Ervin

Meghirdették az Esterházy Művészeti Díjat

2017.09.26. 12:25

Programkereső

Az Esterházy Művészeti Díj célja a fiatal, tehetséges magyar művészek felkarolása és pályafutásuk elindítása. Az egyenként 5 ezer euróval jutalmazott díjat kétévente, minimum kettő és maximum három 45 év alatti magyar képzőművésznek ítéli oda a független szakmai zsűri.

Az Esterházy Magánalapítvány 2009-ben alapította meg a Díjat. A mű odaítélésével tehetséges magyar művészeket kíván felkarolni. Az egyenként 5.000 euróval jutalmazott díjat évente kettő, maximum három képzőművésznek ítéli oda a független szakmai zsűri. A díjat 2009-benBorsos Lőrinc alkotópár, Horváth Dániel, Siegmund Ákos, 2011-ben Karácsonyi László Attila, Király András, Szabó Ábel, 2013-ban Csató József, Kaliczka Patrícia, Kovács Olívia, míg 2015-ben Kaszás Tamás, Makai Mira Dalmaés Tibor Zsolt kapták meg.

Ludwig Múzeum
Ludwig Múzeum
Fotó: Glódi Balázs / Müpa

Földrajzi helyzetének és közép-európai történelmének köszönhetően az Esterházy Magánalapítvány kulturális összekötő szerepet tölt be Kelet és Nyugat, múlt és jelen között. Kulturális tevékenységének egyik fontos láncszeme az Esterházy Művészeti Díj.

A pályázaton festészettel és festészettel határos technikákkal (fotóalapú festészet, kollázs, frotázs) lehet indulni.

A díj célja a kortárs képzőművészet és a nemzetközi párbeszéd támogatása. A díjat 2017-ben ötödik alkalommal írja ki az Esterházy Magánalapítvány, a díjátadó ünnepség december 14-én este a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban lesz.

Fontos dátumok:

 • Október 31. – Online pályázás zárónapja
 • November 20. – Első forduló eredményének kihirdetése
 • December 5. – Eredeti művek beszolgáltatása
 • December 10. – Zsűrizés
 • December 14. – Díjátadó ünnepség
 • December 15. – 2018. január 7. – Kiállítás a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum II. emeletén

A pályázaton való részvétel feltételei, díjazás

A pályázó magyar állampolgárságú vagy legalább már 5 éve bejelentett állandó magyarországi lakcímmelrendelkezik.

A pályázó a díjátadás időpontjában – 2017. december 14. – nem töltheti be 45. életévét.

A pályázó felsőfokú művészeti tanulmányokat végzett (főiskola, egyetem, akadémia) képzőművész.Autodidakták nem pályázhatnak.

Minden pályázat a jogi út kizárásával történik. A pályázók részvételükkel elismerik a zsűri döntését.

A leadott művek a pályázó tulajdonában maradnak. A pályázó hozzájárul ahhoz, hogy alkotása az EsterházyMűvészeti Díj Magyarország odaítélésével kapcsolatban bármikor díjazás nélkül fényképezhető és reprodukálható.

Pályázni kizárólag online lehet 2017. október 31-ig.

A pályázók kötelesek pontosan betartani a pályázati kiírás szabályait. A pályázati nyomtatványt az internetenmegadott útmutató értelmében magyarul, németül vagy angolul kell kitölteni.

A pályázat érvényességéhez a következő adatokra van szükség:

 • Rövid életrajz, szakmai életrajz, kiállítások és publikációk listája
 • Rövid nyilatkozat a művészi hitvallásról
 • Digitális fotók a pályázaton induló művekről
 • Fel kell tüntetni a festmény címét, készítési évét, méretét és technikáját, valamint a műbiztosítási értékét forintban kifejezve.
 • Az alkotások a leadás pillanatában nem lehetnek 24 hónapnál régebbiek.

Díjazás

Az Esterházy Magánalapítvány fenntartja magának a jogot, hogy az általa kiválasztott függetlenszakmai zsűri a pályázók közül maximum 3 díjazandó művészt választ ki.

Az Esterházy Művészeti Díj nyertesének jutalma egyenként 5.000 euró.

A díj alapítói fenntartják maguknak a jogot, hogy a díjazott művészek alkotásaiból vásároljanak.

Előzsűrizés

Az online úton beérkezett pályaművekből a független szakmai zsűri kiválasztja a második fordulóbatovábbjutó művészeket. A második fordulóba továbbjutó művészeket

2017. november 20-án értesítjük ki, és informáljuk őket az eredeti alkotások leadásának feltételeiről.

Végső zsűrizés: 2017. december 10. 

Az Esterházy Művészeti Díj zsűrizésére 2017. december 10-én kerül sor Budapesten. Az Esterházy Művészeti Díjnyertesét az ünnepélyes díjátadón, 2017. december 14-én hirdetik ki. A díjátadóval egyidejűleg a zsűri által összeállított anyagból kiállítás nyílik. A kiállítás december 15-től 2018. január 7-ig lesz megtekinthető a LudwigMúzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban.

C5F989E3-B94C-49A5-8AC8-1146831169C1

Zsűritagok:

 • Sandro Droschl, a gráci Künstlerhaus, Halle für Kunst & Medien igazgatója,
 • Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum főigazgatója,
 • Fenyvesi Áron kurátor, műkritikus, a Trafó Galéria vezetője,
 • Dr. Ottrubay István, a díj alapítója, az Esterházy Magánalapítvány vezérigazgatója,
 • Rieder Gábor, a Flash Art Hungary főszerkesztője,
 • Vitus Weh, az Esterházy Magánalapítvány művészeti tanácsadója,
 • Luisa Ziaja, a bécsi 21er Haus kurátora.

Az eredeti művek leadása: 2017. december 5. 

Minden továbbjutott művész köteles az eredeti pályaművet a zsűrihez benyújtani. Az eredeti pályaműveket azok hátulján a kiíró által meghatározott és előzetesen megküldött jelöléssel kell ellátni. A résztvevők kötelesek a pályaműveket megfelelően becsomagolva 2017. december 5-én, a kiíró által későbbi időpontban meghatározásra kerülő helyszínen leadni. A szállítást a pályázó maga szervezi és annak költségei is kizárólag őt terhelik.

Díjátadás

Az ünnepélyes díjátadó és a díjazott művek kiállítása 2017. december 14-én 18 órakor lesz Budapesten, a Ludwig Múzeumban.

A művek visszaszolgáltatása: 2018. január 9-10.

A művészek munkáikat kizárólag 2018. január 9-én és 10-én hozhatják el onnan, ahol leadták. Az elszállítást a pályázó maga szervezi és annak költségei is kizárólag őt terhelik. A munkák január 10. utáni tárolására a szervezőknek nincs lehetőségük. A zsűrinek jogában áll egyes, vagy minden díj odaítélésétől elállni, ha a benyújtott munkák minősége nem megfelelő.