Konrád, Tivadar
18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Nem fogják kitalálni, miért rúgtak ki egy amerikai rajztanárt!

2018.01.21. 14:26

Programkereső

Néhány képet vitt be órájára szemléltetésként - az egyik szülő szerint viszont nem volt elég óvatos.

A művészet magáról az életről szól, az élet pedig nehezen képzelhető el szex nélkül. Hihetetlenül régi tradíció a meztelen testek ábrázolása, az erotika a művészek egyik legősibb múzsája. De nem is kell feltétlen az aktképekig mennünk a pucér festményekért vagy szobrokért: elég csak Michelangelo Dávid-szobrára gondolnunk, amelyben semmi jele az erotikának. 

Ma már kissé megváltozott az ingerküszöbünk: hiába ömlik ránk a meztelenség és a szex mindenfelől, a legkisebb, elfogadott normáktól eltérő viselkedés vagy ábrázolás kiverheti a biztosítékot. A Louvre-t legutóbb azért érte támadás, mert  - bevallják-e vagy sem, tudatosan provokálva - szexelő házakat imitáló installációt állítottak ki.

Modigliani: Iris Tree, 1916 (forrás: Wikipedia)
Modigliani: Iris Tree, 1916 (forrás: Wikipedia)

A hiperérzékenység új szintét érték el el az amerikai Utah államban. Azt hihetnénk, a "minden meztelenség szégyellnivaló és/vagy pornográf" felfogás letűnőben van, de a történet, amit a Dazed írt meg, azt bizonyítja hogy nem így van. Mateo Rueda ötödikeseket tanított egy utah-i általános iskolában. Az iskolai könyvtárban talált  néhány művészeti kártyát - ezek a Phaidon Művészeti Doboz részei, lényegük pedig hogy a kártyák egyik oldalán híres festmények, művészeti alkotások találhatóak, a hátoldalukon pedig néhány információ róluk. Rudea, aki egyébként kolumbiai származású, és maga is művész, úgy döntött, bevisz néhány kártyát az órájára, hogy segítségükkel szemléltesse a színelméletet diákjainak. A kártyák némelyike viszont meztelen ábrázolású képeket is tartalmazott, mint például Modigliani Iris Tree, vagy Boucher Brown Odalisque című festményét.

Mikor a diákok nevetgélni kezdtek a pucér képek láttán, a tanár azt mondta neki, nyugodtan adják oda neki a zavarónak vagy helytelennek tartott kártyákat,

 és foglalkozzanak azokkal a kártyákkal, amelyek például da Vinci Mona Lisáját ábrázolják. Az eset azonban az egyik diák szülőjének a fülébe jutott, aki odáig ment hogy értesítette a rendőrséget és jelentette, hogy a tanár pornót mutogat a diákoknak. Vádemelés végül nem született, de a botrány hatására kirúgták az iskolából Rudeát. A helyi újságot elárasztották az olvasók levelei, akik védelmükbe vették a tanárt. Rudea fellebez, hogy visszakaphassa állását - ő ugyanis továbbra is rajzot és művészetet szeretne tanítani.

Nemcsak a szülők, a Facebook is konzervatívan áll a meztelenség kérdéséhez. A közösségi oldalnak Gustave Courbet: A világ eredete (L'Origine du monde) című - egyébként egykor Hatvanyi Ferenc báró gyűjteményét gazdagító - festményével gyűlt meg a baja. Az említett művet egy francia tanár - ismét a tanárok! -, bizonyos Frederic Durand-Baissas Courbet munkásságának rajongója, posztolta a Facebook-oldalára. Az akciót a francia férfi oldalának felfüggesztésével jutalmazta a közösségi irányelveire hivatkozó Facebook. A tanár azonban nem hagyta annyiban és arra hivatkozva, hogy ez cenzúra, nekiment az online óriásnak. 2016-ra sikerült elérnie, hogy Franciaországban perelhesse a közösséget.