Vizuál

60 éve hunyt el „Hollywood királya”, Clark Gable

2020.11.16. 09:30
Ajánlom
1960. november 16-án hunyt el az Elfújta a szél Rhett Butlere, az Oscar díjas Clark Glabe, akiből feleségei faragtak finom úriembert és világsztárt.

Az Ohio állambeli Cadizban született 1901. február 1-jén. Anyját korán elvesztette, de szerencséjére mostohaanyja saját gyermekeként szerette és Gable is bálványozta őt. A középiskolát nem fejezte be, tizenhét évesen munkába állt egy gumigyárban. Nem sokkal később

megnézte a helyi színjátszó kör egy előadását és úgy döntött: ő is színész lesz, és nyomban beállt hozzájuk mindenesnek – persze fizetés nélkül.

Apja azonban megvetette a színházat, fiát inkább az olajmezőkre küldte dolgozni. Gable nagykorúvá válásakor azonnal otthagyta a gyűlölt munkát és elindult álmai után, apja ezután tíz évig nem beszélt vele. Ez idő alatt Clark dolgozott ócskapiacon, árult nyakkendőket, majd egy vándorszínész-társulattal bejárta az Egyesült Államokat, mígnem Portlandben az egykor a Broadwayn is játszó Josephine Dillon társulatához szegődött.

GettyImages-3063710-092627.jpg

Clark Gable autogramot oszt (1937 körül) (Fotó/Forrás: General Photographic Agency / Getty Images Hungary)

A 37 éves Dillon fantáziát látott a 23 éves fiatalemberben és elhatározta: sztárt farag belőle. Első lépésként feleségül ment hozzá, a házasság tisztán racionális és nem érzelmi alapon működött. Dillon viselkedni tanította férjét és kapcsolatai révén apró szerepeket szerzett neki némafilmekben. 1928-ban elváltak, Gable nem sokkal később elvette a nála 17 évvel idősebb, gazdag társaságbeli asszonyt, Ria Langhamet, aki tovább csiszolgatta darabos modorát és bevezette a befolyásos körökbe. Próbafelvételt is kijárt neki, ennek során hangzott el Daryl F. Zanuck producer részéről a legendás megjegyzés:

A füleid túl nagyok, úgy nézel ki, mint egy majom.”

Gable-t mégis szerződtette a Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) stúdió, és rövid idő alatt a legnépszerűbb sztárok egyike, az „igazi amerikai férfi” lett: bátor, hódító, érzelmes, igazságszerető, sármos, amihez némi fanyar szatirizáló kedv is társult.

1934-ben az Ez történt egy éjszaka című filmért Oscar-díjat kapott, a következő évben ismét jelölték a Lázadás a Bountyn főszerepéért. Ebben az évben ismét elvált, miután viharos románcba keveredett Loretta Younggal, a kapcsolatból született kislányt azonban egyikük sem vállalta a nyilvánosság előtt. 1939-ben megkapta Rhett Butler szerepét az Elfújta a szélben, s ismét Oscarra jelölték. Ugyanebben az évben – életében először – szerelemből nősült: feleségül vette Carole Lombard színésznőt, akiben végre igazi társra lelt. A boldogság nem tartott sokáig: Lombard 1942-ben meghalt, Gable pedig bevonult a légierőhöz, ahonnan a háború után őrnagyi rangban szerelt le.

Leszerelése után a Metro-Goldwyn-Mayer megújította szerződését, mert típusa nem ment ki a divatból:

deresedő hajjal változatlanul hódító figurákat játszott,

de a harmincas évek diadalmenetét már nem tudta megismételni (Kaland 1946, Parancsnoksági döntés 1948, Át a széles Missourin 1951, Mogambo 1953, A nagy riport 1958). 1949-ben negyedszer is megházasodott, s bár három héttel később belátta, hogy hibázott, csak 1951-ben vált el. Ötödik feleségétől kapta meg végre azt, amire mindig is vágyott: a családot. Kay Spreckels két gyermeket vitt a házasságba, akiket Gable adoptált, de nagyon várt közös fiuk, John Clark Gable születését már nem érte meg. Az Arthur Miller Kallódó emberek című drámájából forgatott film elkészülte után két héttel, 1960. november 16-án halt meg szívrohamban, még hatvan évet sem élt.

Fejléckép: Scarlett O'Hara (Vivien Leigh) és Rhett Butler (Clark Gable) az Elfújta a szél 1939-es adaptációjában (forrás: Port.hu)

Az MTVA Sajtóarchívumának portréja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.
Könyv

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.
Színház

Ünnepre hív a Rózsavölgyi Szalon

Hogyan változtak meg a kommunikációs szokásaink a vírushelyzetben? Mit csinálhatunk a korlátozások ideje alatt? Milyen tervekkel vágunk bele a következő időszakba? Ezekre a kérdésekre kereste a választ Csiby Gergely és Józan László a Mi jár a fejedben? második adásában Vecsei H. Miklóssal, Herner Dorkával, Molnár Piroskával és Grecsó Krisztiánnal. Természetesen az adventi időszak előestéjén az ünnep is szóba került.
Klasszikus

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Zenthe Ferencre emlékezik OSZMI

Online programmal emlékezik Zenthe Ferenc születésének századik évfordulójára az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet. A 20. század második felének egyik legmeghatározóbb magyar színművészéről pályatársai csak úgy nyilatkoztak, hogy „nagysága abban is állt, hogy pici epizódban is alázatos és fegyelmezett volt”.
Vizuál gyász

Elhunyt moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt elnöke

98 éves korában, koronavírus-fertőzésben elhunyt Irina Antonova, a világhírű moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt igazgatója, aki 52 év után, 2013-ban vonult vissza az intézmény éléről.
Vizuál felhívás

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.
Vizuál hír

Advent for Good – szociális kirakat-kiállítással készül az ünnepekre a Kultúrgorilla

Szociálisan érzékeny designprojektet mutat be a Bartók Béla úton a Kultúrgorilla design management csapat. A szervezők az Advent for Good keretében minden nap új ablakot nyitnak egy felelősebb, zöldebb világra.
Vizuál magazin

Aki a lányok miatt képezte magát – 85 éves Woody Allen

Az Annie Hall és még számtalan fanyar humorú film alkotója, Woody Allen december 1-jén ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.