Etelka, Aletta

Beperelték a Tate Modernt a dühös szomszédok

2017.04.23. 13:46

Programkereső

A Tate Modern tavaly júniusban átadott kilátója miatt már több hónapja tiltakoznak a szomszédban lévő luxuslakások tulajdonosai, arról panaszkodnak, hogy a kilátás miatt „akváriummá” változtak otthonaik - írja a news.artnet.com.

Ahogy arról már mi is beszámoltunk, nem új a probléma, a kilátó átadása után szinte rögtön háborogni kezdtek a szomszédos lakások lakói. Öt luxuslakás helyezkedik el a Tate Modern nem régen megnyitott kilátója mellett, és a tulajodonosoknál most telt be a pohár: beperelték a múzeumot arra hivatkozva, hogy a látogatók kukkolása negatívan befolyásolja életminőségüket, és már-már állandó megfigyelés alatt érzik magukat.

A Herzog & de Meuron építésziroda tervezésében készült kilátó tavaly nyílt meg, és 360 fokos kilátást nyújt a látogatóknak, akik felmásznak a tetejére. Egy kőhajtásnyira helyezkednek el tőle a Neo Bankside apartmanok, melyek értéke 1,5 és 19 millió font között van, ráadásul sok lakásban találhatók padlótól a plafonig érő ablakok, amik lenyűgöző látványt nyújtanak Londonra és persze a most felépült kilátóra.

A lakók valószínűleg nem erre gondoltak, amikor úgy értékesítették nekik az apartmant, mint ahonnan nagyszerű kilátás nyílik a Tate Modernre, hiszen akkor a kilátó még nem is létezett. 2016 szeptemberében mi is hírt adtunk a hyperallergic.com nyomán, hogy a kilátóba felkapaszkodó látogatók integetnek a szomszédban lakóknak, az elvetemültebbek pedig fotókat is készítenek a lakásokról, amiket aztán posztolnak az Instagramra. Sőt, van olyan látogató, aki már távcsővel készül a Tate bejárására, és a megfelelő pillanatban kukkol egy jót a szomszédos ház lakóinak legnagyobb bánatára.

A múzeum egy táblával hívja fel a látogatók figyelmét a problémára, és megkérik őket, hogy tartsák tiszteletben az apartmanok lakóit, de ez nem tántorította el őket. Nicholas Serota, a múzeum szeptemberben leköszönő igazgatója csak annyit fűzött az ügyhöz, hogy ha annyira zavarja a lakókat a kukkolás, akkor szerezzenek be egy függönyt. Természetesen ezzel sem kerültek közelebb a megoldáshoz. A lakók még azt is felajánlották a múzeumnak, hogy beszereznek egy napellenzőt, amivel kitakarnák a kilátásnak azt a részét, ahol az ő lakásaik vannak, de ez az ötlet a múzeumnak nem tetszett.

A vita vége az lett, hogy a lakók beperelték a múzeumot, úgyhogy majd a bíróság fogja eldönteni, hogy melyik félnek kell kompromisszumot kötnie.