Vizuál

30 éves a Szentendrei Grafikai Műhely

2010.07.14. 10:02
Ajánlom
A Műhely három évtizedes működésének összefoglalóját láthatjuk Szentendrén.

Az 1980. február 1-én alapított Szentendrei Grafikai Műhely ötlete a művészek körében merült fel, akik szerettek volna egy közösséget, amely nemcsak alkotói, hanem kiállítási és eladási lehetőségeket is biztosít. A kezdeményezés pedig, mint a kiállítás is mutatja, sikeres volt. Az elmúlt három évtizedben számtalan szentendrei művész fordult meg a Műhelyben, akiknek a munkáit most mi is láthatjuk köszönhetően (a kiállítási szándék mellett) egy rendelkezésnek, amely minden itt készült szériából egye darabot, köteles példányként, a Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának (PMMI) utal. A 30-50 példányos sorozatokból így egy garantáltan Szentendre és a köz tulajdonában marad. Ráadásul kiváló kiállítási alapot is képez, hiszen a Múzeum ilyen tárgyú gyűjteménye mostanra 800 darabra duzzadt, a műveket pedig kiváló alkotók jegyzik, többek között Barcsay Jenő, Bálint Endre, Kepes György, Korniss Dezső és Vaszkó Erzsébet, a kortárs művészek közül pedig Deim Pál, Farkas Ádám, Nádler István, Keserű Ilona és Konok Tamás.

Egytől egyig szita - 30 éves a Szentendrei Grafikai Műhely
Szentendrei Képtár
Nyitva: augusztus 20-ig

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Vizuál galéria

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.