Konrád, Tivadar

Vérfagyasztó szobor miatt tiltakoznak a diákok

2017.05.02. 10:00

Programkereső

A norwich-i University of East Anglia (UEA) diákjai nehezményezik, hogy az iskola könyvtárépületének tetejére egy olyan szobor került, ami úgy néz ki, mintha valaki éppen a mélybe akarná vetni magát - írta meg az Independent.

Antony Gormley szobra ambivalens érzéseket váltott ki az iskola diákjaiból. Vannak, akik szerint sok embert megijeszt, mert azt hiszik, hogy valaki éppen öngyilkossági szándékkal akarja a tetőről a mélybe vetni magát, mások szerint ez csak egy provokatív művészeti alkotás, és teljesen ártalmatlan. Az UEA szociológia szakos tanára, Harry T. Dyer ezt a tweet-üzenetet tette közzé: „Szeretem a munkáját, és az alkotás illik a többi szoborhoz, de szerintem meglehetősen szerencsétlen választás, különösen a beadandó dolgozatok határidejének környékén.”

Dr Esmée Hanna, a leeds-i Beckett Egyetem kutatója egyetért az előző állítással: „Szeretem Gormley munkáját, de nem vagyok biztos benne, hogy ízléses, amit a könyvtár csinál, mivel vannak olyan egyetemek, ahol az ott tanulók valóban leugrottak az iskola épületéről.”

Gormely legismertebb szobrai között van az Angel of the North (Észak angyala) Gatesheadben, és az Another Place (Másik hely) a liverpooli Crosby Beachen. Az utóbb alkotás 100 öntöttvas, a tenger felé néző emberi alakból áll. A szobrok szintén nagy visszhangot váltottak ki: a parti őrség szerette volna, ha biztonsági okokból eltávolítják  őket

2014-ben Hong Kongban törölték Gormley kiállítását, ami tetőkön álló emberi alakokból állt, mivel pont abban az időben lett öngyilkos egy banki alkalmazott: leugrott egy felhőkarcoló tetejéről.

A most kiállított szobor egy háromrészes Gormley-műalkotás első darabja, a többit is az egyetem területén állítanák ki, egyelőre azonban senki sem repes az ötletért. Egy angol irodalom-szakos hallgató, Aimee is kifakadt: „Nem akarom bántani az UEA-t, de egy emberi alakot ábrázoló szobrot kitenni egy épület tetejére talán nem olyan jó ötlet.”

Victoria Finan, egy végzős hallgató így beszél az érzéseiről: „Nagyon-nagyon, borzalmasan depressziós voltam az UEÁ-n töltött első évemben. Ez brutális és sértő.”

Vannak azonban ellenvélemények is: Daryl azt írja: „Imádom Anthony Gormley új szobrát az UEÁ-n. Az elhelyezése megköveteli, hogy az emberek beszéljenek róla.”

ANTONY GORMLEY Obere Gipslöcher 14
Fotó: wikipedia

Az UEA szóvivője elmondta, hogy a szoborsorozat többi tagja az egyetem különböző pontjain lesz elhelyezve, beleértve a tetőt, ami egyszerre provokáló, lenyűgöző és meglepő.