Vizuál

5+1 film a labdarúgás erejéről

2022.11.18. 16:10
Ajánlom
Valaki a testvériség érzését kapja meg egy szurkolói bandától, másnak egy világsztár a képzeletbeli barátja, valaki csak ki akar törni a szegénységből, míg mások az életükért küzdenek a pályán – összegyűjtöttünk 5+1 filmet, amelyek más-más módon mutatják meg, miért lehet a foci a világ legnépszerűbb sportja.

November 20-án kezdetét veszi a 22. labdarúgó-világbajnokság. A világ legnagyobb és legnépszerűbb sportrendezvényét ezúttal Katarban rendezik meg, rendhagyó módon télen. A döntőre december 18-án kerül sor. 

Az idei rendezvény érthető módon sokakban kelt ellenérzéseket, az országban ugyanis vélhetően több ezren halhattak meg az embertelen körülmények miatt a világbajnoksághoz köthető infrastrukturális munkálatok során. Emellett azt is szinte tényként kezeli a nyilvánosság, hogy a FIFA egyes tagjait lefizették, hogy a rendezés jogát Katarnak ítéljék meg. A Netflix nemrégiben négyrészes dokumentumfilmben dolgozta fel, mi vezetett odáig, hogy 2015-ben a szervezet több vezetőjét is vád alá helyezték. A FIFA titkai az események felgöngyölítése mellett azt is remekül mutatja be, hogy milyen érdekek fűznek egy országot – főleg, ha a nemzetközi megítélése problémás – ahhoz, hogy akár korrupció árán ők szervezhessék meg a világ legnépszerűbb sportrendezvényét.

A botrányok azonban továbbra sem változtatnak azon a tényen, hogy a foci a világ legnépszerűbb sportága.

Történjen bármi is a gyakran maffiaszerűen működő labdarúgó-szövetségekben, teljesen soha sem fogja beárnyékolni mindazt, ami a pályán történik.

Hogy az idei tornára ne csak rossz szájízzel gondoljunk, hangolódásképp 5+1 filmet ajánlunk, amelyek a játék szépségét, a sport erejét hivatottak bemutatni – azt, amiről ideális esetben a világbajnokságnak is szólnia kellene.

1. Góóól! (2005)

Talán egy film sem áll közelebb a futballrajongók szívéhez Danny Cannon mozijánál, amely egy szegény, mexikói családból származó fiú, Santiago életét mutatja be, akinek egyetlen álma, hogy híres focista legyen. A tehetségét hamarosan fel is fedezik, így már fiatalon a nagy történelmű angol klubhoz, a Newcastle Unitedhoz szerződik, ahol aztán rá kell jönnie, hogy a tehetség ellenére sem könnyű felérni a legjobbakhoz. A filmben olyan játékosok is felbukkannak, mint Alan Shearer, David Beckham vagy épp Zinedine Zidane.

2. Régi idők focija (1973)

Sándor Pál filmszatírája Mándy Iván A pálya szélén című regénye nyomán készült. 1942-ben járunk, Minarik Ede, a megszállott mosodás minden idejét és pénzét a másodosztályban vegetáló csapatának, a Csabagyöngyének szenteli. Célja, hogy feljussanak az élvonalba, ám ez közel sem egyszerű. Játékosai elégedetlenek a mostoha viszonyok miatt, az egyetlen klasszisát, a kapust, Vallayt pedig egyre többször környékezik meg a riválisok ügynökei. A pénzhiány miatt időről időre áruba kell bocsátania a csapat egy-egy tagját, a végén ráadásul meg is verik. Minarik persze nem adja fel, hiszen „kell egy csapat”.

3. 6:3 avagy, játszd újra Tutti (1999)

Júniusban Magyarország 4:0-ra legyőzte Angliát egy Nemzetek Ligája mérkőzésen, ami a mai generációknak megmutathatta, milyen érzés is volt évtizedeken keresztül az 1953-as győzelmünk bűvöletében élni. Olyannyira, hogy Tímár Péter rendezésében film is készült róla: a főhősünk, a kissé bohókás, szemétszállítóként dolgozó Tutti a 6:3-as siker napján született, és ezért megszállottja a mérkőzésnek. A férfi egy ájulást követően a Bakáts téren ébred fel, 1953-ban, alig néhány órával a kezdőrúgás előtt. Élete legboldogabb napján nem vágyik másra, csak hogy meghallgathassa Szepesi György kommentárjával, hogyan páholja el az aranycsapat a világ legerősebb válogatottját. Ám a helyiek nem nézik jó szemmel, hogy előre bemondja a gólokat.

4. Barátom Eric (2009)

A kiváló rendező, Ken Loach vígjátéka szintén arra tesz kísérletet, hogy megmutassa, egyetlen ember életében milyen fontos szerepet tölthet be, hogy rajong a futballért vagy egy játékosért. Ezekre a sportolókra ugyanis lehetséges már-már barátként is tekinteni. Így tesz a főhős, Eric Bishop is, az elvált ötvenéves postai alkalmazott, aki két intézetis gyereket nevel egyedül. Lánya egy nap azonban megkéri, hogy időnként vigyázzon az unokájára is, így Eric nem kerülheti el a találkozást volt feleségével. Megpróbál helytállni mindkét családjában, ám ez közel sem könnyű. Egészen addig, amíg rá nem talál egy igazi jóbarátra, aki átsegíti a nehézségeken. Ez a barát pedig a Manchester United-legenda, Eric Cantona.

5. Két félidő a pokolban (1961)

Nyilvánvalóan meg kell emlékeznünk a magyar filmtörténet egyik legnagyszerűbb alkotásáról, Fábri Zoltán drámájáról, amely örökérvényű tanulságokat fogalmaz meg kitartásról, hősiességről, szabadságról és áldozathozatalról. A film 1944-ben játszódik egy ukrán táborban, ahol a magyar munkásszázadból futballcsapatot akarnak összerakni, hogy megmérkőzzenek a német utászcsapattal Adolf Hitler születésnapja alkalmából. Ez a munkások számára kiváltság, hiszen rendes ellátást kapnak, és a bányamunkák alól is felmentik őket. Az edzőnek Ónodit, az egykori csodacsatárt teszik meg, aki vonakodva vállalja el az amatőrök felkészítését – hiszen számára a foci szent dolog. Hamarosan azonban rájön, hogy a mérkőzés tétje jóval többről szól, mint egy puszta vereség vagy győzelem.

+1. Huligánok (2005)

Ha nem is a sport szépségeit, de azt biztosan igazolja Lexi Alexander kőkemény drámája, hogy futballcsapatnak szurkolni életérzés – sokak számára egy családdal ér fel egy ilyen közösség, ugyanakkor kár lenne elvitatni a bandák árnyoldalait is. A történet főhőse Matt, egy amerikai diák, aki Londonba utazva bebocsátást nyer a West Ham United szurkolók legkeményebb csoportjába, a Green Street Elitbe. A csapat egyetlen célja, hogy ők legyenek az ország legkeményebb bandája. Mattet nemcsak a játék izgalma, hanem a testvériség és az összetartás érzése is rabul ejti. Nem is sejti, hogy mindezzel mekkora veszélynek teszi ki magát.

Fejléckép: Jelenet a Góóól! című filmből (Fotó/Forrás: Port.hu)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Klasszikus

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.
Színház

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Klasszikus

Tiszteletbeli lovagi címmel tüntették ki Vlagyimir Jurovszkij karmestert

A Bajor Állami Opera főzeneigazgatója és a Berlini Rádiózenekar művészeti vezetője tizenhárom évig vezette a Glyndebourne-i Operafesztivált, és tizenöt évig állt a Londoni Filharmonikus Zenekar élén.
Színház

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Ezekkel a kiállításokkal várja idén a látogatókat a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

Az ókori Mezopotámia örökségét bemutató nagyszabású tárlattal, Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója előtt tisztelgő emlékkiállítással, valamint Anna Margit életművéből nyíló tárlattal is készülnek.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Legyetek jók, ha tudtok!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy megrázó élményéről számol be, amit húszéves korában, egy javítóintézeti fotózáson élt át.
Vizuál ajánló

Zac Efron pankrátorként tér vissza a mozikba

Márciustól látható a mozikban a Vaskarom című életrajzi dráma, amely az amerikai pankráció leghíresebb családjának történetét mutatja be. Az A24 égisze alatt készült alkotás operatőre Erdély Mátyás volt.
Vizuál kritika

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál hír

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.