Mátyás
18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Női idomok ihletésében

2017.03.29. 11:43

Programkereső

Allen Jones a brit pop-art egyik élő legendája, aki meghökkentő, a női testből merítő bútoraival keltett feltűnést a 70-es években.

A 79 éves művész több évtizeden át tanulmányozta a női testet, amely legtöbb festményén, szobrain és bútorain is visszaköszön. Munkái nagy részét sokan provokatívnak tartják.

Allen Jones: Hatstand
Allen Jones: Hatstand
Fotó: Peter Macdiarmid / Getty Images Hungary

Allen Jones-t egy év után kizárták iskolájából, a londoni Royal College of Artból, ám addig is olyan nagyságokkal járt egy osztályba, mint a férfiaktjairól is híres, David Hockney vagy az amerikai képzőművész, R.B. Kitaj. 1964-ben költözött New Yorkba, ahol elkezdte kialakítani később védjegyévé vált stílusát, az erotikába oltott esztétikát. 1970-ből származik három ikonikus bútordarabja (Hatstand, Table and Chair), amely három női BDSM (magyarul elterjedtebb rá a szado-mazochizmus kifejezés) manökent ábrázol különféle pózokban. Ez lett Jones egyik leghíresebb sorozata, amely a mai napig képes megosztani az embereket.

Allen Jones Hatstand című alkotásának részlete
Allen Jones Hatstand című alkotásának részlete
Fotó: Dan Kitwood / Getty Images Hungary

Jones az utóbbi időben visszatért kedvenc múzsájához, a szupermodell Kate Moss-hoz, aki az egyik utolsó múzsa, aki hajlandó modellt ülni a mesternek.

Kate Moss
Kate Moss
Fotó: Stuart C. Wilson / Getty Images Hungary

További alkotásokat nézegethet Allen Jones-tól ide kattintva.