Vizuál

50 éve halt meg Munkácsi Márton

2013.07.14. 13:20
Ajánlom
1963. július 14-én hunyt el az egyik legismertebb magyar fotóművész, akinek ars poeticája ez volt: "Gondolkodj, miközben exponálsz".

Az anyakönyv szerint az 1896. május 18-án Kolozsvárott született fiút ifjabb Mermelstein Márk névre keresztelték szülei, a család nevét később magyarosította Munkácsira szobafestő apja. Márton csak alapfokú iskolákat végzett, de hajtotta a tudásvágy és falta a könyveket. A család 1911-ben költözött Budapestre, ahol a tizenöt éves kamasz apja nyomdokaiba lépve szobafestőinasnak állt. A mesterségből gyorsan elege lett, egy év után a szakmát és családját is otthagyva újságírónak állt.

Sportlapokat tudósított, verseket közölt és autodidaktaként belevágott a fényképezésbe is, első gépét maga készítette. Tehetséges portréfotósnak bizonyult, rövid ideig több műtermet bérelt a fővárosban. Főként a Színházi Élet című lapnak dolgozott, ahol Gyenes János (Juan Gyenes) és Willinger László mellett tanulta a mesterséget, 1924-től sportfotókat készített fővárosi újságoknak. Ez később nagy hasznára volt, mert megszerezte azt a képességet, hogy előre lemodellezte a bekövetkező mozdulatokat, és szinte már az esemény bekövetkezte előtti pillanatban meg tudta nyomni az exponáló gombot. Fotóriporterként is kipróbálta magát, szociofotóinak is legfőbb jellemzője a mozgás, a pillanat megragadása, riportképei a Pesti Napló Képes Mellékletében jelentek meg Balogh Rudolf és Escher Károly fotói mellett.

1928-ban Berlinbe ment, ahol a Berliner Illustrierte Zeitung, a világ akkor legnagyobb példányszámban kiadott képes lapjának vezető fotográfusává nevezték ki. Itt sportot, divatot és riportokat is fotózott, továbbá számos kiadvány címlapfotóját is ő készítette - sikeresnek, híresnek és az egyik legjobban fizetett fényképésznek mondhatta magát. 1929-ben bejárta a Közel-Keletet, 1932-ben fényképezett a Graf Zeppelin léghajó Föld körüli útján, 1933. március 21-én Potsdamból tudósított, amikor az új, náci többségű Reichstag nyitó ülésén Adolf Hitler kancellár kezet fogott Paul von Hindenburg államfővel. Munkácsi képein bátran alkalmazta az új fényképezés stílusjegyeit, a drámai látószögeket, kihasználta az alul- és felülnézet adta különleges látványt, kedvelte a merész formákat.

Származása miatt Németországban többé nem érezte magát biztonságban, ezért amikor 1934-ben a Harper's Bazar divatlap szerződést kínált neki, Amerikába költözött. Divatfotósként az addig megszokott merev stúdióképektől teljesen eltérő fotókat készített: modelljeit kivitte a szabadba, életszerű helyzetekben, mozgás közben fényképezte őket, s ezzel máig ható iskolát teremtett.

Munkácsi az 1940-es évek elején érkezett pályafutása csúcsára, őt tartották a világ legjobban kereső fotóriporterének, ekkoriban készítette a Ladies' Home Journal számára a Hogyan él Amerika? című híres sorozatát. Rendszeresen tartotta a kapcsolatot Magyarországgal, képei gyakran megjelentek a pesti lapokban, 1937-ben részt vett a Modern Magyar Fényképezők kiállításán, sűrűn hazalátogatott, itthon is készített riportokat.

1943-ban szívinfarktust kapott, felgyógyulása után egyre kevesebbet fényképezett, inkább önéletrajzi ihletésű regényt írt. Mivel fénykorában bőkezűen költekezett, félre keveset tett, egyre inkább elszegényedett. 1963. július 14-én New Yorkban a magyar és ukrán emigránsok focimeccsének fotózása közben vitte el egy szívinfarktus.

A világ tíz legjobb fotósa közé sorolt Munkácsi hazai újra felfedezése, helyén történő értékelése sokáig váratott magára, nemzedékek számár maradt ismeretlen neve és munkássága. A rendszerváltás után, 1995-ben a Magyar Fotóriporterek Társasága Munkácsi Márton díjat alapított, amelyet évente a Sajtófotó pályázaton ítél oda a zsűri. 2010-ben a budapesti Ludwig Múzeumban nyílt meg - német gyűjteményen alapuló - tárlata.

A róla elnevezett "Munkacsi movement", a "Munkácsi-lendület" túlélte őt és stílusjeggyé vált a fotográfiában. Legismertebb cikke a Think while you shoot (Gondolkozz, miközben fényképezel) címet viselte, ez a hitvallás tette Martin Munkácsit a modern fotózsurnalizmus egyik megteremtőjévé, aki egy képen tudta megjeleníteni a szabadságot, a mozgást és az egyéniséget.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál downton abbey

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Vizuál székely

Panteon – kiállítás a Pesti Vigadóban

Idén nyáron kultúrtörténeti jelentőségű kiállítást rendeznek a Székely Nemzeti Múzeum képzőművészeti gyűjteményéből a Pesti Vigadóban.
Vizuál gyász

Meghalt Friedmann Endre fotóriporter

A World Press Photo-, Balázs Béla- és Táncsics Mihály-díjas fotóst, az MTI örökös tudósítóját 84 éves korában, vasárnap érte a halál - tudatta a család.
Vizuál videotéka

Egyetlen videokölcsönző maradt az egykori hatalmas amerikai hálózatból

Most már tényleg vége a kilencvenes éveknek: az egykor virágzó videokölcsönzők legnagyobbika, az amerikai Blockbuster lánc is bedobja a törülközőt, és bezárja utolsó boltjait.
Vizuál Film

Találtak egy Kubrick-forgatókönyvet, akár film is készülhetne belőle

Hatvan év után került elő a Burning Secret forgatókönyve, amelyet a rendező Calder Willingham regényíróval közösen írt.