Vizuál

45 millió fontot gyűjtött gyerekek javára a világ legnagyobb festményével

2021.03.26. 14:30
Ajánlom
Egy elhagyott hotel tánctermében festette meg a világ legnagyobb festményét a brit Sacha Jafri, aki akciójával 45 millió fontot gyűjtött gyerekek javára.

Nyolc hónapon át festette a világ legnagyobb festményét Sacha Jafri. A kép a dubaji Atlantis hotel tánctermének padlóján készült, és 1600 négyzetméter területű. A művész 70 részletben akarta eladni a festményt, de egy kriptavalutával kereskedő francia üzletember megvásárolta az egészet. Egy összegben 45 millió fontot (nagyjából 19 milliárd forintot) fizetett érte, ezzel Jafri a legdrágább élő művésszé vált.

GettyImages-1271645979-130812.jpg

Sacha Jafri vizuális művész Humanity Inspired c. festményével (Fotó/Forrás: Francois Nel/Getty Images)

A 44 éves londoni festő, Jafri a BBC-nek elmondta, az összeget a Dubai Cares, Unicef, Unesco és a Global Gift Foundation számára ajánlja fel, amik Brazíliában, Indiában, Indonéziában és Dél-Afrikában élő szegény gyerekeket segítenek. Arról is beszámolt, a művet, amelynek címe: The Journey of Humanity, egyfajta meditatív állapotban alkotta, nem voltak sem vázlatai, sem tervei.

A vevő, Andre Abdoune a Altius Gestion International Holding vezérigazgatója, és nem kell aggódnia, hogy csődbe viszi a vétel. Egy forrás szerint dollármilliárdos, egy másik becslés szerint több mint száz millió dolláros vagyona van. A festmény hirdetési árának a dupláját kínálta. Mint elmondta, maga is szegény családból származik, a képnek pedig múzeumot építene.

Fejléckép: Sacha Jafri vizuális művész Humanity Inspired c. festményével (fotó: Francois Nel/Getty Images Hungary)

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-emlékdíjat

Harmadik alkalommal jelentették be a Kukorelly Endre kezdeményezésére létrehozott elismerés díjazottjait. A teljes egészében közösségi adományokból finanszírozott Baumgarten-emlékdíjak átadására a vírushelyzet miatt később kerül sor.
Klasszikus

Kicsoda Oksana Lyniv, Itália első női zeneigazgatója?

A napokban kezdte meg a munkát a bolognai operaházban az ukrán Oksana Lyniv, aki az első női zeneigazgató Olaszországban. Neve a magyar közönségnek is ismerős lehet, hiszen járt már nálunk.
Színház

Anatolij Vasziljev osztályvezető lesz az SZFE-n

A világhírű orosz alkotó a színházrendező szakos hallgatók osztályvezetőjeként érkezik az intézménybe – közölte a Színház- és Filmművészeti Egyetem.
Könyv

Nyáry Krisztián tiltott szerelmekről ír

Február 14-én különleges kötet jelenik meg a Corvina Kiadó gondozásában. A Tiltott irodalom – Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közötti szerelemről című antológia a „Nem kötelező” sorozat második darabjaként kerül a könyvesboltok polcaira.
Zenés színház

„Akkor is mosolyogni kell, amikor valami fáj” – interjú Széles Flórával

A mosoly országa Mi hercegnője után Széles Flóra egy kultikus mű, a Veszedelmes viszonyok Tourvelnéjeként debütál a Budapesti Operettszínházban. A zenedráma ősbemutatóként kerül színre a teátrumban, a két előadás közti párhuzamokról, szerelemről és az új bemutató különleges technikai megoldásairól beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál interjú

„A legegyszerűbb dolgokat megfesteni a legbonyolultabb”

A szilágysomlyói születésű Jovián György huszonöt alkotása tölti meg realista jellegű kifejezőerővel a Pesti Vigadó hatodik emeletét a 2021. december 10-től 2022. január 30-ig terjedő időszakban. A kiállított alkotások kapcsán Zuh Deodáth-tal, a tárlat kurátorával beszélgettünk.
Vizuál ajánló

„Járt-e Cecile a Török utcában?” - film készült a Kék rókából 

A megújuló Duna televízióban látható először Herczeg Ferenc legnépszerűbb művéből, a Kék rókából készült egészestés romantikus játékfilm. Pacskovszky József filmes adaptációja a '30-as évek Budapestjén játszódó izgalmas szerelmi történet közepébe, egy „modern házassági sokszögbe" repít vissza.
Vizuál gyász

Elhunyt Ricardo Bofill spanyol sztárépítész

A posztmodern mesterének tartott sztárépítészt 82 éves korában, pénteken, Barcelonában érte a halál.
Vizuál videó

Online nézhető az utóbbi évek egyik legszebb hazai természetfilmje

Tavaly került a mozikba Fehér Zoltán hazánk vadvizeit bemutató filmje, a Vad víz – Aqua Hungarica melyet most már otthonról is megtekinthet a közönség.
Vizuál hír

Még mindig kevés a nő a filmes szakemberek között

A filmrendezők kevesebb mint negyede nő az európai filmgyártásban - mutatott rá legújabb jelentésében az Európai Audiovizuális Megfigyelőközpont. A filmes szakemberek körében a legkevesebb nő éppen a zeneszerzők között található.