Vizuál

5 + 1 lírai dokumentumfilm a Verzió Filmfesztiválról

2019.11.11. 12:50
Ajánlom
Szubjektív ajánlónkban a kedden kezdődő 16. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál programjából a lírai igénnyel készült dokumentumfilmek és egy új médium, a virtuális valóság alkotásai közül válogattunk.

Százévesek álma

Tíz filmből álló válogatásban mutatkozik be a litván lírai dokumentumfilmes irányzat a Verzión. A hatvanas, hetvenes és kilencvenes években készült filmek a letűnt idő tanúságai, sajátos és újító alkotások, amelyek szakítottak a hatvanas évek hivatalos szocialista-realista hagyományával. Az olyan neves filmkészítők, mint a lírai irányzatot megteremtő Robertas Verba, vagy Henrikas Šablevičius és Edmundas Zubavičius, az addig megszokottnál sokrétűbben viszonyultak a valósághoz és az őket körülölelő időhöz, mintsem az aktuális propagandának szolgáltak volna közegéül.

Robertas Verba 1969-es Százévesek álma című filmjének szereplői legalább százévesek: még a 19. században születtek, és ugyanazokon a régi helyeken élnek.

A kamera előtt megosztják emlékeiket a fiatalkorukról, szerelmeikről és átélt nehézségeikről. Könnyeket ejtenek, születésnapokat ünnepelnek szeretett családjuk körében, sőt még komikus helyzetekbe is keverednek. Verba a százévesek ráncos arca mellé fiatal arcokat is bevág, ezzel némán jelzi az idő múlását és a generációk egymáshoz kapcsolódását. A filmet hivatalosan Lenin születésének századik évfordulójára készítették.

Centenarians_03-220449.png

Százévesek álma (Fotó/Forrás: Verzió Filmfesztivál)

11.14. csütörtök 16:15
Kino - Nagyterem

A forradalom évfordulója

Dziga Vertov, első alkotása egyben a filmtörténet első egész estés dokumentumfilmje is. A 101 évvel ezelőtt bemutatott film az 1917-es orosz forradalom krónikáját megörökítő képsorai a cári rendszer megdöntésétől a polgárháborúig követik a szovjet rendszer kialakulását, megjelenik benne többek között Lenin, Trockij, a névai hajósok, a blokád alá vett Petrográd.

A filmnek korábban csak egy 12 perces változata volt ismert, a teljes anyagot nemrégiben találták meg és restaurálták.

Dziga Vertov, a kreatív dokumentumfilm megalkotója 1918-ban jelent meg a szovjet dokumentumfilm világában. A forradalom adott neki ihletet, kísérletező és újító szelleméről vált ismertté. Filmjei, és különösen az 1929-es Ember a felvevőgéppel, dokumentumfilmesek generációinak lettek a példaképei. Filmezési módszerei és elméletei nagy hatást gyakoroltak a cinéma vérité-stílusú dokumentumfilmezésre, és különösen az úgynevezett Dziga Vertov-csoportra, a 60-as évek radikális filmes kollektívájára.

11.16. szombat 14:00
OSA Archívum, Film+Beszélgetés

Hommage Agnès Varda – Dagerrotípiák

A fesztivál Hommage szekciója az év elején elhunyt két filmes legenda előtt tiszteleg, Jonas Mekas és Agnès Varda filmjeit vetíti. A litván származású, amerikai függetlenfilmes Jonas Mekas 1971-es naplófilmje, az Egy litván út emlékei szombat délután látható a Kino moziban, Agnès Vardától két filmet válogattak a programba. A guberálók és én 2000-ben készült, a Dagerrotípiák 1975-ben, amikor a rendező saját lakóhelyének környékét, a párizsi Rue Daguerre-t filmezte, amely akkoriban a város egyik legvirágzóbb kereskedelmi negyede volt.

Filmkockáin megelevenednek a hentesek, pékek, szabók, fűszeresek, fodrászok, egy autósoktató és egy utcai bűvész. Rövid, elröppenő képeket látunk, amelyek kombinálják az interjút és a megfigyelést.

A kamera az utcákat rója, közelképből élőképbe vált, majd vissza. Mintegy ironikus utalásként Vertov Ember a felvevőgéppel című klasszikusára, Varda az utcai bűvész trükkjeit vegyíti polcokat feltöltő és kenyeret sütő interjúalanyainak képeivel, játékos utalásként a mozi varázslatára, ugyanakkor valódi időutazásra hívja a nézőt.

11.13. szerda 16:30
Kino – Nagyterem

Transznisztra

Az Így növünk fel szekcióban látható Anna Eborn svéd művész és filmkészítő lírai dokumentumfilmje, amely az önmagát független országnak kikiáltott Dnyeszter Menti Köztársaságban játszódik.

Virginie Surdej operatőr festői képekben fogalmaz, a történet egy csapat 16 éves fiatal nyári kalandjait követi végig, mindannyian a biztonságot, a szabadságot és az élet értelmét keresik.

A film középpontjában Tanya, egy önfejű, jólelkű fiatal lány áll: ő a központi figurája annak a szedett-vedett csapatnak, amelynek fiú tagjai mintha mind szerelmesek lennének belé, maguk közül valóként kezelik, ugyanakkor versengenek érzelmeiért és bölcsességéért. Mivel a kis csapat tagjai nem fejezték be az iskolát és így nem találnak munkát, elhagyott építkezéseken töltik az idejüket. A Dnyeszter Menti Köztársaság azonban nem ideális közeg az ő generációjuk számára: a mindennapokat belengi a szocialista múlt szelleme, míg a jövő ijesztően kevés lehetőséget tartogat.

11.13. szerda 16:15
Kino - Kisterem
angol és magyar felirat

A létezés eufóriája

A fesztivál Magyar Panorámájában bemutatkozó dokumentumfilmek között találjuk Szabó Réka díjnyertes alkotását, amely egy rendhagyó táncszínházi próbafolyamatot rögzít. A Tünet Együttes Szabó Réka rendezésében 2015-ben mutatta be a Sóvirág című előadást a Vígszínház Házi Színpadán, a 90 éves Fahidi Éva, és a fiatal táncosnő, Cuhorka Emese főszereplésével. Fahidi Éva 20 évesen egyedül jött haza Auschwitz-Birkenauból, ahol 49 családtagját ölték meg, köztük anyját, apját és kishúgát.

Fahidi Éva 90 évesen felkérést kap, hogy életében először lépjen színpadra, és szerepeljen egy róla szóló táncszínházi előadásban.

Réka, a rendező egy duettet képzel el egy fiatal, nemzetközileg elismert táncosnővel, Emesével. A darabban Éva és Emese életét, kettejük testét szeretné párbeszédbe hozni. Éva gondolkodás nélkül igent mond. Három nő, három hónap – határátlépések sorozata. Éva életének kulcspillanatai színházi jelenetekké sűrűsödnek, miközben a három nő között váratlan erejű kapcsolat szövődik.

11.15. péntek 19:30
Művész - Huszárik

+1 VR Filmek – Igazi másolat

Idén újra a Trafóklub ad otthont a VR technológiával készült alkotásoknak, amelyek között vannak 360 fokos dokumentumfilmek, művészi VR-élmények és immerzív újságírói projektek is. A Vektor szekció válogatása bemutatja a Virtuális Valóság filmes felhasználási lehetőségeit, amely egyedülálló és érzékletes utakon vonja be a nézőt a különböző szereplők és történetek világába. A médium megkérdőjelezi helyzeti tudatosságunkat, a megszokott passzív megfigyelés helyett aktív résztvevővé tesz.

Az Igazi másolat egy virtuális valóság-utazásra hív a másolatok világába. Kína hatalmas városai körül teljes kerületek épülnek fel külföldi minták alapján.

A film az utánzatvárosok néhány lenyűgöző példája nyomába ered - Párizsba, Londonba és Velencébe kalauzol, ahol a városlakók maguk vezetnek körbe minket, anélkül, hogy közben elhagynák Kínát.

Miközben a VR a virtuális turizmus úttörőjévé válik, az utánzatvárosok azért versengenek, hogy helyben nyújtsák az utazás valódi élményét. A valóság és a virtualitás közti keskeny mezsgyén egyensúlyozva, a film utazás és eredetiség kérdését gondolja újra.

The Real Thing --- TRAILER feature+VR (1') from Artline Films on Vimeo.

A VR filmek megtekinthetők a Trafóklubban november 13. és 16. között 14:00 órától 20:00 óráig.

16. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilmfesztivál
Budapest - november 12-17.
Debrecen, Kecskemét, Pécs, Szeged, Szombathely - a Szabad Terekkel közös szervezésben - november 21-24.

 

Fejléckép: jelenet a Transznisztra c. filmből (Fotó: Verzió Filmfesztivál)

Klímaszorongás, korrupció és felnövéstörténetek - jön a Verzió Filmfesztivál

Kapcsolódó

Klímaszorongás, korrupció és felnövéstörténetek - jön a Verzió Filmfesztivál

Az elmúlt évek legizgalmasabb dokumentumfilmjei várják az emberi jogi témákra fogékony közönséget a Verzió Filmfesztiválon, amelyen 46 ország 75 alkotását mutatják be november 12. és 17. között Budapesten, majd 21. és 24. között országszerte.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Kulturális sokszínűség a Bartók Béla Boulevard-on

A Bartók Béla úton idén is megrendezik az Eleven Tavaszt, mely egyedi kortárs alkotásokkal, köztéri installációval, valamint különleges alkotóműhelyekkel várja a látogatókat.
Klasszikus

Mesterhangszerek használatára lehet pályázni

A Magyar Állami Operaház pályázatot hirdet magyar állampolgárok, valamint felsőfokú zenei végzettséggel rendelkezők számára: állami tulajdonban lévő mesterhangszerek több évre szóló használatára lehet jelentkezni.
Könyv

Heti groteszk: Nagy riporter volt

A Fidelio videósorozatában vasárnaponként Koltai Róbert olvas fel egyet Gellért András napjaink problémáit optimista derűvel és tűpontosan megragadó, groteszk novellái közül.
Jazz/World

Egyedi hangszín és világzenei hangulat

Szól a világ címmel május 10-én jelenik meg a Napfonat együttes első nagylemeze. Az öttagú a cappella csapat 2018-ban alakult és dalaikban a saját szövegeik mellett, versfeldolgozások, valamint magyar és más nemzetek népdalai szólalnak meg egyedi hangzásban.
Színház

A szőnyeg szélén a szegedi MASZK Egyesület

És ez nem egy új előadás címe, hanem helyzetjelentés: az idei évben a szakminisztérium pályázatán nem nyert működési támogatást a MASZK Egyesület, amely 1992 óta működteti befogadószínházként a szegedi Régi Zsinagógát és 2020-ban 30. alkalommal rendezte meg a THEALTER fesztivált.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Rekordáron kelhet el egy Da Vinci-rajz

Akár 12 millió font, azaz közel 4,9 milliárd forint is lehet annak Leonardo da Vinci-grafikának a leütési ára, melyet idén nyáron bocsátanak árverésre – tudatta az MTI.
Vizuál hír

Életműdíjat kap Julie Andrews

A többszörös Golden Globe-, BAFTA- és Oscar-díjas angol színésznő tiszteletére november 11-én gálát rendeznek Los Angelesben, az Amerikai Filmintézet (AFI) ezzel fejezi ki nagyrabecsülését a 85 éves színésznő előtt.
Vizuál ajánló

Formabontó koncertfilmek a Budapest Ritmo-n

„Szükségből erényt, koncertből filmet” – ez a Budapest Ritmo idei mottója, amely a Bartók Tavasz keretében május 10. és 12. között különleges látványvilágú koncertfilmekkel várja az érdeklődőket.
Vizuál hír

Leonardótól a preraffaelitákig - nyit a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

A Magyar Nemzeti Galéria a londoni Tate Britain preraffaelita mesterműveiből válogatott tárlattal nyílik meg május 13-án, míg a Szépművészeti Múzeum május 12-től látogatható, emellett júniusban Leonardótól Miróig címmel új időszaki tárlattal készülnek.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A Badacsony magánélete

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a klímaváltozás miatt átalakuló badacsonyi látképről mesél.