Bernát, Felícia

Az olaszországi földrengés helyszínéről kimenekített műtárgyakat mutat be az Uffizi

2017.04.09. 12:05

Programkereső

A közép-olaszországi Marche tartományt sújtó tavalyi földrengésekben megrongálódott templomokból és múzeumokból származó műalkotások kaptak helyet a firenzei Uffizi Képtár új tárlatán.

Az intézmény igazgatója, Eike Schmidt a kiállítás bejárásakor elmondta, hogy a tárlaton szereplő 29 alkotást a tavaly augusztusi és októberi földmozgások során megsérült vagy megsemmisült templomokból, múzeumokból és egyéb épületekből menekítették ki.

Uffizi Hallway
Fotó: wikipedia

"Nem arról van szó, hogy működő múzeumokból hoztunk el dolgokat. Minden, ami itt látható, mentésre szorult, mert fennállt a megsemmisülésük kockázata" - nyilatkozta Schmidt. "Az volt az elképzelésünk, hogy bemutatunk néhány mesterművet két-három megrongálódott munka társaságában, hogy

egyszerre láttassunk egy pozitív és egy negatív történetet."

A tárlaton szereplő tárgyak azon csaknem 6300 művészeti alkotás közé tartoznak, amelyeket az olasz kulturális minisztérium szerint ki kellett menekíteni a közép-olaszországi földrengési zónából. A művek a középkor és a 18. század közötti időszakból származnak. Van köztük szárnyas oltárkép, ereklyetartó, pápai ajándék és festmények.

A július 30-ig látogatható tárlat célja, hogy megmutassa a nagyközönségnek "Marche kincseit, mert a tartományt leginkább ételeiről és tájairól ismerik, nem pedig művészeti értékeiről", amelyeket a régió templomai és múzeumai őriznek.

A belépők árának egy részéből a földmozgások sújtotta területek kulturális örökségeinek helyreállítását támogatják.