Gusztáv

Előkerült egy 1995-ös videó Banksyről

2016.12.16. 08:21

Programkereső

Elég régóta foglalkoztatja a művészvilágot Banksy kilétének rejtélye, de valószínűleg egyhamar nem fog kiderülni a dolog - írta meg a news.artnet.com.

1995-ben a Channel 4 tévécsatorna forgathatott vele egy anyagot, amin a művész természetesen szintén nem fedi fel kilétét. A videó, ami a közelmúltban ismét felbukkant a neten, mindössze négyperces hosszúságú, rajta pedig minden bizonnyal Banks szerepel, aki az éj leple alatt alkotja meg műveit.

„Az éjszaka másfajta energiákat ad a városnak” - mondja. „Szeretem, amikor csendes a város. Amikor te vagy egyedül az utcákon, és úgy érzed, hogy még egy gyilkosságot is megúszhatnál.”

A videóm a művész belső késztetéséről is beszél, ami ráveszi, hogy munkáit az utcára vigye. „Minden alkalommal, amikor meglátok egy falat, amire még nem festettem, zaklatottá válok.” Azután rajzol, vág, stencilezik, kipróbálja a festékszórót, és létrehoz egy új alkotást. A felvételen látható Banksy számos eddig munkája is, pl. a Flower Power, ami az egyik leghíresebb alkotásává vált az idők folyamán.

Bár az interjúalany arca nincs kitakarva, az éjszakai felvételek túl homályosak ahhoz, hogy kivehető legyen, ki van rajta. Annyi azonban mégis látszik, hogy a férfi a felvételen akár Robin Gunningham is lehet. Gunninghamet szokták emlegetni leggyakrabban, mint Banksy valódi személyazonosságát.

„Eldöntöttem, hogy nem akarok galériákban kiállítani” - állítja a megszólaló a videóban, megjegyezve, hogy nem érzi szükségét, hogy legitimációt kapjanak a munkái. Hozzátette: „Egyszer Saatchi odajött hozzám egy rahedli pénzzel, én meg azt mondtam neki, hogy b*szd meg. Ez nem a pénzről szól. Nem festek senkinek – nem festek a kritikusoknak.”

A tiltakozása ellenére mostanra Banksy neve fogalommá vált. A galériatulajdonosok számára is rendkívül fontos lett Banksy, akinek 2015-ös Dismaland nevű projektje rekordmagas belépőjegyárakat hozott.

„Ha festés közben megjelennek a rendőrök, úgy csinálok, mintha pisilnék vagy hánynék. Nagyon jó szórakozás éjszaka, illegálisan festeni. Csodálatos érzés, amikor hazaérsz, miután végeztél, és megcsináltad, és átb*sztad őket... és megúsztad. Nagyszerű érzés. Azt hiszem, ezért csinálom.”