Júlia, Rita

Restaurálják a bombatámadást is átvészelt Utolsó vacsorát

2017.04.24. 13:53 Módosítva: 2017-04-24 14:53:02

Programkereső

Leonardo da Vinci freskóján a legkorszerűbb megőrzési munkálatokat végzik el, és új szellőzőrendszert is kialakítanak.

A restaurációs munkák mellett megtisztítják a levegőt is milánói Santa Maria delle Grazie kolostor refektóriumában, ahol a remekmű található. A kolostor mikroklímájának szabályozásával nemcsak a freskó időtállóságát javítják, hanem azt is lehetővé teszik, hogy ezután több látogató csodálhassa meg a művet.

Eddig egyszerre legfeljebb 25 látogatót engedtek be a freskóhoz, és mindenki csak 15 percet tölthetett a remekmű előtt, tehát a látogatási időben mintegy 1300 ember tekinthette meg naponta, ráadásul jó előre kellett foglalni. A korlátozások miatt eddig évente legfeljebb 400 ezer ember tekinthette meg a reneszánsz zseni egy főművét.

Leonardo da Vinci: Az utolsó vacsora
Leonardo da Vinci: Az utolsó vacsora

A restaurálásra és a levegőcsere megújítására 1,2 millió eurót költ a kulturális minisztérium, ezt egészíti ki az Eataly olasz élelmiszerboltlánc kerek 1 millió eurós támogatása. Az új szellőzőrendszer napi 10 ezer köbméter levegő cseréjét teszi lehetővé a jelenlegi 3500 köbméterrel szemben.

A különleges szűrőrendszer beépítésével Leonardo halálának 500. évfordulójára, 2019-re készülnek el.

A Eataly bejelentette, hogy a múzeum bezárása után különleges, szakértők által vezetett túrát szervez, amelyek résztvevői 50 percig láthatják a freskót, ezekre az üzletlánc világszerte meglévő fiókjaiban lehet regisztrálni.

Valójában az eredeti alkotásnak már csupán egy nagyon kis része érintetlen. Da Vinci életrajzírói szerint már néhány évtizeddel a mű születése után "megrongálódott" a kolostor levegőjének nedvessége miatt, valamint azért, mert száraz falra festette a művész. További károkat okoztak benne a félresikerült restaurálási kísérletek, és a szövetségesek bombázása is kárt tett benne a második világháború alatt: az egész épület összedőlt,
egyedül az Utolsó vacsorát ábrázoló fal maradt állva, amit azóta is csodaként emlegetnek.

Az utóbbi években számos híres olasz műkincs renoválását végezték magánadományok segítségével, ebben főleg a luxusdivatszektor járt elöl. Egy biztosítótársaság a múlt héten jelentette be, hogy a velencei Királyi kertek (Giardini Reali) rendbehozatalát finanszírozza, a Gucci divatház pedig néhány nappal korábban vállalta, hogy újjávarázsolja a firenzei Boboli-kertet.