Csilla, Noémi
18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Péniszkiállítás és éhező kutya a világ legbizarrabb kiállításai közt

2018.01.22. 09:56

Programkereső

Preparált emberi testek, egy falhoz kötözött kóbor kutya, és instant tésztaleves - a legfurcsább kiállítások közül válogattunk, amelyek közé bekerültek egyedi művészeti alkotások, időszaki kiállítások és nem mindennapi múzeumok is.

BODY kiállítás, Budapest

Nem először gyönyörködhetünk, vagy inkább borzadhatunk el izmoktól, inaktól és csontoktól Budapesten: először 2008-ban érkezett Budapestre nagy csinadratta közepette a című kiállítás, amit az egész világon botrányok kísértek. A Bodies annak idején egyszerre futott a világ tizennyolc városában, és azzal került be a hírekbe, hogy nem igazán tudott elszámolni a valódi emberi testekkel, akiket a vitrin kedvéért különleges technikával, plasztinációval tartósítottak:

valószínűleg kínai börtönökben elhunyt rabok váltak kiállítási tárggyá úgy, hogy abba nem egyeztek bele.

A kiállítást szervező Premier Exhibiton Inc. mindenesetre nem tudta igazolni hullái származását, a szakmai-etikai vétségek miatt pedig több helyen bojkottálták, New Yorkban be is tiltották a kiállítást. Budapesten óriási sikert aratott a Bodies, olyannyira, hogy 2012-ben megérkezett folytatása, a Bodies 2 is. Ezzel egyidőben, pár utcával odébb futott a The Human Body kiálltás, ami lényegében ugyanarról szólt - ember legyen a talpán, aki különbséget tudott tenni közöttük. 

A holtak tartósításának különleges eljárását, melyet a Bodies kiállítások és a The Human Body is használ, Günther von Hagens találta ki a hetvenes években. Felfedezésére, a plasztinációra (melynek lényege körülbelül annyi, hogy a testből kivonják a vizet, és szilikont adnak be helyette) a 90-es években először intézetet alapított, majd létrehozta saját kiállítását, a Body Worlds-öt, ami szintén folyamatosan utazgatva, a világ több pontján egyszerre látható.

A most februárban hazánkba érkező, legújabb "testes" kiállításnak viszont a fentiekhez semmi köze - már ami a tulajdonviszonyokat illeti. A tematika persze ugyanaz: preparált holttestek, közelről megcsodálható szervek és vázizomzat. 

A 2018-ban hazánkba látogató BODY kiállítás az Imagine Exhibition tulajdona - ez az eddigi legnagyobb és legkomplexebb ilyen jellegű tárlat, amely valaha az országba érkezett. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy ez az eredeti és hivatalos kiállítás.

- mondta el a Fideliónak Oláh Zsuzsanna, a kiállítás sajtósa, aki arról is biztosított mindenkit, hogy a kiállított preparátumok mindegyike megfelelő papírokkal és dokumentációval rendelkezik, nem úgy, mint a korábbi tárlatok.

BODY kiállítás
BODY kiállítás

A BODY  annyiban mindenképpen különbözik a többi, hazánkba látogató hasonszőrű kiállítástól, hogy a társadalmi felelősségvállalásra nagyobb hangsúlyt fektet. A Bodies kiállítások főleg a dohányzás ellen szólaltak fel, egy kiálltott dohányos tüdő szolgált elrettentő eszközként. A BODY Magyarok a világ orvostudományában címmel külön részleget szentel a hazai tudósoknak, szakmai együttműködést kötött a Magyar Vöröskereszttel, és életre hívták a Magyarok a napi testmozgásért társadalmi összefogást, ami mellé olyan ismert emberek is beálltak mint Cseh László vagy Steiner Kristóf.

BODY kiállítás, 2018. február 15- 2018 július, KOMPLEX (1061, Budapest, Király utca 26.)

ATOMBOMBA kiállítás, Budapest

Kiállítás és helyszín hátborzongatóan tökéletes találkozása az ATOMBOMBA kiállítás a Sziklakórház  Múzeum bunkerében. A Hiroshimára és Nagaszakira ledobott atombombák hatását máig érezzük, hiszen nem túlzás azt mondani, hogy megváltoztatták a világot. Ahelyett viszont, hogy az események óva intenék napjaink atombombán üldögélő politikai vezetőit, inkább csak egónövelésre  használják a hatalmas pusztításra alkalmas eszközt.

Az elképesztő hőhatásra megolvadt üvegpalack, egy kislány elszenesedett ebédje, eldeformálódott kegytárgyak és hétköznapi eszközök - ezeket láthatjuk a kiállításon, amely igyekszik felhívni a figyelmet az ismét kibontakozó hidegháború veszélyeire, és az atombomba pusztító hatására. Az eredeti tárgyakat a Hirosimai Béke Emlékmúzeum és a Nagaszaki Atombomba Múzeum bocsátotta a tárlat rendelkezésére.

Atombomba kiállítás, 2018. január 2 - augusztus 31. Sziklakórház Atombunker Múzeum (1012 Budapest, Lovas út 4/c)

"Exposicion No.1", Managua, Nicaragua

Damien Hirst egy kiállításán trópusi pillangókat keltetett ki vásznán, amik aztán elárasztották a galériát - később pedig egy tigriscápa teteméből készített kiállítási tárgyat. Banksy élő állatokat borított be festékkel 2013-ban. Huang Yong Ping élő skorpiókat, tarantulákat és gyíkokat használt tárlatán, Joseph Grazi installációjában pedig hetven kisegér szerepelt. Ezek mindegyike állatvédők tiltakozást vonta maga után, de egyik sem keltett akkor felháborodást, mint Guillermo Vargas kiállítása Nicaraguában: 2007-ben kutyakajával a galéria falára írta hogy "Eres lo que lees", azaz "Az vagy, amit olvasol", egy rövid kötélen pedig egy sovány, betegnek tűnő kutyát kötözött a falhoz, aki a kiállítás után éhenhalt.

A művész ellen ezrek tiltakoztak és írtak alá petciót, ő pedig azzal védekezett, hogy senki nem avatkozott be a látogatók közül, és etette meg a kutyát.
forrás: Wikipedia
forrás: Wikipedia


Később egy újságíró utánament  a botránynak, és kiderítette, hogy a kutya egy kóbor eb volt, akit a közeli sikátorokban fogták be Vargas kedvéért - és nem halt meg a kiállításon. Az egész tárlat ugyanis egy nagyobb projekt része volt, amely azt vizsgálta, hogyan terjednek a félinformációk és félretájékoztatások a tömegmédiában. A Habacuc művészi néven is alkotó Vargas ugyanis azt nyilatkozta, hogy a kutya a műalkotásban meghal - de semmit nem mondott arról, mi lesz vele a való életben. Valójában ugyanis heti pár órát töltött csak el a galériában, és rendesen etették, amíg meg nem szökött.

A projekt nemcsak az álhírek terjedésére irányította rá a figyelmet, de az internetezők álszentségére is: amíg az utcán kóborolt, addig senki nem foglalkozott a kutya helyzetével, amint bekerült egy kiállításra, mindenki megőrült.

Egyébként Vargas maga is aláírta az ellene született petíciót - mivel szerinte minde művésznek alá kell írnia munkáját.

Códice Gallery, Managua, Nicaragua, 2007

Everyone I Have Ever Slept With 1963-1995, London

forrás: Wikipedia
forrás: Wikipedia

Tracey Emin gyakran használja saját, bensőséges élményeit művészeti tárgyként, csakúgy mint ennél a kiálltásnál:

mindenki nevét, akivel megosztotta ágyát - legyen az barát, szerető vagy családtag  - belevarrta egy apró sátor belsejébe.

A nézőknek be kell mászniuk a sátorba, így maguk is a kiállítás részeivé válnak. Amikor 2004-ben egy raktártűzben elpusztult a műve, sokan csak a nyelvüket köszörülték a művészen - aki pont a hasonló reakciók miatt foglalkozik a szexualitással ilyen rendhagyó módon. My Bed című kiállításának tárgya például ágya, mely élete különösen durva időszakának lenyomatát őrzi.

Első kiállítás: South London Gallery, London, 1995-2004

Izlandi Phallológiai Múzeum, Izland

A múzeum nem árul zsákbamacskát:

talán egyetlenként a világon kizárólag hímvesszőket és fallikus testrészeket állítanak ki,

amelyek a legkülönfélébb, Izlandon élő emlősökhöz tartoztak. Azzal a néhány, külföldről származó pénisszel együtt 93 faj 82 testrésze látható - a bálnák hímtagjával pedig külön részleg foglalkozik. 

Nyitva: minden nap 10:00-18:00 (Reykjavik, Laugavegur 116)

Tönkrement Kapcsolatok Múzeuma, Zágráb, Horvátország

Museum of Broken Relationship
Museum of Broken Relationship
Fotó: Alan Vajdic

Honlapja szerint a múzeum egy fizikai és virtuális köztér, amit azért hoztak létre, hogy megőrizzhesse és megoszhassa az emberi szívek összetörésének és a kapcsolatok szimbolikus tárgyainak történetét.

Mindenkit bíztatnak, hogy adományozzon kiállítási tárgyakat a múzeumnak saját tönkrement kapcsolatából

- így már egy egészen szép kis kollekció gyűlt össze, amiben vannak teljesen szabványos tárgyak, mint gyűrűk és Valentin-napi ajándékok, és olyan bizarr valamik is, mint egy fából készült görögdinnye.

Nyitva: Június 1 - Szeptember 30: 09:00 - 10:30; Október 1 - Május 31: 09:00 - 21:00 (Zágráb, Cirilometodska 2, 10000)

Momofuku Ando Instant Ramen Museum, Osaka, Japán

forrás: Cup Noodles Museum
forrás: Cup Noodles Museum

Momofuku Ando nevét koleszosok és pénztelen egyetemisták ezrei foglalják imába nap mint nap: találmánya, az instant ramen tészta nélkül ugyanis nehéz kihúzni az ínséges napokat. A múzeum végigvezet Ando életén és bemutatja felfedezésének evolúcióját is - sőt, saját rament is készíthetünk, modern érintőképernyőkkel tudhatunk meg mindent az ételről, és még egy instantleveses bögre alakú mini-színházba is bebújhatunk, ahol filmeket nézhetünk a ramen készítéséről. A múzeumnak persze saját étterme is van, ahol mi mást rendelhetnénk, mint instant tésztaleveseket.

Nyitva: 9:30 - 16:00 (8-25 Masumi-cho, Ikeda-shi, Osaka 563-0041, Japán)