Vizuál

40 év legjobb magyar sajtófotói a Capa Központban

2022.04.21. 14:00
Ajánlom
Hogyan éltünk és mit akart megmutatni ebből a média évtizedekkel ezelőtt? Erre reflektál az elmúlt 40 év legjobb sajtófotóiból összeállított kiállítás a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban. A május 29-ig látogatható tárlaton 123 fotográfus képei láthatók.

1981-ben indult az egyes számot viselő sajtófotó kiállítás, melynek rendezője, Szalay Zoltán többé-kevésbé az elkövetkező 30 évben is gondozója maradt a sajtófotó-megmutatkozásoknak. Az ünnepi, 40. alkalommal a szervezők úgy vélték, hogy a jubileum jó alkalom a visszatekintésre, így

idén a szokásos, éves Magyar Sajtófotó Kiállítás mellett egy, az elmúlt negyven esztendőre visszatekintő kiállítással is várják a látogatókat a Capa Központban.

Az intézmény már 2014 óta szakmai partnere és egyik fő támogatója a Magyar Sajtófotó Kiállításnak, termeiben biztosít helyet a legjobb magyar dokumentumfotósok éves szemléinek.

Csepel-KristaGabor-1988-130617.jpg

Krista Gábor: Csepel (1988) (Fotó/Forrás: Krista Gábor / Capa Központ)

Semmi sem olyan már, mint 1981-ben.

Átalakult a világ, a technika, a társadalom, és benne a sajtó, Magyarországon megváltozott a politikai berendezkedés is; átíródott a jogi környezet, megváltozott a képek nyilvánosságra kerülésének módja és gyakorisága. A legfontosabb azonban aligha változott: a fotóriporterek elkötelezettsége és szüntelen kíváncsisága.

A médiumok fotós munkatársai mindig arra törekedtek – és ez a szándék vezeti őket ma is –, hogy a valóságot személyes interpretációjukban, sajátos optikájukon keresztül tükrözzék vissza, informálják a nagyközönséget; dokumentáljanak, szórakoztassanak vagy provokáljanak.

A konkrét, tagadhatatlan tényeken túl még az is szinte személyenként változó, hogy ki mit lát meg, mit vesz észre a nagyvilágból és a szűkebb környezetből, s nem mellesleg: hogyan láttatja aztán mindezt.

Miközben beszámolnak az általuk megélt valóságról, a fotósok óhatatlanul is érzelmeket keltenek. Mennyi minden fér bele egy képbe! Hány olvasata keletkezik – hát ahányan csak megnézik…

A fotóriporterek számára a pályázatokon elért sikerek visszaigazolást nyújtanak, a beküldött anyagokból rendezett kiállítások pedig a közönségnek biztosítják azt a nyilván érzelmektől sem mentes élményt, hogy jó képekkel eleveníthessék fel a múlt eseményeit.

A válogatás szubjektív, mint minden szelekció.

A kiállítás és kurátora, Bánkuti András a teljességre törekszik, arra, hogy keresztmetszetet nyújtson a magyar sajtófotó legjelentősebb műfajaiból.

A tárlaton 123 fotográfustól láthatunk képeket, a legnevesebbektől a kevésbé ismertekig, az idősebb generációtól a fiatalokig.

Plakatragaszto_TeknosMiklos-130756.jpg

Teknős Miklós: Plakátragasztó (1999) (Fotó/Forrás: Teknős Miklós / Capa Központ)

A kiállításon csak olyan képek szerepelnek, melyeknek alkotói korábban részt vettek valamely Magyar Sajtófotó Pályázaton.

„Több ezer képből állt össze ez a kiállítás, amely szándékaim szerint bemutatja a legjellemzőbb témákat, megjeleníti a kollégák önálló gondolatait, sok esetben világosan felfedezhető benne egy-egy fotóriporter saját stílusa.

Engem lenyűgözött a fotóriporterek elkötelezettsége és áldozatvállalása, ahogy sokszor a maguk örömére, nem megrendelésre dolgoznak fel fontos témákat”

– emelte ki Bánkuti András, a kiállítás kurátora és rendezője, Balogh Rudolf-díjas fotóriporter, a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztályának elnöke, a Digitális Fotó Magazin főszerkesztője.

Egyeletvastudoben-Markovicsferenc-2000-130939.jpg

Markovics Ferenc: Egy élet vastüdőben (2000) (Fotó/Forrás: Markovics Ferenc / Capa Központ)

A 40. Magyar Sajtófotó Kiállítás sem marad el, hamarosan a Magyar Nemzeti Múzeumban nyílik meg 2021 fotóiból a 40. Magyar Sajtófotó Pályázat díjazott képeinek tárlata. Az ünnepélyes megnyitón hozzák majd nyilvánosságra MÚOSZ Nagydíját és az André Kertész-nagydíjat elnyerő fotográfusok nevét. A megnyitó egyben díjátadó is lesz, a két nagydíjon kívül a tizennégy kategória első három helyezettjét és a különdíjak nyerteseit is ekkor köszöntik a Tettamanti Béla által tervezett oklevekkel a rendezők.

Válogatás 40 év legjobb magyar sajtófotóiból

A kiállítás megtekinthető: 2022. április 21. – 2022. május 29.

Kedd–péntek: 14–19 óra, szombat–vasárnap: 11–19 óra, hétfőn és ünnepnapokon zárva.

Capa Központ

Kurátor: Bánkuti András

További információk itt

Fejléckép: Boros Jenő: Crossviadal (1984) (fotó/forrás: Boros Jenő /Capa Központ)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Jazz/World

Csak betyárosan: lemezbemutatót és turnézáró koncertet és táncházat tart a Góbé a Fonóban

Online már korábban megjelent, fizikai formájában tavasszal jött ki a Góbé Élem című lemeze, az első nagylemez, amelyet a zenekar megújult felállásában jelentetett meg. A csapat május 28-án turnézáró koncertet, lemezbemutatót tart a Fonóban, amit egy táncházzal fejelnek meg.
Klasszikus

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Színház

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.
Zenés színház

„Csipike történetén keresztül nekünk is megadatik az önmagunkra találás lehetősége” – beszélgetés Molnár Levente operaénekessel

Csipikének, a fontoskodó, de jószándékú törpének kalandos történetei számos gyermek és felnőtt szívét meghódították már. Fodor Sándor meséje a Coopera gondozásában hamarosan egy családi opera formájában elevenedik majd meg. A készülő mű ötletgazdájával és művészeti vezetőjével, Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekessel beszélgettünk egyebek mellett arról, milyen fejlődésen megy keresztül a történet során, és mi mindenre tanít meg bennünket is ez az erdélyi gyerekek és felnőttek körében egyaránt ismert és kedvelt kis mesehős.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Borban az igazság! – Aquincumba került a legújabb Kolodko-miniszobor

A részeg római légiós május 21-e óta a katonai amfiteátrumon üldögél a harmadik kerületben.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A színpadon Robbie Williams!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról mesél, miért hiúsult meg kis híján Robbie Williams koncertjének fotózása.
Vizuál ajánló

Hegedűs Ákos morpho koncertfotóiból nyílik kiállítás a Kispont galériában

Olvasóink hétről hétre megismerhetik állandó vendégszerzőnk, Hegedűs Ákos morpho képeit, aki mindig egy kis történet vagy háttéranyag kíséretében osztja meg velünk alkotásait. A művész most ’90-es évekbeli koncertfotóit tárja a nagyközönség elé.
Vizuál ajánló

Meteoritok és egyéb költemények – Geszler Mária Garzuly jubileumi kiállítása

A Kossuth-díjas keramikusművész, Geszler Mária nem egyedül ünnepli jubileumát. A Pesti Vigadóban most látható tárlaton nyolc fiatalabb alkotóval osztja meg nemcsak a teret, de a művészetről, világról vallott elképzeléseit is. A kiállítás július 24-ig tekinthető meg.
Vizuál ajánló

Grunwalsky Ferenc kapja a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál életműdíját

Május 24. és 28. között rendezik meg a szegedi operatőrfesztivált, amelynek idei életműdíjasa Grunwalsky Ferenc operatőr, rendező, forgatókönyvíró. Az eddig 73 filmet jegyző Kossuth- és Balázs Béla-díjas alkotó Jancsó Miklós barátja és munkatársa volt, az 1999-ben induló Pepe-Kapa filmek jó részét közösen forgatták.