Vizuál

40 éve fényképezi ugyanazt a négy nővért

2016.12.06. 15:37
Ajánlom
Nicholas Nixon családi fotózásból csinált karriert. Feleségét és testvéreit először csak lekapta egy összejövetelen, majd a következő évben megkérte őket, hogy ismételjék meg a képet. Az eredmény egy bensőséges és sallangmentes sorozat az idő múlásáról.

A legenda szerint az első képet 1974 nyarán készítette Nixon, azonban a lányok nem voltak elégedettek a végeredménnyel, ezért megsemmisítette a negatívot. A következő évben az egyik nővér diplomaosztóján megismételték a fotót, majd ezután Nixon minden évben elkészítette a nővérek csoportképé. Ez a sorozat, a Brown sisters - Brown nővérek lett élete legismertebb munkája.

A fotós ugyanazzal a fényképezőgéppel készíti a felvételt több, mint 40 éve. A nőktől pedig csak annyit kér, hogy álljanak közel egymáshoz ugyanabban a sorrendben, ahogy az első képen (lásd lent). A bal szélen az első felvételen még 23 éves Heathert, mellette a 15 éves Mimi, majd a művész felesége, a 25 éves Bebe és végül a 21 éves Laurie. 

[PINTEREST] 5846bf1b3737b

A nővérek soha nem tervezték meg, hogy hogy nézzenek ki a képen. "Mindig azt viseltük aznap, amit kedvünk volt felvenni" - mondta Bebe Nixon. A képeken bár a sorrend nem változik az évek során, hol egyikük, hol másikuk kerül közelebb a kamerához. A kezdeti kissé távolságtartó póz az évek alatt egyre meghittebb és szorosabb lett, tükrözve a testvérek között elmélyülő kapcsolatot. Mindannyian egyenesen a kamerába néznek, amikor valamelyikük mégsem, az szinte állásfoglalásnak tűnik. 

A sorozatot 36 kép után mutatták be először egy kiállítás keretében a spanyolországi Granadában. A hatás pedig nem maradt el. Annak ellenére, hogy a képeken mindössze négy, a kamerával szembenéző és fotóról fotóra korosodó nő látható, többen nem tudták visszatartani a könnyeiket. A sorozatból azóta album is született, a New York-i Modern Művészetek Múzeumában 2014 év végén rendeztek kiállítást a képekből. Nicholas Nixon képeivel foglalkozó Fraenkel Galéria megosztotta az alábbi 2015-ös felvételt. A legfrissebbet pedig a MoMa honlapján nézhetik meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A díva, akit a grúz szegénységből a világ tetejére segített az énekhangja

Tbilisziben született, Milánóban él, szerte a világon ünneplik. 2020-ban Japán és Kína mellett a Keresztény farsang sztárvendégeként Magyarországon is fellép „az operavilág Angelina Jolie”-jaként emlegetett szoprán, Nino Machaidze, aki magazinunknak karrierje lépcsőfokairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről is mesélt.
Klasszikus

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Jazz/World

Jön Juan Diego Flórez – Íme a 17. VeszprémFest teljes programja

Az öt napos zenei fesztiválon duplázik a Jazz+Az, érkezik a Postmodern Jukebox és közönség elé lép a világ egyik legnépszerűbb opera csillaga, Juan Diego Flórez.
Könyv

Minden olvasója úgy érzi, róla szól - az Utas és holdvilág kultusza

Több mint 80 évvel megjelenése után az Utas és holdvilág népszerűbb, mint valaha. Nagy sikerű rádiójáték és színpadi előadás született belőle, nemsokára pedig film is készül - utánajártunk a kultregény titkának.
Vizuál

Eredeti művek – hamis kiállítás?

Lehet-e egy punkot klasszikus kiállításon bemutatni? Kifinomult bosszú a művészeti közegtől vagy egyszerű félreértelmezés?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Borsos Miklós emlékkiállítás az Országos Széchényi Könyvtárban

A rajzok olyan klasszikus magyar írók műveihez kapcsolódnak, mint Szenczi Molnár Albert, Babits Mihály, Arany János vagy Illyés Gyula.
Vizuál hír

A Netflix hozza Sophia Loren új filmjét

A Netflix vásárolta meg az Előttem az élet című világhírű regényből, Sophia Loren főszereplésével készülő új produkció forgalmazási jogait.
Vizuál hír

Tiltakoznak a dolgozók a múzeumok költöztetése ellen

Elfogadhatatlannak tartják, hogy államtitok lett egy közgyűjtemény költözésének részleteiből, a műtárgyakhoz pedig évekig még a szakértők sem férhetnek hozzá. "Költöző közgyűjtemények, veszélyeztetett értékek, bizonytalanságban tartott munkatársak..." címmel adtak hangot véleményüknek.
Vizuál morphoto

KÉP-regény: A napelemes poloska

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten a klímaváltozásra reflektál.
Vizuál berlinale

Jeremy Ironsszal és politikai állásfoglalásokkal nyitott a Berlinale

A társadalmi, politikai kérdések iránt hagyományosan nyitott Berlini Nemzetközi Filmfesztivál csütörtök esti megnyitóján egyperces néma tiszteletadással emlékeztek meg a Hessen tartományi Hanauban előző nap történt lövöldözés áldozatairól.