Vizuál

45 millió fontot gyűjtött gyerekek javára a világ legnagyobb festményével

2021.03.26. 14:30
Ajánlom
Egy elhagyott hotel tánctermében festette meg a világ legnagyobb festményét a brit Sacha Jafri, aki akciójával 45 millió fontot gyűjtött gyerekek javára.

Nyolc hónapon át festette a világ legnagyobb festményét Sacha Jafri. A kép a dubaji Atlantis hotel tánctermének padlóján készült, és 1600 négyzetméter területű. A művész 70 részletben akarta eladni a festményt, de egy kriptavalutával kereskedő francia üzletember megvásárolta az egészet. Egy összegben 45 millió fontot (nagyjából 19 milliárd forintot) fizetett érte, ezzel Jafri a legdrágább élő művésszé vált.

GettyImages-1271645979-130812.jpg

Sacha Jafri vizuális művész Humanity Inspired c. festményével (Fotó/Forrás: Francois Nel/Getty Images)

A 44 éves londoni festő, Jafri a BBC-nek elmondta, az összeget a Dubai Cares, Unicef, Unesco és a Global Gift Foundation számára ajánlja fel, amik Brazíliában, Indiában, Indonéziában és Dél-Afrikában élő szegény gyerekeket segítenek. Arról is beszámolt, a művet, amelynek címe: The Journey of Humanity, egyfajta meditatív állapotban alkotta, nem voltak sem vázlatai, sem tervei.

A vevő, Andre Abdoune a Altius Gestion International Holding vezérigazgatója, és nem kell aggódnia, hogy csődbe viszi a vétel. Egy forrás szerint dollármilliárdos, egy másik becslés szerint több mint száz millió dolláros vagyona van. A festmény hirdetési árának a dupláját kínálta. Mint elmondta, maga is szegény családból származik, a képnek pedig múzeumot építene.

Fejléckép: Sacha Jafri vizuális művész Humanity Inspired c. festményével (fotó: Francois Nel/Getty Images Hungary)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyitás a végtelenre – interjú Baráth Emőkével

Sűrű a világjáró Baráth Emőke nyárelője, ezúttal itthon. Májusban Mozart Idomeneo, Kréta királya című operájában formálja meg Iliát, június 3-án pedig Aranykor: Mítosz címmel ad nagyszabású koncertet.
Klasszikus

Tomboló siker fogadta a Fesztiválzenekart – Mahler-koncertjük visszahallgatható

Ötcsillagos kritikák zúdultak Fischer Iván karmesterre és a Budapesti Fesztiválzenekarra (BFZ) májusi európai turnéjuk után. Bécs, London, Brugge és Lipcse közönsége egytől egyig álló ovációval ünnepelte a magyar együttest.
Vizuál

Buda Flóra Anna: Van magyar pénz a filmben, csak sajnos ez nem a Filmintézet érdeme

Háromszor is visszautasították Buda Flóra Anna filmtervét, most mégis gratuláltak az Arany Pálmához. A rendező szerint sajnálatos, hogy az ügy eltereli a figyelmet arról, kik, mekkora energiát fektettek a filmbe.
Színház

A zenés előadások és a vígjátékok jegyében hirdetett évadot a Szegedi Nemzeti Színház

Shakespeare szerzőként és témaként is felkerül a szegedi repertoárra, de Puccini, Donizetti, Lehár Ferenc, Kleist és Szabó Maga is szerepel a 2023-24-es szegedi évad alkotói között.
Klasszikus

Nemzetközi zenei díjat nyert az Országos Széchényi Könyvtár tanulmánykötete

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) által 2021 őszén kiadott „Eritis mihi testes”. Az 1938-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hangfelvételei című kétnyelvű tanulmánykötet rangos nemzetközi díjat nyert.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

A magyar animáció legendás műhelyei mutatkoznak be Kecskeméten

Magyarország legnagyobb animációs filmfesztiválján a KEDD stúdió, a MOME Anim és a kolozsvári Filmtett Workshop legjobb alkotásait is láthatjuk Jankovics Marcell és Ternovszky Béla klasszikusai mellett.
Vizuál lapszemle

Buda Flóra Anna: Van magyar pénz a filmben, csak sajnos ez nem a Filmintézet érdeme

Háromszor is visszautasították Buda Flóra Anna filmtervét, most mégis gratuláltak az Arany Pálmához. A rendező szerint sajnálatos, hogy az ügy eltereli a figyelmet arról, kik, mekkora energiát fektettek a filmbe.
Vizuál hír

Magyar siker Cannes-ban – mutatjuk a fesztivál legnagyobb nyerteseit

A világ legrangosabb fesztiváljának fődíját Justine Triet francia rendező kapta, aki filmjében a független nőket érintő társadalmi előítéleteket vizsgálja. Buda Flóra Anna 27 című animációs filmjét a legjobb rövidfilmnek választották.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Egy legenda mind felett

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Most azt meséli el, amikor Tina Turner 1996-ban a feje fölött énekelte el a Golden Eye-t.
Vizuál hír

Muhi András a Magyar Filmművészek Szövetségének új elnöke

A producer Tarr Bélát váltotta a szövetség élén, akit a közgyűlés egyhangú szavazással tiszteletbeli elnöknek választott meg.