Emma

Banksy-nek most lett elege a Brexitből?

2017.05.09. 09:52

Programkereső

A művész – képviselője útján - megerősítette, hogy az ő műve az a stencilezett házfal, amely Doverben látható, és az Európai Unió zászlóját ábrázolja, ahogy az egyik csillagot egy munkás alakja éppen leveri róla - írta meg a Guardian.

Ez az első – látható – reakciója a világ leghíresebb streetart művészének a Brexitre, vagyis arra, hogy a britek megszavazták Nagy-Britannia kilépését az Európai Unióból. A házfal, melyre az éj leple alatt varázsolta fel műalkotását, a doveri Csodák Palotájához tartozik, és a kikötő mellett helyezkedik el.

Az Európai Unió zászlaján lévő csillagok az európai emberek egységét, szolidaritását és harmóniáját fejezik ki. Ennek a harmóniának a sérülékenységére hívja fel a figyelmet az alkotás, és az sem mellékes, hogy ezt maguk a szavazók választották.

A Brexit jelenleg igen fagyos hangulatot eredményez Theresa May brit miniszterelnök és az Európai Unió vezetői között, és a június 8-án az országban tartandó előrehozott választások egyik központi témája is ez lesz majd.

Az alkotás annak a calais-i csatornának a túloldalán van, ami Banksy számára szintén fontos helyszín volt: 2015-ben az ott található menekülttábor egyik falára stencilezte Steve Jobs Apple-alapító arcképét, akinek édesapja szíriai bevándorló volt. 2016-ban a graffitiművésznek Londonban tűnt fel a következő graffitije, mely A nyomorultak című musical plakátjának emblematikus gyerekarcát idézte: a síró Cosette arca felé könnygázfelhő úszik a calais-i menekülttáborban történtekre utalva.