Aladár, Álmos

Ferenc pápa újabb történelmi tette: nőt nevezett ki a Vatikáni Múzeum élére

2016.12.22. 15:14

Programkereső

Barbara Jatta lesz az első nő a történelem során, aki betölti ezt a posztot. Ferenc pápa nem titkolt szándéka, hogy több nő töltsön be tisztséget a katolikus egyházban - írta meg a news.artnet.com.

Ferenc pápa december 20-án nevezte ki Barbara Jattát, az olasz művészettörténészt a Vatikáni Múzeum élére, mely mindenképpen történelmi jelentőségű, a világ egyik legbefolyásosabb művészeti intézményét fogja vezetni.

Az új kinevezés 2017. január 1-jétől szól, Jatta Antonio Paoluccit fogja váltani, aki szintén művészettörténész, 2007-ben került a Vatikáni Múzeum élére, korábban pedig az olasz kulturális miniszteri posztot is betöltötte.

Jatta Rómában született, és 1996 óta dolgozik a Vatikánban, azon belül is a Vatikáni Könyvtárban. A Wall Street Journal értesülései szerint Ferenc pápa több nőt szeretne látni a katolikus egyház soraiban, bár a legfontosabb posztokat továbbra is férfiak, bíborosok és püspökök tölthetik csak be.

Jatta a világ egyik leghatalmasabb művészeti gyűjteményét fogja vezetni, mely magában foglalja a Sixtus-kápolna Michelangelo által festett freskóit, Giotto Stefaneschi triptichonját, Raffaello folignói madonnáját, Leonardo da Vinci Szent Jeromosát és Caravaggio Jézus sírbatétele című művét.

400 éves hagyományt rúgott fel Ferenc pápa

Újra meglepetést szerzett Ferenc pápa; múzeumnak ajánlotta fel Castel Gandolfó-i nyári rezidenciáját. A megnyitó október 21-én volt - adta hírül a religionnews.com.

A múzeum 54 galériából áll, és a világ egyik leglátogatottabb művészeti intézménye, 2015-ben nagyjából hatmillió látogatót vonzott, és előkelő helyet foglal el a világ tíz legnépszerűbb múzeuma között. A Vatikáni Múzeum adja a Szentszék egyik legnagyobb bevételét is: bruttó 311 millió dollárt, ami 41 millió dolláros nettó hasznot jelent.

Az intézmény Paolucci megbízatása alatt lett nyereséges, aki a látogatószámot 40 százalékkal tudta növelni 2007 és 2015 között. Az eredményt olyan intézkedésekkel érte el, mint a múzeum nyitva tartási idejének növelése, néhány kulcsfontosságú remekmű restaurálása valamint új légkondicionáló és világítási rendszer telepítése.