Vizuál

5+1 filmújdonság könnyű nyári estékre

2021.07.30. 08:45
Ajánlom
Régen volt ilyen bőséges kínálat nyáron a mozikban, sőt őszre is számos filmbemutatót ígérnek a forgalmazók. Könnyű, nyári estékhez gyűjtöttünk össze néhány új filmet, amelyeket a kertmozik műsorán is érdemes keresgetni.

Szerelmek, esküvők és egyéb katasztrófák

Dennis Dugan romantikus vígjátékában olyan régi, nagy kedvenceket köszönthetünk, mint Jeremy Irons és Diane Keaton, vagyis rosszul már nem járhatunk, ha ezt a filmet választjuk. A történet egy esküvő megszervezése körül bonyolódik és természetesen a szerelem erejéről mesél. Jessie English (Maggie Grace) szerelmi élete romokban hever és miután a barátja is szakít vele, összecsapnak a feje fölött a hullámok. Nos, ekkor kap egy különösen fontos felkérést: mindössze nyolc napja van arra, hogy megszervezze az esküvőt. Jessie semmit sem bíz a véletlenre, a vendéglátást a híres, de rendkívül mogorva Lawrence Phillipsre (Jeremy Irons) bízza, valamint a város egyik legfelkapottabb underground zenekarát is megpróbálja beszervezni. Ha ez nem lenne elég drámai, az esküvői zűrzavarba bekapcsolódik egy „Hamupipőkéjét” kereső idegenvezető és egy orosz maffia elől menekülő, reality show-ban szereplő páros is, akik az eszméletlen kalandok során végül mind hozzátesznek valamit a „boldog befejezéshez”, ahol mindannyian rájönnek, hogy a szerelem valójában nem csak kaotikus és zűrös, hanem egyben csodálatos is.

Bemutató: július 15.
Forgalmazó: Prorom Entertainment Kft.

Becsúszó szerelem

Nagy Viktor Oszkár új játékfilmje romantikus vígjáték, humoros és szocio-szálakkal bőségesen átszőtt, a futball világába vezető alkotás. Ötvös András, Gombó Viola Lotti, Thuróczy Szabolcs, Stefanovics Angéla, Rajkai Zoltán – néhány név a szereplők közül, akik önmagukban már garanciát jelentenek az igényes szórakoztatásra. A történet a béranyaság körül játszódik, ugyanis az elkötelezett fociultra, Gyula, és felesége, Mariann hiába szeretnének gyereket, kiderül, hogy a férfi meddő, ráadásul az örökbefogadás lehetősége is elszáll. Mariann utolsó esélyként megállapodik egy roma lánnyal, Lüszivel, hogy a hamarosan születendő gyermekét magukhoz veszik. A terv mindannyiuk életét fenekestül forgatja fel. Gyulának ettől fogva folyamatosan trükköznie kell, hogy ne bukjon le a rasszista focirajongó barátai előtt, a magánélete pedig további nem várt fordulatokat tartogat számára: Ámor nyilai a legváratlanabb helyről találnak a szívébe, humoros helyzetek és erkölcsi dilemmák sora elé állítva hősünket.

Bemutató: július 15.
Forgalmazó: Vertigo Média

Kedves kém

Maite Alberdi rendező egy chilei idősotthonban forgatott mintegy 300 órányi anyagból vágta össze Oscar-jelölt dokumentumfilmjét. Kiindulásként egy magándetektívről akart dokumentumfilmet készíteni, egy olyan karakterről, amelyet fikciós művek százai sztereotipizálnak. Tudomására jutott, hogy olyan mikroközösségekben is, mint például az idősotthonok, dolgoznak magándetektívek, akiket főképpen azért kérnek fel, hogy a családtagok megtudják, hogyan érzik magukat a hozzátartozóik az intézetekben. A film főszereplője a nyolcvanhárom éves Sergio, aki egy magánnyomozó megbízásából beköltözik egy chilei idősotthonba, hogy az egyik bentlakóról jelentsen. A küldetés során az empatikus főhős egyre közelebb kerül az intézmény lakóihoz, így kémből lassacskán az ott élők bizalmasává, sőt, barátjává válik. A dokumentumfilm kémtörténetekbe illő fordulatokat tartogat, miközben a rendező az időskor szépségeit és nehézségeit is feltérképezi.

Bemutató: július 15.
Forgalmazó: magyarhangya

Jeges pokol

A film író-rendezője Jonathan Hensleigh számos kaland- és akciófilm forgatókönyvírója, köztük olyanoké, mint az Az ifjú Indiana Jones kalandjai, a Jumanji, vagy az Armageddon. A Jeges pokol főszereplője az Oscar- és Bafta jelölt Liam Neeson, akit az utóbbi időben egyre többször láthatunk akció-thrillerekben is. Ez esetben a kietlen, jeges, zord természeti táj is főszereplővé lép elő, hiszen Kanada messzi északi részén járunk, egy beomló, távoli gyémántbányában. Neeson, a jeges terepre specializálódott sofőr szerepében társaival nekiindul a lehetetlen küldetésnek, fagyott óceánon át, dacolva olvadó jéggel, viharral, hogy kimentse a csapdába esett bányászokat. Neki és társainak még fogalma sincs, milyen elképzelhetetlen veszély leselkedik rá.

Bemutató: július 22.
Forgalmazó: Vertigo Média

A beszéd

Laurent Tirard filmje az év francia vígjáték meglepetése. Intelligens humora, váratlan fordulatai és vizuális megoldásai biztosan sokáig velünk maradnak. A történet szerint a 35 éves Adrien éppen halálra unja magát a családi vacsorán: ma este is minden ugyanúgy történik, ahogy a megelőző ezer alkalommal. Unalma váratlanul pánikba fordul át, amikor leendő sógora felkéri, hogy tartson beszédet közelgő esküvőjükön. Adrien nincs olyan állapotban, hogy esküvői beszédet tartson. Barátnője nemrég szakított vele, őt pedig csak az érdekli, hogy visszaszerezze.

Bemutató: augusztus 5.
Forgalmazó: Mozinet

Bárány

Az Izland misztikus tájaira vezető film egy gyermektelen pár, Maria és Ingvar nem kevésbé misztikus történetét mutatja be. A távoli tanyán élő pár állattenyésztéssel foglalkozik, ám karácsony éjjelén egy félig ember félig bárány újszülöttre találnak istállójukban. Úgy döntenek, sajátjukként gondjukba veszik és felnevelik az újszülöttet. A családi élet ígérete örömmel tölti el őket, de a környezetükben élő emberek nem viszonyulnak ennyire megértően a furcsa szerzethez, akit ráadásul a bárány anyukája is szeretne visszakapni magának. Valdimar Jóhannsson filmje főszereplője a többszörös díjnyertes svéd színésznő, Noomi Rapace, az alkotás az idei Cannes-i filmfesztivál Un Certain Regard szekciójában mutatkozott be, és Arany Kamera-díjra is jelölték.

Bemutató: augusztus 12.
Forgalmazó: Vertigo Média 

+1 A hercegnő és a hét törpe

Ebben a klasszikus meséket megidéző, humoros történetben a mindenre elszánt, bátor hercegek hiába mentik meg a tündért a sárkány karmából, mégis átok sújtja őket és zöld törpékké változnak. Csak a világ legszebb leányának csókja változtathatja vissza őket, amire új külsőjükkel nem sok esélyük van. A Fehér Király birodalmában eközben a gonosz királyné azon mesterkedik, hogy szépséget adó varázscipőt készítsen. Mostohalánya, a kedves, dundi Hófehérke felpróbálja a piros cipellőket és sudár, gyönyörű lánnyá változik. Hamarosan azonban menekülnie kell mostohája haragja elől, és közben még eltűnt édesapját is fel akarja kutatni. Így jut el a törpék otthonába és kezdetét veszi a közös kalandjuk: az elvarázsolt hercegek eredeti külsőjükért küzdenek, a hercegnő pedig az apját szeretné visszakapni.

Sung-ho Hong dél-koreai animációs filmje a Grimm-testvérek Hófehérke-történetének parodisztikus és csavaros változata, olyan népmesei és klasszikus meseelemekkel vegyítve, mint az Andersen meséből ismert A piros cipellők. A film a humoros, felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt szóló mesesikerek, mások mellett a Shrek-filmek legjobb hagyományait követi. (Hat éven aluliaknak nem ajánlott.)

Bemutató: július 29.
Forgalmazó: Vertigo Média

10+1 könyv a nyári pihenéshez

Kapcsolódó

10+1 könyv a nyári pihenéshez

Jó könyvvel egy árnyas fa alatt - kell ennél jobb nyári pihenés? A kiadók legfrissebb kínálatából állítottuk össze szubjektív nyári könyvajánlónkat. Ínyencségek a szépirodalom szerelmeseinek.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Lemondott Dér András az Ars Sacra Filmfesztivál zsűrijének elnöki tisztségéről a letiltott film miatt

"Nagyon elkeserítő és szomorú, hogy a napi politikát eddig elkerülő Ars Sacra fesztivált a petíciókkal és egyéb fenyegetésekkel sikerült belesodorni a politikába"- írta facebook oldalán a rendező, aki az Anyáim története című dokumentumfilm elmaradt vetítése miatt hozta meg döntését.
Színház

„Helyrehozhatatlan erkölcsi kár” – a Magyar Színházi Társaság állásfoglalása

A szakmai szervezet az OSZMI és a Bajor Gizi Színészmúzeum tervezett elidegenítése kapcsán jelentetett meg közleményt, amelyben történelmi jelentőségű bűnnek ítélik az állami tulajdon alapítványi vagyonként történő kiszervezését olyan épületek esetében, amelyek jelentősége túlmutat az épületeken.
Vizuál

Óriási szükségünk van hiteles képekre – megnyílt a World Press Photo kiállítás

Negyedik alkalommal fogadja a közönséget a Nemzeti Múzeumban a World Press Photo kiállítás szeptember 24. és október 31. között, amelynek kísérő tárlataként a Szebeni Műhely tizenöt magyar fotóművész alkotásaival mutatkozik be.
Vizuál

KÉP-regény: Jancsó 100

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Jancsó Miklósról készített felvételeiről mesélt.
Színház

Szinetár Miklós a Szentendrei Teátrumban rendez

A Teátrum igazgatója, Lőrinczy György ötlete nyomán megvalósuló produkció főszereplője Szinetár Dóra és férje, Makranczi Zalán, bemutatója október 22-én lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál videó

Ilyenek a Jancsó-filmek 2 és fél percben!

Jancsó Miklós születésének 100. évfordulója alkalmából a Jancsó-filmek ikonikus jeleneteiből készült montázsfilmet tett közzé a Nemezti Filmintézet videómegosztó csatornáján.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Jancsó 100

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Jancsó Miklósról készített felvételeiről mesélt.
Vizuál hír

Óriási szükségünk van hiteles képekre – megnyílt a World Press Photo kiállítás

Negyedik alkalommal fogadja a közönséget a Nemzeti Múzeumban a World Press Photo kiállítás szeptember 24. és október 31. között, amelynek kísérő tárlataként a Szebeni Műhely tizenöt magyar fotóművész alkotásaival mutatkozik be.
Vizuál hír

Lemondott Dér András az Ars Sacra Filmfesztivál zsűrijének elnöki tisztségéről a letiltott film miatt

"Nagyon elkeserítő és szomorú, hogy a napi politikát eddig elkerülő Ars Sacra fesztivált a petíciókkal és egyéb fenyegetésekkel sikerült belesodorni a politikába"- írta facebook oldalán a rendező, aki az Anyáim története című dokumentumfilm elmaradt vetítése miatt hozta meg döntését.
Vizuál gyász

Fiatalon elhunyt Ando György, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója

A direktort 55 éves korában érte a halál – adta hírül az intézmény.