Márk

Hamis lehet a mexikói múzeumi tárgyak fele

2017.07.13. 12:21 Módosítva: 2017-07-13 12:21:43

Programkereső

A San Francisco-i Mexikói Múzeum alapítványa által elrendelt hitelességi vizsgálat szerint a múzeum állandó kiállításán látható, a spanyol hódítás előttről származó kiállításának 2000 kiállítási tárgyából 1917-ről kiderült, hogy hamisítvány, vagy újkori másolat - számolt be a San Francisco Chronicle.

“Teljesen le voltam döbbenve"- nyilatkozta Andrew Kluger, a múzeumi tanács elnöke.

A vizsgálatot Eduardo Pérez de Heredia Puente, a Mexikó City-beli Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet munkatársa végezte, ő számolt be az eredményekről a Mexikói Múzeumnak múlt hónapban. Mindössze 83 tárgy bizonyult múzeumi minőségűnek abból a 2000-ből, amit korábban a spanyol hódítás kora előttről származónak gondoltak. A fennmaradó tárgyak közt akadt, " számos modern kézműves kerámia, amik a régészeti leleteket másolták eltérő minőségben az egészen gyengétől a csúcsminőségű hamisítványig." - mondta el a Mission Local-nak.

Az említett vizsgálat csak az első volt, a Mexikói Múzeum számos továbbit tervez, hogy a teljes, 16000 darabos kollekcióját felbecsültesse. Az intézményszintű, összesen 80 ezer dolláros procedúrára azért van szükség, hogy a múzeum a Smithsonian Institution partnerintézménye maradhasson. A 2012-ben megszerzett státusz azt jelenti, hogy a Smithsonian partnerprogramja keretében a résztvevő 200 intézmény szabadon kölcsönözhet egymástól.

Kluger arra számít, hogy az állandó kiállítás tárgyainak fele hullik ki a felülvizsgálat végére. 5000 népművészeti darab, 1500 tárgy a gyarmati időkből, 2500 XX. századi mexikói és latin-amerikai műtárgy, illetve 1000 mexikói-amerikai alkotást.

Főleg a latino és mexikói-amerikai gyűjtemény kapcsán bizakodó.

A múzeumi tanács elnöke a tárgyak hiányos eredetvizsgálatát  hibáztatja a feltárt hiányosságok miatt. A múzeum 1975-ös alapítása óta közel ötvenen adományoztak tárgyakat. A múzeum korábban minden tárgyat elfogadott, amit adományoztak neki. Ez megváltozott a Smithsonian-partnerintézményi státusszal.