Bernadett

3500 lopott műkincs került elő 2016-ban

2017.01.24. 12:00

Programkereső

Háborús konfliktuszónákból elhurcolt régészeti leletek és múzeumokból lopott műalkotások is szerepelnek a Pandora hadműveletben felkutatott tárgyak között.

Összesen 3561 lopott műtárgyat találtak és foglaltak le az októberben, a törtvénytelen műkincs-kereskedelem felszámolása érdekében indított  európai uniós hadművelet keretében - közölte az Europol. 18 európai ország rendőrsége dolgozott az átfogó akcióban, melynek eredményeként 75 embert tartóztattak le. Az akciók folyamán közel 50 ezer embert, 30 ezer autót, 50 hajót ellenőriztek és 92 vizsgálatot kezdeményeztek.

A lefoglalt műtárgyak között van 500 régészeti lelet, melyek közül 19-et a spanyolországi Murcia régészeti múzeumából loptak el még 2014-ben. Görögországban egy ottomán sírkődarabjaira bukkantak a hatóságok, de megtaláltak egy Szent Györgyöt ábrázoló, késő-bizánci ikont is, valamint több mint 400, különböző korokból származó pénzérmét. 

A spanyol és ciprusi rendőrség vezette akcióban a tiltott műkincsek kereskedelmével foglalkozó hálózatok felszámolása volt a cél. Voltak olyan antik érmék, melyeket a nyomozók az online eladásokat megfigyelve találtak meg. A spanyol hatóságok azonban egyelőre nem adtak ki részletes listát a megtalált javakról, ahogy a letartóztatások tényét sem erősítették meg.

Pandora hadművelet

A Pandora akció kitűzött célja az volt, hogy felszámolja a rablásokból származó műkincsek - beleértve a víz és a föld alatt található tárgyak - törvényellenes kereskedelmét, figyelemmel a fegyveres konfliktusokkal és hiányos közbiztonsággal küzdő országokból származó kulturális javakra is.

Az európai uniós tagországok hágai székhelyű rendőri együttműködési szervezetének közlése szerint az Europol 18 ország bűnüldöző hatóságaival, valamint az Interpol nemzetközi rendőri szervezet, az UNESCO és a Vám Világszervezettel (WCO) közösen lépett fel a törvénytelen műkincs-kereskedelem ellen.