Béla

Meg is festették a kis európai jégkorszakot

2017.06.01. 11:10

Programkereső

Megdöbbentően pontosan ábrázolták a különböző időjárási helyzeteket a holland tájképfestők a 17. században: az ezt bemutató kiállítás a kölni Wallraf Richartz Múzeumban június 1-jétől látható.

A Heiter bis wolkig (Derülttől a felhősig) című tárlaton húsz festmény látható, amelyek a holland festészet aranykorában születtek. Többek közt Jacob van Ruisdael, Albert Cuyp és Simon de Vlieger alkotásait mutatja be a tárlat.

A szélmalom vitorláinak állásából következtetni lehet a széljárásra, az esti magas légköri nyomás is egyértelműen felismerhető - fejtette ki Franz Molé, a német meteorológiai szolgálat munkatársa a képek értékelésekor.

Jacob van Ruisdael: Erős vihar egy mólónál (1650 körül)
Jacob van Ruisdael: Erős vihar egy mólónál (1650 körül)

A szakértő szerint arra lehet következtetni, hogy a 17. századi Európa időjárása más volt, mint ma. A problémát akkoriban nem a klíma melegedése okozta, hanem éppen ellenkezőleg: egy kis jégkorszak. Lényegesen hidegebb volt, így a holland belvizek, sőt a Rajna és a Temze is rendszeresen befagytak. Ezt tükrözik a képek is.

Aelbert Cuyp: Dordrecht látképe, 1650
Aelbert Cuyp: Dordrecht látképe, 1650

Ritka légköri jelenség inspirálta A sikolyt?

Norvég tudósok új hipotézissel szolgálnak a világhírű festmény eredetéről. A gyöngyházfényű felhők tehetnek mindenről - írja a news.artnet.com.