Vizuál

5+1 filmújdonság könnyű nyári estékre

2021.07.30. 08:45
Ajánlom
Régen volt ilyen bőséges kínálat nyáron a mozikban, sőt őszre is számos filmbemutatót ígérnek a forgalmazók. Könnyű, nyári estékhez gyűjtöttünk össze néhány új filmet, amelyeket a kertmozik műsorán is érdemes keresgetni.

Szerelmek, esküvők és egyéb katasztrófák

Dennis Dugan romantikus vígjátékában olyan régi, nagy kedvenceket köszönthetünk, mint Jeremy Irons és Diane Keaton, vagyis rosszul már nem járhatunk, ha ezt a filmet választjuk. A történet egy esküvő megszervezése körül bonyolódik és természetesen a szerelem erejéről mesél. Jessie English (Maggie Grace) szerelmi élete romokban hever és miután a barátja is szakít vele, összecsapnak a feje fölött a hullámok. Nos, ekkor kap egy különösen fontos felkérést: mindössze nyolc napja van arra, hogy megszervezze az esküvőt. Jessie semmit sem bíz a véletlenre, a vendéglátást a híres, de rendkívül mogorva Lawrence Phillipsre (Jeremy Irons) bízza, valamint a város egyik legfelkapottabb underground zenekarát is megpróbálja beszervezni. Ha ez nem lenne elég drámai, az esküvői zűrzavarba bekapcsolódik egy „Hamupipőkéjét” kereső idegenvezető és egy orosz maffia elől menekülő, reality show-ban szereplő páros is, akik az eszméletlen kalandok során végül mind hozzátesznek valamit a „boldog befejezéshez”, ahol mindannyian rájönnek, hogy a szerelem valójában nem csak kaotikus és zűrös, hanem egyben csodálatos is.

Bemutató: július 15.
Forgalmazó: Prorom Entertainment Kft.

Becsúszó szerelem

Nagy Viktor Oszkár új játékfilmje romantikus vígjáték, humoros és szocio-szálakkal bőségesen átszőtt, a futball világába vezető alkotás. Ötvös András, Gombó Viola Lotti, Thuróczy Szabolcs, Stefanovics Angéla, Rajkai Zoltán – néhány név a szereplők közül, akik önmagukban már garanciát jelentenek az igényes szórakoztatásra. A történet a béranyaság körül játszódik, ugyanis az elkötelezett fociultra, Gyula, és felesége, Mariann hiába szeretnének gyereket, kiderül, hogy a férfi meddő, ráadásul az örökbefogadás lehetősége is elszáll. Mariann utolsó esélyként megállapodik egy roma lánnyal, Lüszivel, hogy a hamarosan születendő gyermekét magukhoz veszik. A terv mindannyiuk életét fenekestül forgatja fel. Gyulának ettől fogva folyamatosan trükköznie kell, hogy ne bukjon le a rasszista focirajongó barátai előtt, a magánélete pedig további nem várt fordulatokat tartogat számára: Ámor nyilai a legváratlanabb helyről találnak a szívébe, humoros helyzetek és erkölcsi dilemmák sora elé állítva hősünket.

Bemutató: július 15.
Forgalmazó: Vertigo Média

Kedves kém

Maite Alberdi rendező egy chilei idősotthonban forgatott mintegy 300 órányi anyagból vágta össze Oscar-jelölt dokumentumfilmjét. Kiindulásként egy magándetektívről akart dokumentumfilmet készíteni, egy olyan karakterről, amelyet fikciós művek százai sztereotipizálnak. Tudomására jutott, hogy olyan mikroközösségekben is, mint például az idősotthonok, dolgoznak magándetektívek, akiket főképpen azért kérnek fel, hogy a családtagok megtudják, hogyan érzik magukat a hozzátartozóik az intézetekben. A film főszereplője a nyolcvanhárom éves Sergio, aki egy magánnyomozó megbízásából beköltözik egy chilei idősotthonba, hogy az egyik bentlakóról jelentsen. A küldetés során az empatikus főhős egyre közelebb kerül az intézmény lakóihoz, így kémből lassacskán az ott élők bizalmasává, sőt, barátjává válik. A dokumentumfilm kémtörténetekbe illő fordulatokat tartogat, miközben a rendező az időskor szépségeit és nehézségeit is feltérképezi.

Bemutató: július 15.
Forgalmazó: magyarhangya

Jeges pokol

A film író-rendezője Jonathan Hensleigh számos kaland- és akciófilm forgatókönyvírója, köztük olyanoké, mint az Az ifjú Indiana Jones kalandjai, a Jumanji, vagy az Armageddon. A Jeges pokol főszereplője az Oscar- és Bafta jelölt Liam Neeson, akit az utóbbi időben egyre többször láthatunk akció-thrillerekben is. Ez esetben a kietlen, jeges, zord természeti táj is főszereplővé lép elő, hiszen Kanada messzi északi részén járunk, egy beomló, távoli gyémántbányában. Neeson, a jeges terepre specializálódott sofőr szerepében társaival nekiindul a lehetetlen küldetésnek, fagyott óceánon át, dacolva olvadó jéggel, viharral, hogy kimentse a csapdába esett bányászokat. Neki és társainak még fogalma sincs, milyen elképzelhetetlen veszély leselkedik rá.

Bemutató: július 22.
Forgalmazó: Vertigo Média

A beszéd

Laurent Tirard filmje az év francia vígjáték meglepetése. Intelligens humora, váratlan fordulatai és vizuális megoldásai biztosan sokáig velünk maradnak. A történet szerint a 35 éves Adrien éppen halálra unja magát a családi vacsorán: ma este is minden ugyanúgy történik, ahogy a megelőző ezer alkalommal. Unalma váratlanul pánikba fordul át, amikor leendő sógora felkéri, hogy tartson beszédet közelgő esküvőjükön. Adrien nincs olyan állapotban, hogy esküvői beszédet tartson. Barátnője nemrég szakított vele, őt pedig csak az érdekli, hogy visszaszerezze.

Bemutató: augusztus 5.
Forgalmazó: Mozinet

Bárány

Az Izland misztikus tájaira vezető film egy gyermektelen pár, Maria és Ingvar nem kevésbé misztikus történetét mutatja be. A távoli tanyán élő pár állattenyésztéssel foglalkozik, ám karácsony éjjelén egy félig ember félig bárány újszülöttre találnak istállójukban. Úgy döntenek, sajátjukként gondjukba veszik és felnevelik az újszülöttet. A családi élet ígérete örömmel tölti el őket, de a környezetükben élő emberek nem viszonyulnak ennyire megértően a furcsa szerzethez, akit ráadásul a bárány anyukája is szeretne visszakapni magának. Valdimar Jóhannsson filmje főszereplője a többszörös díjnyertes svéd színésznő, Noomi Rapace, az alkotás az idei Cannes-i filmfesztivál Un Certain Regard szekciójában mutatkozott be, és Arany Kamera-díjra is jelölték.

Bemutató: augusztus 12.
Forgalmazó: Vertigo Média 

+1 A hercegnő és a hét törpe

Ebben a klasszikus meséket megidéző, humoros történetben a mindenre elszánt, bátor hercegek hiába mentik meg a tündért a sárkány karmából, mégis átok sújtja őket és zöld törpékké változnak. Csak a világ legszebb leányának csókja változtathatja vissza őket, amire új külsőjükkel nem sok esélyük van. A Fehér Király birodalmában eközben a gonosz királyné azon mesterkedik, hogy szépséget adó varázscipőt készítsen. Mostohalánya, a kedves, dundi Hófehérke felpróbálja a piros cipellőket és sudár, gyönyörű lánnyá változik. Hamarosan azonban menekülnie kell mostohája haragja elől, és közben még eltűnt édesapját is fel akarja kutatni. Így jut el a törpék otthonába és kezdetét veszi a közös kalandjuk: az elvarázsolt hercegek eredeti külsőjükért küzdenek, a hercegnő pedig az apját szeretné visszakapni.

Sung-ho Hong dél-koreai animációs filmje a Grimm-testvérek Hófehérke-történetének parodisztikus és csavaros változata, olyan népmesei és klasszikus meseelemekkel vegyítve, mint az Andersen meséből ismert A piros cipellők. A film a humoros, felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt szóló mesesikerek, mások mellett a Shrek-filmek legjobb hagyományait követi. (Hat éven aluliaknak nem ajánlott.)

Bemutató: július 29.
Forgalmazó: Vertigo Média

10+1 könyv a nyári pihenéshez

Kapcsolódó

10+1 könyv a nyári pihenéshez

Jó könyvvel egy árnyas fa alatt - kell ennél jobb nyári pihenés? A kiadók legfrissebb kínálatából állítottuk össze szubjektív nyári könyvajánlónkat. Ínyencségek a szépirodalom szerelmeseinek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Kettévágott Carmina Burana – reakciók az operaházi büfébotrányra

Bogányi Tibor karmester visszalépett az operaház Carmina Burana-produkciók vezénylésétől, mivel főigazgatói döntésre szünetet kell beiktatni az előadásba. Az ügy számos viharos reakciót váltott ki.
Vizuál

Elhunyt Koncz András festőművész

A Munkácsy-díjas festőművész, Koncz Zsuzsa énekesnő öccse hosszú, méltósággal viselt, súlyos betegség után hunyt el március 2-án hajnalban, életének hetvenegyedik évében.
Zenés színház

„Mindenkinek ajánlom, hogy menjen ki éjszaka az erdőbe!” – interjú Claus Guthtal

A világ egyik legjelentősebb operarendezője, Claus Guth nemrég Budapestre látogatott: számos neves színház után a Magyar Állami Operaház is átvette Don Giovanni-rendezését. Ebből az alkalomból kérdeztük az alkotót.
Vizuál

Elhunyt Vadász György építész

Életének 92. évében, március 3-án elhunyt Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze. A kilencvenes években készült épületeivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bauhaus ismét népszerűvé vált a hazai építészetben.
Színház

Oidipusz a politika útvesztőjében – bemutatták Szikszai Rémusz rendezését a Radnóti Színházban

A Radnóti Színház legújabb előadásában Oidipusz egy idealista, ígéretes politikus, akinek szembe kell néznie a múlt terheivel. A produkció bemutatójára március 3-án került sor. A főszerepekben mások mellett Pál András, Kováts Adél és László Zsolt látható.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál kritika

Földi paradicsom még sohasem volt ennyire undorító

Minden idők egyik legjobb holokausztfilmjét készítette el Jonathan Glazer, aki Érdekvédelmi terület című filmjében egy olyan, önmagából kifordult, torz világot tár a szemünk elé, amelyben az együttérzés számít bűnnek.
Vizuál ajánló

Ismerje meg az épületet, ahol Kossuth Lajos elmondta híres beszédét!

Március 16-án Forradalmi események a „Tündérpalotában” címmel ünnepi épülettörténeti sétán vehetünk részt Dr. Csorba László történész vezetésével, amely során megismerhetjük Pesti Vigadó és az 1848/49-es forradalom közös történetét.
Vizuál vadász györgy

Elhunyt Vadász György építész

Életének 92. évében, március 3-án elhunyt Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze. A kilencvenes években készült épületeivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bauhaus ismét népszerűvé vált a hazai építészetben.
Vizuál gyász

Elhunyt Koncz András festőművész

A Munkácsy-díjas festőművész, Koncz Zsuzsa énekesnő öccse hosszú, méltósággal viselt, súlyos betegség után hunyt el március 2-án hajnalban, életének hetvenegyedik évében.
Vizuál hír

Ezekkel a kiállításokkal várja idén a látogatókat a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

Az ókori Mezopotámia örökségét bemutató nagyszabású tárlattal, Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója előtt tisztelgő emlékkiállítással, valamint Anna Margit életművéből nyíló tárlattal is készülnek.