Vizuál

25 éve halt meg Andy Warhol

2012.02.22. 08:00
Ajánlom
1987. február 22-én, egészen pontosan 6:32-kor, New York Cityben, egy rutinműtétet követő, orvosi figyelmetlenségnek betudható hirtelen szívroham következtében halt meg a pop art vezető figurája, a reklámgrafikusból lett kult-művész.

Warhol több mindenben hasonlít egy reneszánsz alkotóra - sok területen dolgozott például: festett, készített szobrokat, forgatott filmeket, írt zenét és alapított magazint is. Nyíltan vállalta homoszexualitását még a melegjogok kiharcolása előtt, stúdiója (a Gyár) fontos találkozóhelye lett a bohém értelmiségi undergroundnak, hollywoodi hírességeknek és tehetős pénzembereknek. A valaha legtöbbet ért Warhol-alkotás a nyolc Elvis-t ábrázoló kép 1963-ból, amiért százmillió dollárt fizettek (ennyi még csak olyan alkotóknak jár, mint Jackson Pollock, Pablo Picasso, Vincent van Gogh, Pierre-August Renoir, vagy az éppen emlékévet ünneplő Gustav Klimt).  Tavaly is több mint 38 millió dollárért (körülbelül nyolcmilliárd forintért) kelt első önarcképe.

Akit érdekel, messzemenő részletekig beleáshatja magát az életébe - a róla összeírt lapok kiterítve félig körülérnék a Földet (Klaus Honnef, egy Taschen-sorozat Warhol kötetének szerzője szerint legalábbis biztosan). Ma már persze fenn sem akadunk az ilyesmin, az ismert emberek élete karnyújtásnyira van a neten keresztül. Az előző század viszont más közvetítő eszközökkel élt, az új médiumokat pedig Warhol tudatosan használta fel. Már életében legendás alak lett - olyan ikonikus kép, mint amilyeneket ő maga készített más, általa csodált figurákról. Szerette a titokzatoskodást, interjúkat csak feszengve adott - korának művészei közül mégis tőle maradt hátra a legtöbb. Maga helyettesítésére dublőröket is használt, a nagy amerikai távolságok ellenére is így aztán mindenhol jelen lehetett. Nem volt nehéz Andynak kiadnia magát valakinek, a napszemüveg és a fehér, kiszőkített haj széria tartozékok voltak nála.

A szén- és acélvidék fővárosának közelében, Pittsburgh mellett született 1928-ban, Warhola néven - anyja és apja Csehországból vándoroltak ki Amerikába. Warhol beteges gyerek volt, elmondása szerint három idegösszeroppanást is kapott - sokszor maradt otthon és szorosan kötődött anyjához. Ágyában fekve rajzolt, hallgatta a rádiót és híres mozi csillagok képeit gyűjtögette - később azt nyilatkozta, ez egy fontos szakasz volt a személyiségének kialakulásában. Apja 1942-ben halt meg mérgezett víz fogyasztása miatt - nem bányaszerencsétlenség áldozataként, ahogyan azt Warhol később a legendaképzés részeként elterjesztette. A családfő kiesése persze nem éppen idilli helyzetet állított elő. Andy a szünidőben egy áruházban dolgozott, itt találkozott először a fogyasztás és a reklám világával, aminek később egy teljesen új értelmezési keretet adott.

A pittsburgh-i Carnegie Institute of Technology-ban képzőművészeti diplomát szerzett, 1949-ben New Yorkba költözött, Warholra változtatta a nevét és műtermet bérelt az aktfestő Philip Pearlsteinnel közösen. A reklámszakmában és magazin illusztrátorként kezdett dolgozni - arról, hogy innen mint lett ő a híres Andy Warhol, persze rengeteg anekdota szól. A lényeg talán nem is az, hogy pontosan mi történt. Volt egy olyan látásmódja, mint senki másnak, iparcikkeket filmcsillagokkal azonosított, leveskonzervet, pénzt vagy ketchupos dobozt festett. Az mindenesetre biztos, hogy 1957-re ismert szakember lett, az 1950-es évek végén pedig rendszeresen kiállított. Sajátos szitanyomásos technikával készítette portréit például Jackie Kennedy, Mick Jagger, Elvis Presley, Mao Ce-tung és Lenin arcképeiről. Warholtól származik az "15 perc hírnév" kifejezés is.

Warhol korának elképesztő zenei világát sem hagyhatta kéznyoma nélkül - a Velvet Underground első, 1967-es lemezének híres banános borítóját és a Rolling Stones Sticky Fingers című albumának cipzáras tasakját is ő tervezte, nagy hatással volt a fiatal Bob Dylanre és David Bowie-ra. A forradalmi 1968-ban lőtte háromszor mellkason Valerie Solanas, I, a Man című filmjének szereplője - ebből a sérülésből sosem tudott igazán felgyógyulni.

   

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Szabó István nem veszi át életműdíját

Az Oscar- és Kossuth-díjas rendező kitüntetését a közelmúltban többen kritizálták Szabó István ügynökmúltja miatt.
Vizuál

Elhunyt Szentandrássy István festőművész

A 62 éves korában elhunyt művész 2012-ben kapott Kossuth-díjat a cigányság ősi, balladisztikus hagyományait és alakjait ábrázoló műveiért.
Könyv

Láttad már Ady vasúti bérletét vagy az önéletrajzát?

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az Országos Széchényi Könyvtárban micsoda kincsek rejtőznek. Az OSZK kamarakiállításokkal igyekszik ezeket a kuriózumokat látogatóival is megosztani.
Plusz

Kettős vezetése lesz a Szabad Tér Színháznak

A Margitszigeti Szabadtéri Színpadot Bán Teodóra, a Városmajori Szabadtéri Színpadot Benkő Nóra irányítja a jövőben a Fővárosi Közgyűlés szerdai döntése szerint.
Klasszikus

Húszállomásos Kárpát-medencei turnéra indul Bogányi Gergely

Útjára indul Bogányi Gergely 2020-as koncertturnéja, a zongoraművész 20 koncerten 20 különböző műsort ad elő szerte a Kárpát-medencében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál morphoto

KÉP-regény: A zene meg a tévé

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten a Petőfi Csarnokra és az MTV Europe arankorára emlékezik.
Vizuál ajánló

Lelkendezések és siránkozások - Eszik Alajos kiállítása a Pesti Vigadóban

Eszik Alajos grafikusművész a Magyar Képzőművészeti Egyetem nyugalmazott docense válogatott anyaggal mutatkozik be a Vigadó Galéria földszinti és alagsori termeiben.
Vizuál hír

Elítélték Weinsteint - Hollywoodi hírességek és aktivisták üdvözölték a döntést

Egy New York-i esküdtszék hétfőn bűnösnek találta Harvey Weinstein filmmogult szexuális bűncselekmények vádjában.
Vizuál Film

Ingyen nézhető online az első magyar színesfilm, a Lúdas Matyi

A 70 éve bemutatott első mozinak már a forgatása is izgalmas volt. Egyformán bajlódtak a színek beállításával és a libák terelésével.
Vizuál gyász

Elhunyt Szentandrássy István festőművész

A 62 éves korában elhunyt művész 2012-ben kapott Kossuth-díjat a cigányság ősi, balladisztikus hagyományait és alakjait ábrázoló műveiért.