Vizuál

60 éve hunyt el „Hollywood királya”, Clark Gable

2020.11.16. 09:30
Ajánlom
1960. november 16-án hunyt el az Elfújta a szél Rhett Butlere, az Oscar díjas Clark Glabe, akiből feleségei faragtak finom úriembert és világsztárt.

Az Ohio állambeli Cadizban született 1901. február 1-jén. Anyját korán elvesztette, de szerencséjére mostohaanyja saját gyermekeként szerette és Gable is bálványozta őt. A középiskolát nem fejezte be, tizenhét évesen munkába állt egy gumigyárban. Nem sokkal később

megnézte a helyi színjátszó kör egy előadását és úgy döntött: ő is színész lesz, és nyomban beállt hozzájuk mindenesnek – persze fizetés nélkül.

Apja azonban megvetette a színházat, fiát inkább az olajmezőkre küldte dolgozni. Gable nagykorúvá válásakor azonnal otthagyta a gyűlölt munkát és elindult álmai után, apja ezután tíz évig nem beszélt vele. Ez idő alatt Clark dolgozott ócskapiacon, árult nyakkendőket, majd egy vándorszínész-társulattal bejárta az Egyesült Államokat, mígnem Portlandben az egykor a Broadwayn is játszó Josephine Dillon társulatához szegődött.

GettyImages-3063710-092627.jpg

Clark Gable autogramot oszt (1937 körül) (Fotó/Forrás: General Photographic Agency / Getty Images Hungary)

A 37 éves Dillon fantáziát látott a 23 éves fiatalemberben és elhatározta: sztárt farag belőle. Első lépésként feleségül ment hozzá, a házasság tisztán racionális és nem érzelmi alapon működött. Dillon viselkedni tanította férjét és kapcsolatai révén apró szerepeket szerzett neki némafilmekben. 1928-ban elváltak, Gable nem sokkal később elvette a nála 17 évvel idősebb, gazdag társaságbeli asszonyt, Ria Langhamet, aki tovább csiszolgatta darabos modorát és bevezette a befolyásos körökbe. Próbafelvételt is kijárt neki, ennek során hangzott el Daryl F. Zanuck producer részéről a legendás megjegyzés:

A füleid túl nagyok, úgy nézel ki, mint egy majom.”

Gable-t mégis szerződtette a Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) stúdió, és rövid idő alatt a legnépszerűbb sztárok egyike, az „igazi amerikai férfi” lett: bátor, hódító, érzelmes, igazságszerető, sármos, amihez némi fanyar szatirizáló kedv is társult.

1934-ben az Ez történt egy éjszaka című filmért Oscar-díjat kapott, a következő évben ismét jelölték a Lázadás a Bountyn főszerepéért. Ebben az évben ismét elvált, miután viharos románcba keveredett Loretta Younggal, a kapcsolatból született kislányt azonban egyikük sem vállalta a nyilvánosság előtt. 1939-ben megkapta Rhett Butler szerepét az Elfújta a szélben, s ismét Oscarra jelölték. Ugyanebben az évben – életében először – szerelemből nősült: feleségül vette Carole Lombard színésznőt, akiben végre igazi társra lelt. A boldogság nem tartott sokáig: Lombard 1942-ben meghalt, Gable pedig bevonult a légierőhöz, ahonnan a háború után őrnagyi rangban szerelt le.

Leszerelése után a Metro-Goldwyn-Mayer megújította szerződését, mert típusa nem ment ki a divatból:

deresedő hajjal változatlanul hódító figurákat játszott,

de a harmincas évek diadalmenetét már nem tudta megismételni (Kaland 1946, Parancsnoksági döntés 1948, Át a széles Missourin 1951, Mogambo 1953, A nagy riport 1958). 1949-ben negyedszer is megházasodott, s bár három héttel később belátta, hogy hibázott, csak 1951-ben vált el. Ötödik feleségétől kapta meg végre azt, amire mindig is vágyott: a családot. Kay Spreckels két gyermeket vitt a házasságba, akiket Gable adoptált, de nagyon várt közös fiuk, John Clark Gable születését már nem érte meg. Az Arthur Miller Kallódó emberek című drámájából forgatott film elkészülte után két héttel, 1960. november 16-án halt meg szívrohamban, még hatvan évet sem élt.

Fejléckép: Scarlett O'Hara (Vivien Leigh) és Rhett Butler (Clark Gable) az Elfújta a szél 1939-es adaptációjában (forrás: Port.hu)

Az MTVA Sajtóarchívumának portréja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ingyen látható a Macskák londoni előadása az online térben

Bemutatásának 40. évfordulóján a The Show Must Go On Youtube-csatornája ingyenesen közvetíti Andrew Lloyd Webber kultikus darabját, a Macskákat.
Plusz

A b(m)űvész embersége – interjú a 110 éve született Rodolfo lányával, Gálvölgyi Judittal

Polgári neve Gross Dezső volt, de Rodolfoként ismerte meg a világ. „Vigyázat, csalok!”, mondta – és csalt. A többi már játék volt és szórakozás. Születésének 110. évfordulója alkalmából lánya, Gálvölgyi Judit segítségével idéztük föl a bűvész és édesapa legendás alakját.
Könyv

Felavatták Tandori Dezső és felesége síremlékét

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és József Attila-díjas költő, író, műfordító és felesége, Tandori Ágnes síremlékét május 15-én avatták fel Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
Plusz

Itt a teljes program: magyar művészeket jelentett be a VeszprémFest

Véglegessé vált az idei VeszprémFest programja. A korábban már meghirdetett Tom Jones, Jazz+Az és VeszprémFest Classic koncertek mellett jön az LGT sztárjaival színpadra lépő Zenevonat, a 25 éves jubileumát ünneplő Cotton Club Singers, valamint a Concerto Budapest Snétberger Ferenc és Roby Lakatos közreműködésével.
Színház

Nyári színház négy helyszínen, visszatérnek A Pál utcai fiúk is

Komédiák, bohózatok, visszatérő színésznő, szerelem, mámor, Grund és stand up, mert ehhez van kedvünk. Idén nyáron a Vörösmarty Színház négy helyszínen várja közönségét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Online animációs mesterkurzusokat tart a Primanima

A Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Filmfesztivál másfél órás, Budaörsi Animációs Bázisról közvetített előadásait bárki megnézheti május 21-én a fesztivál és a CEE Animation Facebook-oldalán.
Vizuál hír

Új magyar LMBTQ-dokumentumfilm érkezik a mozikba

A nemzetközi színtéren is sikerrel szereplő Tobi színeit július 1-jén mutatják be a magyar mozik a Cirko Film forgalmazásában.
Vizuál újranyitás

Premier előtt látható a Szupernóva az Ideje moziba menni fesztiválon

Kilenc filmet mutat be az új mozis fesztivál május 27. és 30. között. Az egyik legjobban várt alkotás a Szupernóva, a lélegzetelállító tájakon forgatott érzékeny romantikus brit dráma Colin Firth és Stanley Tucci főszereplésével.
Vizuál ajánló

Françoise Gilot 100. születésnapja előtt tiszteleg a Várfok Galéria

Az art KARLSRUHE vendégeként május 19. és 21. között a Várfok Galéria a Várfok Project Roomban rendezi be hibrid standját, amelyen Françoise Gilot 100. születésnapja előtt tisztelgő One-Artist-Show és a Várfok Highlights válogatás lesz látható. 
Vizuál magazin

KÉP-regény: A Gyilkos tó kémiája

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Gyilkos-tónál megélt pálinka-történeteket mesélt.