Bernát, Felícia

Megnyitják a legelső Gaudí-házat a látogatók előtt

2017.04.25. 15:00

Programkereső

Idén ősszel nyílik meg az a több mint százéves ház, amelyet legelőször tervezett meg Antoni Gaudí. Az eddig privát otthonként szolgáló épületből építészeti múzeum lesz - adta hírül a news.artnet.com.

A Casa Vicens-ként ismert épület egyéves késéssel, idén ősszel nyílik meg a látogatók előtt Barcelonában. A gyönyörűen díszített ház a legendás katalán építész, Antoni Gaudí első munkája volt. 1883-ban, 31 évesen kezdett el dolgozni rajta, és 1885-ben készült el vele.

A további hét másik Gaudí-épülettel – pl. a máig befejezetlen Sagrada Familia, a Güell Park - együtt a Casa Vicens-t is a világörökség részének nyilvánította az UNESCO még 2005-ben. A szervezet szerint az épület csak minimális karbantartásra és restaurálásra szorult.

„A Casa Vicens megalkotásának formái nagyon különböznek azoktól, amiket megszokhattunk (Gaudítól)” - írja a leendő múzeum weboldala.

Az épület Gaudí orientalista stílusának nagyszerű példája, a Casa Vincens dizájnját Egyiptom, Marokkó és India építészete inspirálta, emellett Spanyolország és az Ibériai-félsziget iszlám építészeti hagyományai is nyomot hagytak az épületen.

A háromemeletes ház Manel Vicens iparos számára készült, melyet Gaudí barátja, a szintén építész Joan Baptista Serra de Martínez 1925-ben átépített, és három különálló lakást hozott benne létre. (Mindezt Gaudí jóváhagyásával tette, az eredeti lépcsősort eltávolította.) Egy évszázadig egy szerencsés család otthonaként szolgált az épület.

Az andorrai MoraBanc bank 2014-ben megvásárolta az épületet. A renoválás 2015 áprilisa óta zajlik Martínez Lapeña-Torres Arquitectes S.L.P. építészeti iroda felügyelésével. Amikor megnyílik a múzeum, egy külön kiállítás fog foglalkozni a ház történetével.