Vizuál

2057: fiatal képzőművészek jövőjáró kiállítása nyílt a MANK Galériában

2022.04.29. 12:05
Ajánlom
Hogyan látnánk a jövőből a jelent? Erre reflektál a 2057 – személyes utópiák című kiállítás a MANK Galériában. Negyedszer rendezi meg a fiatal művészek tárlatát a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. Közel 100 pályázó munkáiból válogatták ki végül 24 alkotó elénk kerülő munkáit.

2057 – ma csak egy évszám a jövőből. De egy olyan évszám, melynek eléréséhez pontosan annyi időnek kell eltelnie, mint amennyit a pályázók születésük óta megélhettek. Talán nem is tűnnek olyan távolinak a 2050-es évek. Mégis sokan már most is olyan évtizednek jósolják, mely fordulópontot jelenthet majd az emberiség életében.

Jövőkutatók szerint ezekre az évekre érjük el a Föld kapacitásainak végső kihasználását – már ha ebben a formában folytatjuk az erőforrások kiaknázását.

Ám amilyen ütemben gyorsul a technológiai fejlődés, és amilyen léptékben már most is átformálódik hétköznapi életünk, lehet, hogy 35 év múlva tényleg megtaláljuk a valóban fenntartható élet kulcsát… Forradalmi változások zajlottak az elmúlt néhány évben, itt állunk az alternatív valóságok küszöbén: civilek utazhatnak az űrbe, a művészet áttörte a digitális világ burkait, és megjelentek az NFT-k; robotizálttá vált a munkaerőpiac, az egészségügy, a termelés, az eddig ismert természeti helyek egyre fogynak és átalakulnak, mikroplasztikok épülnek be a szervezetünkbe, és még hosszan lehetne sorolni a változások tényezőit.

Az emberiség a digitális korban tulajdonképpen nem csak újraértelmezi, de újra is teremti a valóságot, sőt alternatív dimenziókat hoz létre a túléléséért.

MANK1-110750.jpg

2057 – személyes utópiák (Fotó/Forrás: Csákvéri Zsigmond / MANK)

A MANK Galériában, a kiállítás címével azonos pályázat kiírása és zsűrizése során egy olyan tárlat valósult meg, amelyben a 35 év alatti művészgeneráció osztja meg a látogatókkal a jövőt illető meglátásait és érzéseit. A térben kialakuló egyes tárgycsoportok reflektálnak a jövőbeli személyes terekre és a társas kapcsolatokra is. Megelevenednek olyan tárgyak, melyek az elkövetkező időkben képezhetik hétköznapjaink részét. Beléphetünk alternatív valóságokba, és feltérképezhetjük a természet jövőbe vezető útját és lehetőségeit is. Olyan műalkotásokat is találhatunk, melyek a jövőből tekintenek vissza jelenünkre, őrizve a jelen lenyomatait.

Izgalmas vizuális és gondolati játék az elképzelt jövő perspektívájából ebbe a korba visszatekinteni, ahol még van lehetőségünk cselekedni, változtatni, fejleszteni.

A kiállított művek technikái is túlmutatnak az eddig megszokott kereteken: bár látható néhány klasszikus olaj-vászon festmény is, de mellettük helyet kapnak 3D-nyomtatással készült alkotások, digitális munkák és applikációk is. A legtöbb mű kilép a térbe, és arra ösztönzi a nézőt, hogy járja körbe, nézze végig és interaktív módon kapcsolódjon hozzájuk.

MANK2-110750.jpg

2057 – személyes utópiák (Fotó/Forrás: Csákvéri Zsigmond / MANK)

Kiállító művészek: Balogh Kristóf József, Birkás Mona, Csatlós Kitti Asztrid, Csonka Veronika, Dovák Melinda, Erdei Adrienn, Grinberg Daniella, Hardi Ágnes, Határ Attila, Hartyándi Flóra, w. Horváth Tibor, Kádár Emese, Kármán Dániel, Kocsis Gergely, Kovács Máté, Kuzma Eszter, Lajkó Nóra, Pusztafi Panna Pálma, Sibitka Anna, Szabó Anna-Mária, Szabó Nóra, Tóth Xénia, Varga Eszter.

Kurátor: Sipos Tünde művészettörténész

2057 – személyes utópiák

35 év alatti művészek kiállítása

2022. április 27. – június 11.

MANK Galéria, Szentendre

Fejléckép: 2057 – személyes utópiák (fotó/forrás: Csákvéri Zsigmond / MANK)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Színház

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.
Zenés színház

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.
Vizuál

Fődíjas lett a Külön falka Olaszországban

Kis Hajni szívszorító és felemelő apa-lánya kapcsolatról szóló mozifilmje a közönségdíjat és a legjobb férfi főszereplő díját is elnyerte a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon, az olaszországi Sestri Levantéban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: A színpadon Robbie Williams!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról mesél, miért hiúsult meg kis híján Robbie Williams koncertjének fotózása.
Vizuál ajánló

Hegedűs Ákos morpho koncertfotóiból nyílik kiállítás a Kispont galériában

Olvasóink hétről hétre megismerhetik állandó vendégszerzőnk, Hegedűs Ákos morpho képeit, aki mindig egy kis történet vagy háttéranyag kíséretében osztja meg velünk alkotásait. A művész most ’90-es évekbeli koncertfotóit tárja a nagyközönség elé.
Vizuál ajánló

Meteoritok és egyéb költemények – Geszler Mária Garzuly jubileumi kiállítása

A Kossuth-díjas keramikusművész, Geszler Mária nem egyedül ünnepli jubileumát. A Pesti Vigadóban most látható tárlaton nyolc fiatalabb alkotóval osztja meg nemcsak a teret, de a művészetről, világról vallott elképzeléseit is. A kiállítás július 24-ig tekinthető meg.
Vizuál ajánló

Grunwalsky Ferenc kapja a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál életműdíját

Május 24. és 28. között rendezik meg a szegedi operatőrfesztivált, amelynek idei életműdíjasa Grunwalsky Ferenc operatőr, rendező, forgatókönyvíró. Az eddig 73 filmet jegyző Kossuth- és Balázs Béla-díjas alkotó Jancsó Miklós barátja és munkatársa volt, az 1999-ben induló Pepe-Kapa filmek jó részét közösen forgatták.
Vizuál hír

A Néprajzi Múzeum műtárgyainak mintáiból alkothatunk saját dizájnt ezzel az alkalmazással!

A Múzeumok Világnapján bemutatott motívumalkotó applikációban ezer darab vektorizált díszítmény és motívum közül válogathatunk.