Vizuál

3500 lopott műkincs került elő 2016-ban

2017.01.24. 12:00
Ajánlom
Háborús konfliktuszónákból elhurcolt régészeti leletek és múzeumokból lopott műalkotások is szerepelnek a Pandora hadműveletben felkutatott tárgyak között.

Összesen 3561 lopott műtárgyat találtak és foglaltak le az októberben, a törtvénytelen műkincs-kereskedelem felszámolása érdekében indított  európai uniós hadművelet keretében - közölte az Europol. 18 európai ország rendőrsége dolgozott az átfogó akcióban, melynek eredményeként 75 embert tartóztattak le. Az akciók folyamán közel 50 ezer embert, 30 ezer autót, 50 hajót ellenőriztek és 92 vizsgálatot kezdeményeztek.

operation pandora 2

operation pandora 2 (Fotó/Forrás: Europol)

A lefoglalt műtárgyak között van 500 régészeti lelet, melyek közül 19-et a spanyolországi Murcia régészeti múzeumából loptak el még 2014-ben. Görögországban egy ottomán sírkődarabjaira bukkantak a hatóságok, de megtaláltak egy Szent Györgyöt ábrázoló, késő-bizánci ikont is, valamint több mint 400, különböző korokból származó pénzérmét. 

A spanyol és ciprusi rendőrség vezette akcióban a tiltott műkincsek kereskedelmével foglalkozó hálózatok felszámolása volt a cél. Voltak olyan antik érmék, melyeket a nyomozók az online eladásokat megfigyelve találtak meg. A spanyol hatóságok azonban egyelőre nem adtak ki részletes listát a megtalált javakról, ahogy a letartóztatások tényét sem erősítették meg.

Pandora hadművelet

A Pandora akció kitűzött célja az volt, hogy felszámolja a rablásokból származó műkincsek - beleértve a víz és a föld alatt található tárgyak - törvényellenes kereskedelmét, figyelemmel a fegyveres konfliktusokkal és hiányos közbiztonsággal küzdő országokból származó kulturális javakra is.

Az európai uniós tagországok hágai székhelyű rendőri együttműködési szervezetének közlése szerint az Europol 18 ország bűnüldöző hatóságaival, valamint az Interpol nemzetközi rendőri szervezet, az UNESCO és a Vám Világszervezettel (WCO) közösen lépett fel a törvénytelen műkincs-kereskedelem ellen.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál india

Nézze élőben, hogy készül egy festmény!

Egész héten a Hopp Ferenc Múzeum kertjében fest Abhishék Szingh indiai művész, aki nemcsak szívesen veszi a látogatókat, de be is vonja őket az alkotásba.
Vizuál plakát

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Vizuál színész

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál frida kahlo

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál pályázat

Indul a második Budapest Art Mentor Képzőművészeti Program

Július 7-ig lehet jelentkezni az ősszel induló képzésre, ahol a képzőművészeknek személyre szabott segítséget nyújtanak karrierjükben.