban jogi aggályokat vet fel: szembemegy az alapító-okirat azon pontjával, miszerint a tulajdonjog „nem átruházható és oszthatatlan”. "Jogászaink azt közölték, hogy ezeken az alapelveken nem lehet változtatni" – tette hozzá.