Zsuzsanna

Veszélyben a magyar művész angliai mesterműve

2017.03.07. 12:23

Programkereső

Angliában az utóbbi időkben több templomot is bezárás fenyeget. Most a Nagy-Manchester megyei Holy Rosary templom, és benne a magyar zsidó származású Mayer-Marton György mesterműve, egy mozaik is veszélybe került - adta hírül a Guardian.

A Jézus keresztre feszítését ábrázoló mozaik a Holy Rosary római-katolikus templomban található Nagy-Manchester megyében, és most a bezárás fenyegeti. Több neves művészettörténész és a művész leszármazottai próbálják elérni Salford püspökénél, hogy őrizzék meg valahogyan Mayer-Marton György mesterművét.

Mayer-Marton György magyar származású festőművész a tájképfestészet és

a bizánci mozaikművészet kiemelkedő alakja volt, aki az utóbbi  művészeti ág úttörőjének számított Angliában.

 Győrben született 1897-ben, a Győri Magyar Királyi Állami Főreáliskolában érettségizett. 1914-től 1918-ig az osztrák–magyar hadseregben szolgált, művészeti tanulmányait a bécsi képzőművészeti akadémián, majd a müncheni akadémián végezte. 1924-ben Bécsbe költözött, ahol tagja, 1926–1936 között főtitkára, 1938-ig alelnöke volt a Hagenbund osztrák képzőművészeti szervezetnek. A pezsgő művészeti életnek pl. Gustav Klimt is szereplője volt akkor. Az expresszionizmus és az impresszionizmus nagy hatással volt rá. Olaszországban, Ravennában is tanult művészetet, ott sajátította el többek között a mozaikművészet alapjait. (gyorikonyvtar.hu)

A nácik és a fasizmus előretörése miatt Londonba emigrált zongoraművész feleségével.

1940-ben bombatalálat érte műteremlakásukat, és szinte a teljes életműve megsemmisült.

Felesége beleőrült a tragédiába. Mayer-Marton 1952-től a Liverpooli Művészeti Főiskolán dolgozott professzorként. Akvarelleket és mozaikokat alkotott, emellett többfajta technikával is nagyméretű, murális alkotásokat készített, melyek Ravenna, Oldhamer, Manchester, Liverpool, Berlington és Tettenhall templomaiba, iskoláiba és középületeibe kerültek. 1960-ban, Liverpoolban hunyt el leukémiában. Haláláig dolgozott, több befejezetlen alkotást hagyott maga után.

Angliában, főként az észak-nyugati részeken esnek bezárások áldozatául a templomok, most a Holy Rosary templomon lenne a sor Salford egyházmegyében. A művészeti örökségekkel foglalkozó szervezet, a Public Monuments and Sculpture Association figyelmeztette John Arnold püspököt, hogy a mozaik megsemmisítése

nagyon sajnálatos veszteség, már ha nem egyenesen képrombolás lenne”.

Nick Braithwaite, a művész ükunokaöccse is kampányol Mayer-Marton gyönyörű mozaikjának megőrzéséért:

„A mozaik bámulatos és gyönyörű: uralja a templomot. Katasztrofális lenne, ha elveszne, és a veszteség annak a rémisztő jele volna, hogy nem ismerjük fel az alkotás különleges értékét. Arra kérjük az egyházmegyét, hogy gondolják újra."

A magyar-zsidó származású üknagybátyám tíz évvel a háború és a holokauszt után, szülei és bátyja elvesztése után kezdett el rajta dolgozni. Biztos szívet tépő lehetett számára egy olyan képen dolgozni, ami Jézus szenvedését ábrázolja.

Julian Treuherz, korábbi a National Museums Liverpool művészeti galériáinak egykori tulajdonosa szerint Mayer-Marton művei közül mozaik alkotásai a legjelentősebbek. Treuherz a katolikus egyháznak azt javasolja, hogy vegyék fontolóra a mozaik átköltöztetését egy másik templomba.

Az alkotás mellett kiálló egyik művészettörténész, Aaron Rosen, a King's College London professzora így nyilatkozott az ügyről:

„Úgy gondolom, hogy az alkotás komoly esztétikai és művészeti értékkel bír, és egyike a legjelentősebb műveknek Nagy-Britannia modern egyházi művészetében."

Az egyházmegye jelenlegi 150 plébániáiból több mint százat vonnak össze, emiatt 22 templomot bezárnak. A felszabaduló területeket jó eséllyel szociális lakások építésére használnák fel.