Vince, Artúr

Megvan Dalí apasági tesztjének eredménye

2017.09.07. 10:54 Módosítva: 2017-09-07 10:56:10

Programkereső

A bíróság utasítására elvégzett DNS-vizsgálat szerint nem Salvador Dalí lánya Pilar Abel, az apasági keresetet benyújtó 61 éves katalán kártyajós - közölte értesülését szerdán a La Vanguardia című katalán országos napilap.

A 28 évvel ezelőtt elhunyt művész kriptáját július 21-én nyitották fel, hogy mintát vegyenek a szükséges vizsgálatokhoz. Dalí kriptája a figuerasi Dalí múzeum és színház színpada alatt található, mivel ezen a színpadon esett össze és hunyt el szívrohamban 1989-ben, 84 évesen. Emiatt a sírt rejtő, egy tonnánál is nehezebb kőlapot csak éjjel tudták elmozdítani, hogy hozzáférjenek a szürrealista művész földi maradványaihoz.

Korábban már megkísérelték elvégezni a DNS-tesztet Dalí halotti maszkja alapján, azonban ezen nem sikerült értékelhető mintát találniuk.

A pontos eredményhez a csontokból, a fogakból, a körömből és a hajból is vettek mintát

 és ezt vetették össze az apasági pert indító asszonyéval.

A figuerasi Pilar Abel tíz éve állítja magáról, hogy ő Salvador Dalí törvénytelen lánya, aki a művész egy házasságon kívüli kapcsolatából született.

A nő 2015-ben fordult a bírósághoz, amely a tanúvallomások alapján megalapozottnak találta a keresetet, és elrendelte az exhumálást, mivel más módon nem lehetett DNS-mintát szerezni az elhunyttól, akinek nincs törvényes leszármazottja.

A művész örökségét kezelő alapítvány, a Fundación Gala-Salvador Dalí szerint az exhumálást elrendelő bírói döntés nem volt megalapozott, és már korábban közölte: elképzelhető, hogy ha a DNS-vizsgálat nem igazolja Dalí apaságát, az exhumálási költségeket kifizettetik a magát a festő lányának valló Pilar Abellel.

Az apasági perben szeptember 18-án várható bírósági ítélet.

Kiállítás

Salvador Dalí grafikáiból, kisplasztikáiból jelenleg Szegeden látható egy válogatás a Reök-palotában. A mintegy hatvan bemutatott alkotás között szerepelnek a mester korai művei, meghatározó képeinek szignált, művészi reprodukciói, litográfiák, rézkarcok, kőnyomatok, számos kisplasztika, több bronz szobor, valamint kerámiatál.

(via Artnet)