Vizuál

60 éves a kifürkészhetetlen arcú Tilda Swinton

2020.11.05. 09:10
Ajánlom
Játszik művészfilmben és blockbusterben, európai és amerikai rendezők kezei alatt. Különleges arca, stílusa és androgün megjelenése folytán a divatipar is felfigyelt rá. És volt már – hogy úgy mondjuk – kiállítási tárgy is.

Katherine Matilda Swinton a skóciai Swinton klán sarja, felmenői között lord, politikus és tudós is akad. Apja, Sir John Swinton a brit hadsereg nyugalmazott vezérőrnagya és Őfelsége képviselője volt a skóciai Berwick grófságban, anyja ausztrál. Előkelő angol bentlakásos iskolákban folytatta tanulmányait, s egy életre meggyűlölte ezeket az intézményeket. A West Heath lányiskolában osztálytársa volt Lady Diana Spencer, a későbbi walesi hercegné, akivel barátságot kötöttek. Dél-afrikai és kenyai önkéntes munka után a cambridge-i egyetemre iratkozott be, ahol 1983-ban társadalom- és politikatudományból szerzett diplomát. Érdeklődése a színház felé fordult, a Királyi Shakespeare Társaság tagja lett és egy edinburghi-i színházban is fellépett.

garden1990-134627.jpg

The Garden (1990)

Filmes pályafutása 1986-ban, a minden művészeti ágban jeleskedő Derek Jarman rendező Caravaggio című drámájával indult. Az avantgárd filmes egyfajta mentorként állt mellette, munkakapcsolatuknak nyolc film lett az eredménye, köztük az Anglia alkonya 1987-ből, amely Swinton személyes kedvence, A kert 1990-ből és a II. Edward, amelyért a színésznő 1991-ben elnyerte a Velencei Filmfesztivál a legjobb színésznőnek járó Volpi Kupáját. Utolsó közös munkájuk az 1993-ban forgatott Blue, amelyet Jarman négy hónappal halála előtt fejezett be.

Swinton talán legnagyobb művészi teljesítménye az 1992-ben Virginia Woolf regényéből készült Orlando című film kettős – férfi és női – címszerepének megformálása volt, Sally Potter rendezésében.

orlando-134709.jpg

Orlando (1992)

Swinton Hollywood érdeklődését is felkeltette. A tengerentúl először 2000-ben a Leonardo DiCaprio főszereplésével készült A part című filmben kapott rövid szerepet, majd 2001-ben a homoszexuális fiát védelmező anyát formálta meg a Mélyvíz című filmdrámában, és feltűnt a Vanília égboltban is Tom Cruise oldalán. Nem hanyagolta el a független filmeket sem, 2002-ben Meryl Streeppel játszott az Adaptációban, majd 2003-ban az erősen korhatáros Young Adamban Ewan McGregorral került intim viszonyba. Személyisége drámai oldalát mutatta meg Az ítélet és az Ujjfüggő című alkotásokban.

2005-ben Jim Jarmusch komédiájában, a Hervadó virágokban csillantotta meg komikus oldalát.

Ő játszotta a Fehér Boszorkányt a Narnia krónikái - Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény című családi kalandfilmben és annak két folytatásában. A szakma legnagyobb elismerésére, az Oscar-díjra 2007-ben jelölték először és rögtön győzött is a legjobb mellékszereplő kategóriában. A George Clooney főszereplésével készült Michael Clayton című krimiben nyújtott alakításáért Golden Globe-díjra is jelölték, és hazavihette a legjobb mellékszereplőnek járó BAFTA szobrot is. Clooneyval újra 2016-ban az Ave, Caesar! című, Joel és Ethan Coen rendezte vígjátékban dolgoztak együtt.

kevin-135245.jpg

Beszélnünk kell Kevinről

2007-ben ő játszotta Tarr Béla A londoni férfi című filmjének egyik főszerepét, 2008-ban Brad Pitt társaságában forgatta az Égető bizonyíték című sötét komédiát. Ezután a Benjamin Button különös élete című filmdrámában állt a kamera elé, 2008-ban egyedi és elegáns megjelenése miatt az év legstílusosabb angol hölgyének választották. A következő évben a Jim Jarmusch rendezte Az irányítás határai és az olasz Luca Guadagnino Szerelmes lettem című drámájában vállalt szerepet. Swinton otthonosan mozgott az olasz rendező érzéki világában csakúgy, mint 2015-ben befejezett közös filmjükben, a Vakító napfényben.

A kritikusok szerint egyik legkiemelkedőbb alakítását 2011-ben a Beszélnünk kell Kevinről című filmben nyújtotta egy lelkifurdalással küzdő anyaként, akinek fiából tömeggyilkos lett.

Wes Anderson több alkotásában is szerepet bízott rá, így 2012-ben a Holdfény királyságban, két évvel később A Grand Budapest Hotelben, 2018-ban a Kutyák szigete című animációs filmben kölcsönözte a hangját az egyik szereplőnek. A színésznő tavaly a Marvel Stúdió szuperhős-filmjeinek nagyszabású fináléjában, a Bosszúállók: Végjátékban is szerepelt. Ugyancsak 2019-ben lányával, Honor Swinton Byrne-nal játszott együtt a Szuvenír című pszichológiai drámában, amely egy rendezőnek készülő fiatal nő szerelmi kapcsolatát követi nyomon egy drogfüggő férfival. Idén egyedüli szereplője volt Pedro Almodóvar Az emberi hang című rövidfilmjének. A különleges alkotás bemutatójára az idei Velencei Filmfesztiválon került sor, ahol Swinton átvehette az Arany Oroszlán életműdíjat.

GettyImages-930016924-133944.jpg

Tilda Swinton (Fotó/Forrás: Tim P. Whitby/Getty Images for Doha Film Institute)

Izgalmas arca, kifürkészhetetlen tekintete, magas, nyúlánk alakja miatt modellként is sikeres, mások mellett együttműködött a holland Viktor és Rolf divattervezőpárossal.

Sőt 2013-ban a New York-i Modern Művészetek Múzeumában kiállítási tárgyként is szerepelt, ugyanis egy üvegházban csukott szemmel feküdt nyolc órán át, miközben a látogatók körbejárva szemlélhették meg.

Férjétől, John Bryne festőtől és forgatókönyvírótól 1997-ben ikrei születtek. A házasság 2003-ban ért véget, a színésznőt 2004 óta a német Sandro Kopp képzőművészhez fűzi kapcsolat.

(fotó: Tim P. Whitby/Getty Images, Doha Film Institute)

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Jazz/World

Az LGT legjobb számai „csíkosítva” – Itt a Csík Zenekar új lemeze

A Locomotiv GT előtt tiszteleg A dal a miénk című új lemezével a Csík Zenekar. A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes friss albumán közreműködött Presser Gábor, Karácsony János és Kovács Kati.
Színház

Csak akkor tanítanak, ha orvoslatot kap az egyetem autonómiája

Nem az egyetem hivatalos honlapján, hanem a Független Szabad Egyetem közösségi oldalon tették közzé az SZFE tanárai, kik indítanának osztályt a következő tanévben.
Jazz/World

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Egy hárfaművész, egy jazzénekes és elektronikus művész – nem szokványos felállás Debussy zenéjéhez. Új lemezük apropóján Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával beszélgettünk. Mit tanultak egymástól, mennyiben járnak különböző és párhuzamos ösvényeken?
Színház

Ünnepre hív a Rózsavölgyi Szalon

Hogyan változtak meg a kommunikációs szokásaink a vírushelyzetben? Mit csinálhatunk a korlátozások ideje alatt? Milyen tervekkel vágunk bele a következő időszakba? Ezekre a kérdésekre kereste a választ Csiby Gergely és Józan László a Mi jár a fejedben? második adásában Vecsei H. Miklóssal, Herner Dorkával, Molnár Piroskával és Grecsó Krisztiánnal. Természetesen az adventi időszak előestéjén az ünnep is szóba került.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Advent for Good – szociális kirakat-kiállítással készül az ünnepekre a Kultúrgorilla

Szociálisan érzékeny designprojektet mutat be a Bartók Béla úton a Kultúrgorilla design management csapat. A szervezők az Advent for Good keretében minden nap új ablakot nyitnak egy felelősebb, zöldebb világra.
Vizuál magazin

Aki a lányok miatt képezte magát – 85 éves Woody Allen

Az Annie Hall és még számtalan fanyar humorú film alkotója, Woody Allen december 1-jén ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.
Vizuál hír

Újra látható az ellopott Klimt-festmény

23 évvel az ellopása után újra kiállítják Klimt Bildnis einer Freu (Egy hölgy arcképe) című festményét a piacenzai Ricci-Oddi Modern Művészeti Galériában. A portréra kertészek találtak rá tavaly decemberben a galéria udvarán.
Vizuál gyász

Elhunyt a Star Wars Darth Vadere, David Prowse

85 éves korában meghalt David Prowse színész, akit leginkább a Csillagok háborúja Darth Vadereként ismerhetnek a nézők. Az eredeti trilógia Sötét Nagyura rövid betegség után hunyt el.
Vizuál ajánló

A négyzetrácsos papírtól a virtuális valóságig – A hálózati vizualizáció története dióhéjban

Bár jelenleg zárva tart a Ludwig Múzeum, így a Barabási Albert-László hálózatkutatói munkásságának vizualizációs anyagát bemutató kiállítás is, jó hír, hogy a mielőbbi újranyitás reményében a múzeum március végéig meghosszabbította a tárlatot. Addig is, amíg újra személyesen átélhetjük a tudomány és a művészet találkozásának varázsát, ismerkedjünk meg a hálózati vizualizáció fejlődéstörténetével.