Vizuál

5+1 film a labdarúgás erejéről

2022.11.18. 16:10
Ajánlom
Valaki a testvériség érzését kapja meg egy szurkolói bandától, másnak egy világsztár a képzeletbeli barátja, valaki csak ki akar törni a szegénységből, míg mások az életükért küzdenek a pályán – összegyűjtöttünk 5+1 filmet, amelyek más-más módon mutatják meg, miért lehet a foci a világ legnépszerűbb sportja.

November 20-án kezdetét veszi a 22. labdarúgó-világbajnokság. A világ legnagyobb és legnépszerűbb sportrendezvényét ezúttal Katarban rendezik meg, rendhagyó módon télen. A döntőre december 18-án kerül sor. 

Az idei rendezvény érthető módon sokakban kelt ellenérzéseket, az országban ugyanis vélhetően több ezren halhattak meg az embertelen körülmények miatt a világbajnoksághoz köthető infrastrukturális munkálatok során. Emellett azt is szinte tényként kezeli a nyilvánosság, hogy a FIFA egyes tagjait lefizették, hogy a rendezés jogát Katarnak ítéljék meg. A Netflix nemrégiben négyrészes dokumentumfilmben dolgozta fel, mi vezetett odáig, hogy 2015-ben a szervezet több vezetőjét is vád alá helyezték. A FIFA titkai az események felgöngyölítése mellett azt is remekül mutatja be, hogy milyen érdekek fűznek egy országot – főleg, ha a nemzetközi megítélése problémás – ahhoz, hogy akár korrupció árán ők szervezhessék meg a világ legnépszerűbb sportrendezvényét.

A botrányok azonban továbbra sem változtatnak azon a tényen, hogy a foci a világ legnépszerűbb sportága.

Történjen bármi is a gyakran maffiaszerűen működő labdarúgó-szövetségekben, teljesen soha sem fogja beárnyékolni mindazt, ami a pályán történik.

Hogy az idei tornára ne csak rossz szájízzel gondoljunk, hangolódásképp 5+1 filmet ajánlunk, amelyek a játék szépségét, a sport erejét hivatottak bemutatni – azt, amiről ideális esetben a világbajnokságnak is szólnia kellene.

1. Góóól! (2005)

Talán egy film sem áll közelebb a futballrajongók szívéhez Danny Cannon mozijánál, amely egy szegény, mexikói családból származó fiú, Santiago életét mutatja be, akinek egyetlen álma, hogy híres focista legyen. A tehetségét hamarosan fel is fedezik, így már fiatalon a nagy történelmű angol klubhoz, a Newcastle Unitedhoz szerződik, ahol aztán rá kell jönnie, hogy a tehetség ellenére sem könnyű felérni a legjobbakhoz. A filmben olyan játékosok is felbukkannak, mint Alan Shearer, David Beckham vagy épp Zinedine Zidane.

2. Régi idők focija (1973)

Sándor Pál filmszatírája Mándy Iván A pálya szélén című regénye nyomán készült. 1942-ben járunk, Minarik Ede, a megszállott mosodás minden idejét és pénzét a másodosztályban vegetáló csapatának, a Csabagyöngyének szenteli. Célja, hogy feljussanak az élvonalba, ám ez közel sem egyszerű. Játékosai elégedetlenek a mostoha viszonyok miatt, az egyetlen klasszisát, a kapust, Vallayt pedig egyre többször környékezik meg a riválisok ügynökei. A pénzhiány miatt időről időre áruba kell bocsátania a csapat egy-egy tagját, a végén ráadásul meg is verik. Minarik persze nem adja fel, hiszen „kell egy csapat”.

3. 6:3 avagy, játszd újra Tutti (1999)

Júniusban Magyarország 4:0-ra legyőzte Angliát egy Nemzetek Ligája mérkőzésen, ami a mai generációknak megmutathatta, milyen érzés is volt évtizedeken keresztül az 1953-as győzelmünk bűvöletében élni. Olyannyira, hogy Tímár Péter rendezésében film is készült róla: a főhősünk, a kissé bohókás, szemétszállítóként dolgozó Tutti a 6:3-as siker napján született, és ezért megszállottja a mérkőzésnek. A férfi egy ájulást követően a Bakáts téren ébred fel, 1953-ban, alig néhány órával a kezdőrúgás előtt. Élete legboldogabb napján nem vágyik másra, csak hogy meghallgathassa Szepesi György kommentárjával, hogyan páholja el az aranycsapat a világ legerősebb válogatottját. Ám a helyiek nem nézik jó szemmel, hogy előre bemondja a gólokat.

4. Barátom Eric (2009)

A kiváló rendező, Ken Loach vígjátéka szintén arra tesz kísérletet, hogy megmutassa, egyetlen ember életében milyen fontos szerepet tölthet be, hogy rajong a futballért vagy egy játékosért. Ezekre a sportolókra ugyanis lehetséges már-már barátként is tekinteni. Így tesz a főhős, Eric Bishop is, az elvált ötvenéves postai alkalmazott, aki két intézetis gyereket nevel egyedül. Lánya egy nap azonban megkéri, hogy időnként vigyázzon az unokájára is, így Eric nem kerülheti el a találkozást volt feleségével. Megpróbál helytállni mindkét családjában, ám ez közel sem könnyű. Egészen addig, amíg rá nem talál egy igazi jóbarátra, aki átsegíti a nehézségeken. Ez a barát pedig a Manchester United-legenda, Eric Cantona.

5. Két félidő a pokolban (1961)

Nyilvánvalóan meg kell emlékeznünk a magyar filmtörténet egyik legnagyszerűbb alkotásáról, Fábri Zoltán drámájáról, amely örökérvényű tanulságokat fogalmaz meg kitartásról, hősiességről, szabadságról és áldozathozatalról. A film 1944-ben játszódik egy ukrán táborban, ahol a magyar munkásszázadból futballcsapatot akarnak összerakni, hogy megmérkőzzenek a német utászcsapattal Adolf Hitler születésnapja alkalmából. Ez a munkások számára kiváltság, hiszen rendes ellátást kapnak, és a bányamunkák alól is felmentik őket. Az edzőnek Ónodit, az egykori csodacsatárt teszik meg, aki vonakodva vállalja el az amatőrök felkészítését – hiszen számára a foci szent dolog. Hamarosan azonban rájön, hogy a mérkőzés tétje jóval többről szól, mint egy puszta vereség vagy győzelem.

+1. Huligánok (2005)

Ha nem is a sport szépségeit, de azt biztosan igazolja Lexi Alexander kőkemény drámája, hogy futballcsapatnak szurkolni életérzés – sokak számára egy családdal ér fel egy ilyen közösség, ugyanakkor kár lenne elvitatni a bandák árnyoldalait is. A történet főhőse Matt, egy amerikai diák, aki Londonba utazva bebocsátást nyer a West Ham United szurkolók legkeményebb csoportjába, a Green Street Elitbe. A csapat egyetlen célja, hogy ők legyenek az ország legkeményebb bandája. Mattet nemcsak a játék izgalma, hanem a testvériség és az összetartás érzése is rabul ejti. Nem is sejti, hogy mindezzel mekkora veszélynek teszi ki magát.

Fejléckép: Jelenet a Góóól! című filmből (Fotó/Forrás: Port.hu)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.
Plusz

Szabó T. Anna: „Elkötelezem magam az irodalommal. Mindörökké.”

Egy 1988-ból származó naplórészletet osztott meg néhány nappal ezelőtt közösségi oldalán Szabó T. Anna költő.
Plusz

Hátborzongatóan szép történet áll Bereményi Géza legnépszerűbb dalszövege mögött

A Kossuth-díjas művészt egy rádióműsorban kérdezték halhatatlanságról és a Nagy utazás című számáról, válaszul azonban az egyik legkedveltebb Cseh Tamás-dal, a Csönded vagyok keletkezésének történetét osztotta meg, amelynek versszakaiban valójában párbeszédet folytat egy elhunyt fiúval.
Plusz

Cate Blanchett Virág Emesétől tanult zongorázni a Tár című filmhez

A színésznő egy fiktív női karmestert alakít a Todd Field által rendezett életrajzi filmben. A figura életre keltéséhez karmesteri és zongoratanulmányokat is folytatott, ez utóbbit Virág Emese segítségével.
Zenés színház

Nézze vissza Mundruczó Kornél müncheni Lohengrin-rendezését!

December 3-án mutatta be a Bajor Állami Opera Wagner Lohengrinjét Mundruczó Kornél rendezésében. Az előadást a színház saját streamingfelülete és a BR-Klassik is közvetítette, ahol vissza is nézhető a produkció.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Elhunyt Rezi Kató Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum általános főigazgató-helyettese

„Megrendülten tudatjuk, hogy Rezi Kató Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum általános főigazgató-helyettese, az MNM Esztergomi Vármúzeum igazgatója, a Magyar Régész Szövetség alapító tagja életének 59. évében ma reggel váratlanul elhunyt” – adta hírül az intézmény közleményében.
Vizuál gyász

Elhunyt Jan Nowicki, A temetetlen halott című Nagy Imre-film főszereplője

A nyolcvanhárom éves korában elhunyt lengyel színész több évtizeden keresztül Mészáros Márta magyar rendező élettársa volt.
Vizuál hír

A magyar származású festő, akinek a képe a francia elnök dolgozószobájában lóg – Kamaratárlat nyílt Hantai Simon munkáiból

A Hantai, Klee és más absztrakciók című kiállítás a világhírű, magyar származású festő munkái mellett az őt inspiráló alkotók műveit is bemutatja a Szépművészeti Múzeum.
Vizuál gyász

Elhunyt Kirstie Alley, a Nicsak, ki beszél!-filmek sztárja

A 71 éves Emmy-díjas színésznőnél a közelmúltban diagnosztizáltak rákot, halálhírét gyermekei jelentették be az Instagramon. A művésztől John Travolta is elbúcsúzott közösségi oldalán. 
Vizuál kritika

A metronóm kérlelhetetlensége – megnéztük az Ennio Morricone-filmet

Egy monumentális életműhöz monumentális portré illik: Giuseppe Tornatore dokumentumfilmje a maga két és fél órájával töményen, sűrítve mutatja meg, miért is lehet kizárólag szuperlatívuszokban beszélni Ennio Morriconéról.