Eszter, Eliza

Kell-e új békejel a világnak?

2017.04.08. 16:21

Programkereső

Vajon szüksége van a világnak egy új békejelre? A frankfurti Schirn Kunsthalle múzeum úgy gondolja, hogy igen, ezért pályázatot írt ki a szimbólum redizájnjára.

A frankfurti Schirn Kunsthalle júliusban megnyíló, PEACE című kiállításának apropóján írta ki a pályázatot, melyre bárki beküldheti ötletét egy új békejelre. Lehet logó vagy kép, de a kettő keveréke is. A határidő: május 8.

peace.png

"Ezen a nyáron a PEACE című kiállításunk azt járja körül, hogy hogyan működik manapság a béke, és a kérdés időszerűbb, mint valaha" – mondta Philipp Demandt, a múzeum igazgatója. "Ettől függetlenül úgy érezzük, hogy eljött az ideje egy új békejelnek. Egy mai logó, ami a jelenlegi elképzeléseinkre reflektál."

Vajon a nyertes mű helyettesíteni tudná a régi jelet?

A most használatban lévő békejelet az 1950-es években tervezte a brit művész, Gerald Holtom

egy, a  nukleáris lefegyverzést sürgető brit kampány számára. A logót gyorsan átvették az amerikai háborúellenes aktivisták is, majd az egész világon elterjedt.

A nyertes pályázó művével fogják majd hirdetni a kiállítást, valamint 1000 eurós jutalmat is kap. Egy öttagú független zsűri fogja elbírálni a beérkezett pályaműveket, és a tíz legjobb alkotás felkerül a múzeum weboldalára, ahol a közönség is megszavazhatja a neki legjobban tetsző logót.