Béla

Labdák tucatjai szabadultak el egy szobor miatt

2017.06.19. 15:09

Programkereső

Miközben a szentendrei biliárdgolyók egy velencei öbölben ringatóznak, a helyi utcákon gumi-, strand, kosár- és vízilabdák pattogtak végig.

A közönség kreatív megmozgatására tett kísérletet egy friss szentendrei szobor, amit csütörtökön avatott fel a Fő téren Kósz Zoltán olimpiai bajnok, a 2000-es sydney olimpián győztes magyar vízilabda válogatott kapusa és csapatkapitánya. Ahogy a szobor, az avatása is különleges volt: a szentendrei KÓPÉ SE pólósuli alapítója egy szobros szelfivel „avatta” fel a Czóbel Béla Fiú labdával című festménye alapján készült művet. Egy helyi másodikos osztály tagja gurítottak mindenféle gumi-, strand, kosár- és vízilabdát a keddi labdás flashmobon.

Ez ugyanis egy szelfiszobor, ami az arra járókat egyszerre csábítja közös fotóra és az eredeti festmény meglátogatására, ami a Fő tértől száz méterre a Templom téri Czóbel Múzeumban látható. Az 1916-ban készült kép alapján a szobrász Kovách Gergő készítette el a háromdimenziós szoborváltozatot, sőt tovább is gondolta, hiszen a festmény nem teljesalakos.

A szelfiszobor ezután minden nap a múzeum nyitvatartási idejében látható majd Szentendre főterén. És persze nem csak látható, de közös fotózkodásra is csábít.

Eközben Vincze Ottó, az FMC és Szentendre a Velencei Biennáléhoz kapcsolódó River-pool projektje (a Giudecca sziget partjánál ringatózó biliárdgolyókkal) már az olasz sajtóban is megjelent: most éppen a velencei programmagazin, a Venice Where júliusi címoldalára került. (Közben - ahogy ez már a Dunán többször megtörtént - egy golyó itt is elszabadult, de sikerült befogni.)