Ervin

A festmény eredetiségének igazolására küldött fotó buktatta le a tolvajokat

2017.07.20. 13:09

Programkereső

Megtalált a spanyol rendőrség három nagy értékű, Francis Bacon festményt abból az ötből, amelyet még 2015 nyarán loptak el egy madridi lakásból - értesült az El País című spanyol napilap.

Az elmúlt két évben 10 embert vettek őrizetbe a hatóságok az utóbbi évtizedek legnagyobb spanyolországi műkincslopásával kapcsolatban. A világhírű brit festőművész, Francis Bacon öt képének értékét mintegy 25 millió euróra (közel 7,5 milliárd forintra) becsülik. Tulajdonosa egy José Capelo nevű férfi, aki 1992-ben örökölte a festményeket közvetlenül a művésztől, akinek közeli barátja volt.

[PINTEREST] 597075d1b0cde

A műalkotásokat belvárosi lakásában tartotta, amely a spanyol főváros egyik legbiztonságosabb és legjobban őrzött kerületében található. A betöréskor a tulajdonos Londonban tartózkodott.

A tolvajok kikapcsolták a riasztót, teljesen észrevétlenül vitték el a festményeket,

 és semmilyen nyomot nem hagytak maguk után. A képeken kívül kiürítették a páncélszekrényt is, ékszereket és más értékes tárgyakat vittek magukkal a rablók.

A spanyol rendőrség egy londoni, eltűnt művészeti alkotások felkutatására szakosodott csapattól kapott tippet a három kép hollétével kapcsolatban. A csapattal kapcsolatba lépett valaki a Barcelonához közeli Sitges-ből, aki ellenőrizni szerette volna az ellopott képek egyikének eredetiségét.

Az érdeklődő emailben küldött egy képet a csoportnak: a fotón Bacon aláírása látható a kép hátulján.

 Ennek alapján feltételezték, hogy a fénykép a rablás után készült.

A rendőröknek sikerült azonosítaniuk a fényképezőgépet, amivel a fotót készítették, így eljutottak a profi fotósokhoz, az egyik feltételezett tolvajt és több bűntársát le is tartóztatták. 2016 májusában hét embert tartóztattak le Madridban, majd idén januárban még hármat. 

2015-ben két Bacon önarcképet, amelyeket évekig egy eldugott magángyűjteményben rejtegettek, összesen 30 fontért kelt el a Sotheby-nél egy londoni aukción.

Francis Bacon gyakran és szívesen látogatott Spanyolországba, ahol sok barátja és csodálója volt. Egy madridi kórházban hunyt el 1992-ben, 82 éves korában, szívrohamban.

(via BBC)