Vizuál

50 éve halt meg Munkácsi Márton

2013.07.14. 13:20
Ajánlom
1963. július 14-én hunyt el az egyik legismertebb magyar fotóművész, akinek ars poeticája ez volt: "Gondolkodj, miközben exponálsz".

Az anyakönyv szerint az 1896. május 18-án Kolozsvárott született fiút ifjabb Mermelstein Márk névre keresztelték szülei, a család nevét később magyarosította Munkácsira szobafestő apja. Márton csak alapfokú iskolákat végzett, de hajtotta a tudásvágy és falta a könyveket. A család 1911-ben költözött Budapestre, ahol a tizenöt éves kamasz apja nyomdokaiba lépve szobafestőinasnak állt. A mesterségből gyorsan elege lett, egy év után a szakmát és családját is otthagyva újságírónak állt.

Sportlapokat tudósított, verseket közölt és autodidaktaként belevágott a fényképezésbe is, első gépét maga készítette. Tehetséges portréfotósnak bizonyult, rövid ideig több műtermet bérelt a fővárosban. Főként a Színházi Élet című lapnak dolgozott, ahol Gyenes János (Juan Gyenes) és Willinger László mellett tanulta a mesterséget, 1924-től sportfotókat készített fővárosi újságoknak. Ez később nagy hasznára volt, mert megszerezte azt a képességet, hogy előre lemodellezte a bekövetkező mozdulatokat, és szinte már az esemény bekövetkezte előtti pillanatban meg tudta nyomni az exponáló gombot. Fotóriporterként is kipróbálta magát, szociofotóinak is legfőbb jellemzője a mozgás, a pillanat megragadása, riportképei a Pesti Napló Képes Mellékletében jelentek meg Balogh Rudolf és Escher Károly fotói mellett.

1928-ban Berlinbe ment, ahol a Berliner Illustrierte Zeitung, a világ akkor legnagyobb példányszámban kiadott képes lapjának vezető fotográfusává nevezték ki. Itt sportot, divatot és riportokat is fotózott, továbbá számos kiadvány címlapfotóját is ő készítette - sikeresnek, híresnek és az egyik legjobban fizetett fényképésznek mondhatta magát. 1929-ben bejárta a Közel-Keletet, 1932-ben fényképezett a Graf Zeppelin léghajó Föld körüli útján, 1933. március 21-én Potsdamból tudósított, amikor az új, náci többségű Reichstag nyitó ülésén Adolf Hitler kancellár kezet fogott Paul von Hindenburg államfővel. Munkácsi képein bátran alkalmazta az új fényképezés stílusjegyeit, a drámai látószögeket, kihasználta az alul- és felülnézet adta különleges látványt, kedvelte a merész formákat.

Származása miatt Németországban többé nem érezte magát biztonságban, ezért amikor 1934-ben a Harper's Bazar divatlap szerződést kínált neki, Amerikába költözött. Divatfotósként az addig megszokott merev stúdióképektől teljesen eltérő fotókat készített: modelljeit kivitte a szabadba, életszerű helyzetekben, mozgás közben fényképezte őket, s ezzel máig ható iskolát teremtett.

Munkácsi az 1940-es évek elején érkezett pályafutása csúcsára, őt tartották a világ legjobban kereső fotóriporterének, ekkoriban készítette a Ladies' Home Journal számára a Hogyan él Amerika? című híres sorozatát. Rendszeresen tartotta a kapcsolatot Magyarországgal, képei gyakran megjelentek a pesti lapokban, 1937-ben részt vett a Modern Magyar Fényképezők kiállításán, sűrűn hazalátogatott, itthon is készített riportokat.

1943-ban szívinfarktust kapott, felgyógyulása után egyre kevesebbet fényképezett, inkább önéletrajzi ihletésű regényt írt. Mivel fénykorában bőkezűen költekezett, félre keveset tett, egyre inkább elszegényedett. 1963. július 14-én New Yorkban a magyar és ukrán emigránsok focimeccsének fotózása közben vitte el egy szívinfarktus.

A világ tíz legjobb fotósa közé sorolt Munkácsi hazai újra felfedezése, helyén történő értékelése sokáig váratott magára, nemzedékek számár maradt ismeretlen neve és munkássága. A rendszerváltás után, 1995-ben a Magyar Fotóriporterek Társasága Munkácsi Márton díjat alapított, amelyet évente a Sajtófotó pályázaton ítél oda a zsűri. 2010-ben a budapesti Ludwig Múzeumban nyílt meg - német gyűjteményen alapuló - tárlata.

A róla elnevezett "Munkacsi movement", a "Munkácsi-lendület" túlélte őt és stílusjeggyé vált a fotográfiában. Legismertebb cikke a Think while you shoot (Gondolkozz, miközben fényképezel) címet viselte, ez a hitvallás tette Martin Munkácsit a modern fotózsurnalizmus egyik megteremtőjévé, aki egy képen tudta megjeleníteni a szabadságot, a mozgást és az egyéniséget.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A szakértői vizsgálat előtt loptak el egy feltételezett Michelangelo-festményt

A belga kisváros templomából pár nappal azelőtt vitték el a festményt, hogy a szakértőnek alkalma lett volna megvizsgálni. A magányos elkövető kizárható, mivel a kép súlya egy mázsa körül van.
Vizuál szecesszió

Eddig ismeretlen Klimt-domborműre bukkanhattak Budapesten

A hullámvonal, a babérfüzér és a domborművön látható líra Klimt jellegzetes motívumainak számítanak. A másfél éve felfedezett, gipszből készült alkotás korábban egy zongoraszalon díszéül szolgált.
Vizuál kiállítás

Hős vagy gazember? – Az ismeretlen Görgei

Görgei Artúr honvéd tábornokról szóló időszaki kiállítás nyílt a Nemzeti Múzeumban. A tárlat arra is választ igyekszik adni, igaza volt-e Kossuth Lajosnak, aki Görgeit tette felelőssé a szabadságharc elvesztéséért.
Vizuál hír

Ezekért a magyar filmekért szoríthatunk a Berlinalén

Buda Flóra Anna Entropia és Tóth Luca Lidérc úr című rövidfilmje is szerepel a februárban kezdődő Berlini Nemzetközi Filmfesztivál programjában.
Vizuál vincent van gogh

Először hagyják el Európát Van Gogh napraforgói

A londoni National Gallery a tokiói olimpiára kölcsönzi a birtokában lévő egyetlen napraforgós Vincent van Gogh-festményt a 2020-as tokiói nyári olimpiai játékok alkalmából.