Emma

Csütörtök éjjel exhumálják Salvador Dalít

2017.07.20. 10:06

Programkereső

Felnyitják Salvador Dalí sírját, hogy DNS-mintát vegyenek földi maradványaiból egy apasági kereset miatt - közölte szerdán a katalán legfelsőbb bíróság.

A bíróság rendelkezése szerint az eljárás este nyolckor kezdődhet meg, miután bezár a figuerasi Dalí múzeum és színház, melynek színpada alatt a világhírű szürrealista művész kriptája található. 1989-ben, 84 évesen ezen a színpadon esett össze és hunyt el szívrohamban.

Az exhumálást a lehető legdiszkrétebben, a nyilvánosság teljes kizárásával és szigorú biztonsági intézkedések mellett éjszaka végzik el.
salvador dali

Először le kell emelni a kriptát rejtő, mintegy másfél tonnás kőlapot, majd ezt követően az igazságügyi orvosszakértő megállapítja, hogy lehetséges-e DNS-mintát venni a bebalzsamozott testből, és ha igen, megteszi azt.

Így remélhetőleg kiderül, hogy a most 61 éves figuerasi Pilar Abel valóban Salvador Dalí törvénytelen lánya-e, aki a művész egy házasságon kívüli kapcsolatából született.

Az asszony 2015-ben fordult a bírósághoz, amely a tanúvallomások alapján megalapozottnak találta a keresetet, és néhány hete elrendelte az exhumálást, mivel más módon nem lehet DNS-mintát szerezni az elhunyttól, akinek nincs törvényes leszármazottja.

Ha Pilar Abelről bebizonyosodik, hogy ő Salvador Dalí lánya, a felbecsülhetetlen értékű örökség 25 százalékára tarthat igényt

a katalán törvények értelmében, állítja Enrique Blazquez. "Ebbe beletartoznak a szerzői jogdíjak, a festmények és minden más. De midennel a maga idejében foglalkozunk majd." - tette hozzá.

Salvador Dalí Szegeden 

Dalí sokszorosított grafikáit, litográfiáit, rézkarcait és a sokoldalú művész kisplasztikai

kísérleteit láthatja majd a közönség a szegedi REÖK Palota tárlatán, Dalí legjellemzőbb és legnépszerűbb,szürrealista korszakából. Mintegy 60 alkotás érkezik a REÖK-be július 21-én pénteken.