Vizuál

40 éve fényképezi ugyanazt a négy nővért

2016.12.06. 15:37
Ajánlom
Nicholas Nixon családi fotózásból csinált karriert. Feleségét és testvéreit először csak lekapta egy összejövetelen, majd a következő évben megkérte őket, hogy ismételjék meg a képet. Az eredmény egy bensőséges és sallangmentes sorozat az idő múlásáról.

A legenda szerint az első képet 1974 nyarán készítette Nixon, azonban a lányok nem voltak elégedettek a végeredménnyel, ezért megsemmisítette a negatívot. A következő évben az egyik nővér diplomaosztóján megismételték a fotót, majd ezután Nixon minden évben elkészítette a nővérek csoportképé. Ez a sorozat, a Brown sisters - Brown nővérek lett élete legismertebb munkája.

A fotós ugyanazzal a fényképezőgéppel készíti a felvételt több, mint 40 éve. A nőktől pedig csak annyit kér, hogy álljanak közel egymáshoz ugyanabban a sorrendben, ahogy az első képen (lásd lent). A bal szélen az első felvételen még 23 éves Heathert, mellette a 15 éves Mimi, majd a művész felesége, a 25 éves Bebe és végül a 21 éves Laurie. 

[PINTEREST] 5846bf1b3737b

A nővérek soha nem tervezték meg, hogy hogy nézzenek ki a képen. "Mindig azt viseltük aznap, amit kedvünk volt felvenni" - mondta Bebe Nixon. A képeken bár a sorrend nem változik az évek során, hol egyikük, hol másikuk kerül közelebb a kamerához. A kezdeti kissé távolságtartó póz az évek alatt egyre meghittebb és szorosabb lett, tükrözve a testvérek között elmélyülő kapcsolatot. Mindannyian egyenesen a kamerába néznek, amikor valamelyikük mégsem, az szinte állásfoglalásnak tűnik. 

A sorozatot 36 kép után mutatták be először egy kiállítás keretében a spanyolországi Granadában. A hatás pedig nem maradt el. Annak ellenére, hogy a képeken mindössze négy, a kamerával szembenéző és fotóról fotóra korosodó nő látható, többen nem tudták visszatartani a könnyeiket. A sorozatból azóta album is született, a New York-i Modern Művészetek Múzeumában 2014 év végén rendeztek kiállítást a képekből. Nicholas Nixon képeivel foglalkozó Fraenkel Galéria megosztotta az alábbi 2015-ös felvételt. A legfrissebbet pedig a MoMa honlapján nézhetik meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ludwig múzeum

Szavazzon, hogy a Ludwig múzeumé legyen a legjobb kiállítás díja!

A Global Fine Art Awards (GFAA) 2019 díjra A Permanens Forradalom. Mai ukrán képzőművészet című válogatást jelölték 31 ország további 93 nomináltjával együtt. Január 27-ig a közönség is szavazhat az egyik díjra.
Vizuál hír

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.
Vizuál ajánló

Februárban kerül a mozikba Bud Spencer életrajzi filmje

Hatvan év után a magyar alkotás az első portréfilm, amely Bud Spencer egész életét feldolgozza és bemutatja azt az arcát, amelyet a filmjeiből nem ismerhettünk.
Vizuál BIDF

Ha kíváncsi vagy a nagyvilágra, nézz dokumentumfilmeket

Csaknem 40 film, köztük hét rövid dokumentumfilm száll versenybe az idei Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon (BIDF), amelyet január 28. és február 3. között rendeznek Budapesten a Cinema City Aréna moziban.
Vizuál berlinale

Társadalmi, politikai kérdéseket feszegetnek a 69. Berlinale versenyfilmjei

Összeállt a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) versenyprogramja, az Oscar-díjas francia színésznő, Juliette Binoche vezette zsűrinek 17 alkotás közül kell kiválasztania a legjobbat. A magyar filmet Mészáros Márta, Buda Flóra Anna, Tóth Luca és Tasnádi Zsófia képviseli.