Vizuál

500 pezós művészek

2010.09.03. 16:16
Ajánlom
Frida Kahlo és Diego Rivera díszíti az új mexikói bankjegyet.

Frida Kahlo és Diego Rivera festőművészek arcmását láthatjuk Mexikóban az új ötszáz pezós bankjegyen.
A mexikói jegybank tájékoztatása szerint az új bankó hétfőn került forgalomba és tisztelgésnek szánják a két világhírű művész előtt. A kávészínű papírpénz elülső oldalán Diego Rivera látható, míg hátoldalát Frida Kahlo önarcképe foglalja el, a portrék mellett pedig mind két művész egyik saját alkotásából látható részlet.
Bár Federico Rubi, a mexikói központi bank külkapcsolatokért felelős igazgatója, hazája legjelentősebb művészeinek nevezte a bankjegyen megjelenített festőket, és ritkán fordul elő, hogy művészek szerepeljenek bármely ország pénzén, a döntés mégis megosztotta a mexikói közvéleményt. A kifogások azonban nem a megjelenítésük ellen szólt, hanem az volt a kérdés, hogy ők-e a legérdemesebbek erre a kitüntető szerepre? Például Alejandro Rosas Robles történész szerint ezt a helyet jobban megérdemelte volna Octavio Paz Nobel-díjas író, aki véleménye szerint sokkal átfogóbb képet adott Mexikóról mint a festő házaspár.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál videó

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.