Vizuál

50 éve halt meg Munkácsi Márton

2013.07.14. 13:20
Ajánlom
1963. július 14-én hunyt el az egyik legismertebb magyar fotóművész, akinek ars poeticája ez volt: "Gondolkodj, miközben exponálsz".

Az anyakönyv szerint az 1896. május 18-án Kolozsvárott született fiút ifjabb Mermelstein Márk névre keresztelték szülei, a család nevét később magyarosította Munkácsira szobafestő apja. Márton csak alapfokú iskolákat végzett, de hajtotta a tudásvágy és falta a könyveket. A család 1911-ben költözött Budapestre, ahol a tizenöt éves kamasz apja nyomdokaiba lépve szobafestőinasnak állt. A mesterségből gyorsan elege lett, egy év után a szakmát és családját is otthagyva újságírónak állt.

Sportlapokat tudósított, verseket közölt és autodidaktaként belevágott a fényképezésbe is, első gépét maga készítette. Tehetséges portréfotósnak bizonyult, rövid ideig több műtermet bérelt a fővárosban. Főként a Színházi Élet című lapnak dolgozott, ahol Gyenes János (Juan Gyenes) és Willinger László mellett tanulta a mesterséget, 1924-től sportfotókat készített fővárosi újságoknak. Ez később nagy hasznára volt, mert megszerezte azt a képességet, hogy előre lemodellezte a bekövetkező mozdulatokat, és szinte már az esemény bekövetkezte előtti pillanatban meg tudta nyomni az exponáló gombot. Fotóriporterként is kipróbálta magát, szociofotóinak is legfőbb jellemzője a mozgás, a pillanat megragadása, riportképei a Pesti Napló Képes Mellékletében jelentek meg Balogh Rudolf és Escher Károly fotói mellett.

1928-ban Berlinbe ment, ahol a Berliner Illustrierte Zeitung, a világ akkor legnagyobb példányszámban kiadott képes lapjának vezető fotográfusává nevezték ki. Itt sportot, divatot és riportokat is fotózott, továbbá számos kiadvány címlapfotóját is ő készítette - sikeresnek, híresnek és az egyik legjobban fizetett fényképésznek mondhatta magát. 1929-ben bejárta a Közel-Keletet, 1932-ben fényképezett a Graf Zeppelin léghajó Föld körüli útján, 1933. március 21-én Potsdamból tudósított, amikor az új, náci többségű Reichstag nyitó ülésén Adolf Hitler kancellár kezet fogott Paul von Hindenburg államfővel. Munkácsi képein bátran alkalmazta az új fényképezés stílusjegyeit, a drámai látószögeket, kihasználta az alul- és felülnézet adta különleges látványt, kedvelte a merész formákat.

Származása miatt Németországban többé nem érezte magát biztonságban, ezért amikor 1934-ben a Harper's Bazar divatlap szerződést kínált neki, Amerikába költözött. Divatfotósként az addig megszokott merev stúdióképektől teljesen eltérő fotókat készített: modelljeit kivitte a szabadba, életszerű helyzetekben, mozgás közben fényképezte őket, s ezzel máig ható iskolát teremtett.

Munkácsi az 1940-es évek elején érkezett pályafutása csúcsára, őt tartották a világ legjobban kereső fotóriporterének, ekkoriban készítette a Ladies' Home Journal számára a Hogyan él Amerika? című híres sorozatát. Rendszeresen tartotta a kapcsolatot Magyarországgal, képei gyakran megjelentek a pesti lapokban, 1937-ben részt vett a Modern Magyar Fényképezők kiállításán, sűrűn hazalátogatott, itthon is készített riportokat.

1943-ban szívinfarktust kapott, felgyógyulása után egyre kevesebbet fényképezett, inkább önéletrajzi ihletésű regényt írt. Mivel fénykorában bőkezűen költekezett, félre keveset tett, egyre inkább elszegényedett. 1963. július 14-én New Yorkban a magyar és ukrán emigránsok focimeccsének fotózása közben vitte el egy szívinfarktus.

A világ tíz legjobb fotósa közé sorolt Munkácsi hazai újra felfedezése, helyén történő értékelése sokáig váratott magára, nemzedékek számár maradt ismeretlen neve és munkássága. A rendszerváltás után, 1995-ben a Magyar Fotóriporterek Társasága Munkácsi Márton díjat alapított, amelyet évente a Sajtófotó pályázaton ítél oda a zsűri. 2010-ben a budapesti Ludwig Múzeumban nyílt meg - német gyűjteményen alapuló - tárlata.

A róla elnevezett "Munkacsi movement", a "Munkácsi-lendület" túlélte őt és stílusjeggyé vált a fotográfiában. Legismertebb cikke a Think while you shoot (Gondolkozz, miközben fényképezel) címet viselte, ez a hitvallás tette Martin Munkácsit a modern fotózsurnalizmus egyik megteremtőjévé, aki egy képen tudta megjeleníteni a szabadságot, a mozgást és az egyéniséget.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

„Nem hiszem, hogy Mozartnak könnyű volt” – interjú Pusker Júliával

Tehetségről, jelenről, jövőről beszélgettünk a fiatal hegedűművésszel. Sok éve ismerős világ számára a színpad, de az egészséges drukkot nem kell és nem is szabad kinőni. Mozart életét pedig nem tette könnyebbé, hogy csodagyerek volt. Pusker Júlia augusztus 4-én lép fel Balatonfüreden, a Klassz a pARTon fesztiválon.
Klasszikus

Egy éjszaka a hangszerek királynőjével

Nagy öröm, hogy a bezártság után a Filharmónia Magyarország szervezésében több száz programon vehetünk részt a nyáron. A fesztiválok mellett országos programokkal, nyáresti kikapcsolódással várják a közönséget. Több mint 60 városban, több mint 100 koncerttel érkezik idén az OrgonaPont sorozat, augusztus 7-én pedig az Orgonák éjszakáján népszerűsítik tovább a hangszerek királynőjét. Különlegesség, hogy Ferenc pápa énekeggyüttese, a világ legrégebbi kórusa is csatlakozik a programhoz.
Zenés színház

A férfi és a női lélek mélységei

Mester Viktória és Molnár Levente művészházaspár előadásában szcenírozott, vizuál-operakoncert formájában elevenedik meg Bartók Béla egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára.
Színház

Nem akarta, hogy bárki lássa hanyatlani – Sződy Szilárd emlékére

81. életévében elhunyt Sződy Szilárd rendező, dramaturg, oktató, Sződy Szilárd szobrász- és éremművész unokája. Bicskei Kiss László színész, rendező emlékezett meg róla.
Vizuál

L. Simon László a Magyar Nemzeti Múzeum új főigazgatója

A korábbi kulturális államtitkár megbízatása öt évre szól.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál Zöldhullám

A borneói esőerdőktől a tokiói olimpiáig

Mi lehet a kapcsolat egy borneói őslakos közösség és a világ egyik legnézettebb sporteseménye között? Révész Bálint Uprooted című dokumentumfilmje az őslakosokkal összefogva kideríti, hogy kik állnak az esőerdőkben zajló illegális fakitermelések mögött.
Vizuál hír

Négy díjat nyert Los Angelesben Szajki Péter filmje

New York után Los Angelesben is díjazták Szajki Péter Most van most című alkotását. A film a Los Angeles Film Awardson a legjobb elbeszélő nagyjátékfilm és a legjobb romantikus vígjáték kategóriájában nyert, míg Tompos Kátya a legjobb színésznő, Mohai Tamás pedig a legjobb férfi főszereplő különdíját díját vehette át.
Vizuál hír

A kortárs művészetről szól az augusztus Lovason

Augusztus első hétvégéjén harmadik alkalommal nyílt meg Lovason a Garten Balaton kortárs művészeti hetek, melynek célja, hogy bemutassa a kortárs képzőművészet és szobrászat legjelentősebb hazai alkotóit.
Vizuál hír

L. Simon László a Magyar Nemzeti Múzeum új főigazgatója

A korábbi kulturális államtitkár megbízatása öt évre szól.
Vizuál hír

Enyedi Ildikó filmje meghívást kapott a Toronto Nemzetközi Filmfesztiválra

Szeptember 9. és 18. között tartják az amerikai kontinens egyik legnagyobb filmes seregszemléjét, melyre Enyedi Ildikó új filmje, a Feleségem története is meghívást kapott.