György

Csiki-csuki az Aba-Novák-kiállításon

2017.06.21. 15:46

Programkereső

A művész unokája és örököse, Kováts Kristóf június 16-án rendhagyó módon nyitotta meg a székesfehérvári Csók István Képtárba meghirdetett, majd elhalasztott Aba-Novák Vilmos-tárlatot. Arról, hogy mi áll a hivatalos megnyitó elmaradásának háttérben, csak találgatások vannak. Az alábbi videóban Kováts maga mondja el, miért döntött a megnyitó mellett.

Színek és megint színek címmel tervezett Aba-Novák Vilmos olaszországi munkáiból összeállított tárlatot a székesfehérvári Csók István Képtár, a június 16-ra meghirdetett megnyitót azonban néhány nappal korábban lefújták. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a megnyitó váratlan és nem túl etikus elhalasztásának hátterében a múzeum belső konfliktusai állnak.

Mivel a kiállítás már teljesen készen volt, Aba-Novák unokája és örököse, Kováts Kristóf Facebook-oldalán bejelentette, hogy saját magának megnyitja a tárlatot. „Kérek mindenkit, aki már az eredeti dátumra tette szabaddá magát, vagy most értetlenül áll az érthetetlen lépés előtt, tiszteljen meg engem, és főleg Aba-Novák Vilmost, a barbár zsenit. Legyen velem ott Székesfehérváron, a Csók István Képtárban, nézzük meg együtt, járjuk végig a kiállítást. Nyissuk meg polgári, civil és normális módon.”

"Tudok egy olyan megnyitóról, egy Vajda Lajos-kiállításról, ahol az egyik Vajda örökös a megnyitó alatt leemelt egy képet a falról és hazavitt azzal, hogy nem járul hozzá, hogy a kiállításon ez a kép szerepelhessen, mert az egész kiállítással nem ért egyet" - indította egy erős felütéssel Kováts Kristóf június 16-án megtartott megnyitó beszédét.

Én ezzel a kiállítással nagyon egyetértek. Itt Aba-Novák minden oldaláról látható"

- folytatta a művész unokája és örököse. Majd miután számba vette a kiállított műveket és a festőhöz kötődő személyes tárgyakat, leszögezte, hogy a feliratoktól a világításig, minden készen áll a megnyitóra. "Technikailag ez [a kiállítás] ma megnyitható. Ugyanakkor ezt a kiállítást technikai okokra való hivatkozással nem lehet ma megnyitni. Sajnálom. Én ilyen technikai okról nem tudok."

Kováts akciója sikerrel járt. Az eseményről - melyen állítólag ott volt a múzeum igazgatója is - készült alábbi felvételen hallható Kováts megnyitóbeszéde, közben a kiállításról láthatnak képeket a nézők.

Arról, hogy végül mikor nyílik meg a tárlat - már ha tervezik megnyitni egyáltalán - szintén nincs pontos értesülés. Kováts azt mondta, neki a Múzeumok Éjszakáját, vagyis június 24-ét jelölték meg a következő időpontnak, de hozzátette, az is előfordulhat, hogy a tárlatot kizárólag azon az estén lehet majd látogatni, előtte és utána nem.