Vizuál

5+1 film, amelyet a legjobban várunk a Budapesti Klasszikus Film Maratonon

2022.09.12. 15:20
Ajánlom
Szeptember 13. és 18. között rendezik meg idén a Budapesti Klasszikus Film Maratont, a restaurált filmek világszerte jegyzett fesztiválját. Az eseményen számtalan kiváló alkotást láthatunk felújítva négy fővárosi helyszínen. Összegyűjtöttük, melyek azok, amelyeket mi semmiképp sem hagynánk ki.

1. Macskafogó

Az egerek sorsa megpecsételődött, miután az X bolygón a vérszomjas macskák semmibe veszik a jogot, és az egértársadalom felszámolására törekednek. De megcsillan egy reménysugár, hiszen az egerek főtudósa feltalálja a megoldást. A titkosszolgálat azonnal aktiválja legjobb ügynökét, hogy még időben célba jusson a tervrajz... Ki ne idézné fejből Ternovszky Béla 1986-os mesterművének valamennyi felejthetetlen poénját? Ráadásul ezt most egészen különös módon is megtehetjük: a szervezők ugyanis a Szent István téri vetítés előtt Safranek, Teuel és Grabowski álarcokat osztanak a résztvevőknek, akiket arra buzdítanak, hogy mondják együtt a valaha készült legsikeresebb magyar animációs film valamennyi szállóigéjét. 

Szeptember 14., 19:30, Szent István tér

2.Szárnyas fejvadász

Szintén a maraton részeként nyílik lehetőségünk megnézni minden idők egyik legnagyszerűbb sci-fijét, a 40 évvel ezelőtt bemutatott Szárnyas fejvadászt, amely a széles közönség számára talán elsőként tudta bizonyítani, hogy az izgalmas látvánnyal és akciódús jelenetekkel operáló műfaj keretei között kitűnően megfér a súlyos társadalomfilozófia is. Ehhez persze kellett Philip K. Dick, aki a film alapjául szolgáló regényt írta, illetve a rendező, Ridley Scott zsenije is. Az 1982-ben készült film az akkor még távoli jövőben, 2019-ben játszódik, ahol a Harrison Ford által megformált főhősnek az a feladat jut, hogy végezzen öt replikánssal – különleges, biomérnöki lényekkel, kvázi robotokkal –, akik tervezőjükkel szeretnék meghosszabbítatni életüket. A film fő kérdése meglehetősen súlyos: mi teszi emberré az embert? Most együtt kereshetjük a válaszokat a Bazilika előtt.

Szeptember 17., 19:30, Szent István tér

3. Van, aki forrón szereti

„Szeretném megköszönni Istennek, de nem hiszek Istenben, úgyhogy szeretném inkább megköszönni Billy Wildernek” – e szavakkal vette át az 1994-es Oscar-gálán az aranyszobrocskáját Fernando Trueba spanyol rendező. Ez az idézet pedig jól szemlélteti, milyen hatást gyakorolt a kiváló nevettető, Billy Wilder az őt követő filmes generációkra. Ebben az 1959-es vígjátékban két állás nélküli zenész munkát keres a szesztilalom idején. Az egyedüli kínálkozó lehetőség azonban egy női zenekar két betöltetlen pozíciója. Miután szemtanúi lesznek egy bandaháború véres eseményeinek, nem is tűnik már olyan rossz ötletnek az álruhába bújás. Josephine és Daphne néven csatlakoznak hát a zenekarhoz, amelynek szőke énekesnője időnként azonban elfeledteti velük, hogy éppen inkognitóban vannak A film főszerepében a magyar származású Tony Curtis és Marilyn Monroe látható.

Szeptember 17., 20:00, Uránia Nagyterem

4. Szelíd motorosok

Dennis Hopper kultikus filmje a szabadságvágynak, a hatalmas, lenyűgöző, erős Amerikának állít emléket, egy olyan korszaknak, amelyben még lóerőkkel is mérték a férfiasságot. Ez a letűnt korszak a lehetősségek korszaka is volt egyben: lehetőség a társadalomból kikerülésre, a társadalmi korlátok levetésére. Bár a film azt sugallja, hogy ennek a szabadságnak is megvannak a maga korlátai, a végső üzenet az, hogy érdemes vállalni a kockázatot. Ezt a tesztoszterontól fűtött klasszikust nem csupán Hopper remek rendezése és a parádés színészi játék teszi emlékezetessé, hanem Kovács László szemet gyönyörködtető operatőri megoldásai is.

Szeptember 15., 19:30, Szent István tér

5. Lumiére! – A kaland kezdete

Kissé elkanyarodva nagy közönségfilmektől, a maraton számos izgalmas különlegességet is tartogat. Ilyen lesz például a Lumiére!, amely a filmművészet megteremtőinek univerzumába kalauzol el minket. A Lumiére-fivérek által forgatott felvételek fennmaradt képkockáit Thierry Frémaux állította össze egyetlen filmalkotássá. Az archív felvételek hátterében a rendező páratlan szenvedéllyel és humorral mesél a modern kor hajnalának világáról és Franciaországáról, valamint a mozgókép megszületéséről. A film szereplői között ráadásul felbukkan Martin Scorsese is. Az esemény különlegessége, hogy jelen lesz maga a rendező is, aki egyúttal a Cannes-i Filmfesztivál művészeti igazgatója és a legendás Institute Lumiére vezetője. A filmet az ő narrációja kíséri majd.

Szeptember 14., 18:30, Uránia Nagyterem

+1 Szürkület

Fehér György alkotása igazi gyöngyszem, amelyet egyébként is ritkán van lehetőségünk látni – pláne nagyvásznon! Ezt a filmet – amelynek alapjául Friedrich Dürrenmatt Az ígéret című regénye szolgált – leginkább azok fogják élvezni, akik rajonganak Tarr Béla hosszú beállításokra épülő műveiért. A történet főhősei nyomozók, akik egy apró faluba érkeznek, ahol rövid időn belül a harmadik gyilkosságot követik el. A film közel sem a jól ismert detektívtörténetek formaiságait követi, sokkal inkább a bűn anatómiáját igyekszik feltárni valamennyi képkockájával. Fehér György látásmódja a ezzel a bűnfilmet a létfilozófia szintjére emeli.

Szeptember 14., 20:15, Toldi Nagyterem

További részletekért keresse a Fidelio aktuális különszámát vagy a Budapesti Klasszikus Film Maraton hivatalos honlapját.

Fejléckép: Jelenet a Macskafogóból és a Szárnyas fejvadászból (Fotó/Forrás: Nemzeti Filmintézet)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Vizuál

Ezekkel a kiállításokkal várja idén a látogatókat a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

Az ókori Mezopotámia örökségét bemutató nagyszabású tárlattal, Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója előtt tisztelgő emlékkiállítással, valamint Anna Margit életművéből nyíló tárlattal is készülnek.
Színház

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Klasszikus

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.
Klasszikus

Meglett a Győri Filharmonikus Zenekar vadászkürtje

A rendőrség megtalálta azt a nagy értékű hangszert, amelyet januárban tulajdonított el valaki az együttestől. A kürt így visszakerülhetett jogos tulajdonosához.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Ezekkel a kiállításokkal várja idén a látogatókat a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

Az ókori Mezopotámia örökségét bemutató nagyszabású tárlattal, Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója előtt tisztelgő emlékkiállítással, valamint Anna Margit életművéből nyíló tárlattal is készülnek.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Legyetek jók, ha tudtok!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy megrázó élményéről számol be, amit húszéves korában, egy javítóintézeti fotózáson élt át.
Vizuál ajánló

Zac Efron pankrátorként tér vissza a mozikba

Márciustól látható a mozikban a Vaskarom című életrajzi dráma, amely az amerikai pankráció leghíresebb családjának történetét mutatja be. Az A24 égisze alatt készült alkotás operatőre Erdély Mátyás volt.
Vizuál kritika

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál hír

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.