Zsuzsanna

Izgalmas karácsonyi kiállítások a nagyvilágból

2016.12.23. 09:55

Programkereső

Nézzük, mit érdemes megnézni, ha nem itthon töltjük a karácsonyt, vagy az ünnep után elutaznánk.

Karácsony a vitrin mögött

2000-ben nyílt meg Németország első állandó, a karácsonyi ünnepkörrel foglalkozó kiállítását Rothenburg ob der Tauberben.

A karácsonyfa-állításától a hagyományos ételeken és az éjféli misén át a karácsonyhoz kötődő tárgyakig szinte minden, ehhez az ünnephez tartozó formaság a 19. századi Németország polgári és arisztokrata otthonaiból indult ki, így nem véletlen, hogy a 250 négyzetméteren elhelyezkedő gyűjtemény főleg az 1870 és 1940 közötti német karácsonyi tradíciókra és ezek változására koncentrál. Az intézmény alaposságát jelzi, hogy a gyűjtés mellett folyamatosan kutatják is a témát. 

Weihnachts Museum Rothenburg ob der Tauber, Németország

nemzetközi kitekintő karacsonymuzeum

Diótörő Múzeum

Arlene Wagner eredetileg balett-táncosnő, majd balettoktató volt. A Csajkovszkij-mű hatására kezdte el gyűjteni a diótörőket amolyan jópofa hobbiként még a '60-as években.

1995-ben aztán ő és férje, George úgy döntöttek, alapítanak egy kis magánmúzeumot a gyűjteményüknek. A konyhai szerszámok azonban hamar kinőtték a helyet és elfoglalták a bajor stílusú házuk egy teljes emeletét. A több mint 6000 darabos kollekció a klasszikus balettet ihlető katonaalakon kívül hihetetlen változatosságban vonultatja fel a csonthéjas feltörésére alkalmas kis szerkezeteket forma – a különböző uralkodók és történelmi személyek másától az állatfigurákig – és anyag tekintetében is. 

Nutcracker Museum, Leavenworth, Washington, USA

nemzetközi kitekintő diotoromuzeum

Mézeskalács Múzeum

Az észak-lengyelországi Toruńban már a 13. század óta készítik a város hírnevét meghozó mézeskalácsot.

A 15. században megnyitották a süteményt árusító első pékséget, receptjeik védelmére pedig a mézeskalács-készítők céhekbe tömörültek. A toruńi múzeumban a látogatók kipróbálhatják, milyen nehéz volt százötven évvel ezelőtt a gyúrás és a hozzávalók őrlése. A múzeumban nemcsak az évszázados konyhai eszközöket, de magát a receptet is megszerezhetik a látogatók.

Żywe Muzeum Piernika, Toruń, Lengyelország .

nemzetközi kitekintő mézeskalács