Vizuál

79 éves korában elhunyt Lelkes Péter formatervező iparművész

2022.03.31. 17:00
Ajánlom
Lelkes Péter porcelántervezőként kezdte tanulmányait az Iparművészeti Főiskolán, de ipari formatervezőként végzett. A Zsennyei Műhely egyik alapítója, szakmai kiállítások, fórumok szervezője, formatervezési kiadványok szerzője és szerkesztője, egyetemi tanár volt. A Munkácsy Mihály-díjas alkotót az MMA saját halottjának tekinti.

Lelkes Péter 1942. július 29-én született Szombathelyen, képzőművész családban. 1960-ban érettségizett a budapesti Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban. Érettségi után díszítőfestőként dolgozott magyarországi templomok ornamentális festésénél. Az Iparművészeti Főiskolán 1962-ben porcelántervezőként kezdte meg tanulmányait, 1967-ben diplomázott ipari formatervező szakon, mestere Dózsa Farkas András szobrászművész volt. A hetvenes évektől formatervezőként és reklámgrafikusként működött. Legfontosabb megbízói a Budapesti Elektroakusztikai Gyár Digiton Kft., a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium, a Zsolnay Porcelángyár és a MOL Rt. volt.

A hetvenes évek elején a nemzetközi kultúrcsere egyezmény keretében tanulmányútjai során beutazta a környező országokat. Ennek folyományaként 1978-ban kollégájával, Cserny Józseffel létrehozták a Zsennyei Műhelyt, amely egyfajta nemzetközi formatervezői fórumként működött. 1978 és 1986 közt a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége Ipari Formatervező Szakosztályának titkára, majd 1986-tól 1999-ig a szervezet alelnöke volt.

1986-ban Munkácsy Mihály-díjat, 1990-ben Dózsa Farkas András-díjat kapott. Megszervezte a Lépés a jövőbe pályázati rendszert és az ehhez kapcsolódó kiállításokat, ezért a tevékenységéért 1996-ban a Magyar Köztársaság elnökének millenniumi ezüstérmével tüntették ki, emellett ugyanebben az évben elnyerte a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete Díját. A MAOE Alkotóművészeti Nagydíjával 2008-ban, a Magyar Felsőoktatásért Emlékplakettel 2012-ben tüntették ki.

2003-tól elnöke volt a Magyar Design Kulturális Alapítványnak, melynek szervezésében kiállításokat, szimpóziumokat rendezett, könyveket írt, szerkesztett és jelentetett meg (Art Designer, A magyar formatervezés fél évszázada címmel, Zsennye35 Zsennyei Műhely 1978-2013-ig). 2005-ben, 2006-ban és 2007-ben az olaszliszkai, 2008-ban a zsennyei nemzetközi design workshopok szervezője és résztvevője, szakmai kurzusok vezetője volt.

lelkespeter-165216.jpg

Lelkes Péter (Fotó/Forrás: Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala)

1997-től tanított a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, 2005-től 2008-ig docensként vezette az ipari termék- és formatervezés mérnökképzés keretein belül folyó formatervezési oktatást.

2004-ben habilitált a Magyar Iparművészeti Egyetemen, a 2007/2008-as tanévben a Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjában oktatott rajzot, grafikai és formatervezési ismereteket. 2008-ban a Műegyetemtől egyetemi magántanári címet kapott. Az Építészmérnöki Kar Rajzi és Formaismereti Tanszékén tanított az általa alapított Forma és-vizuális Környezettervező Mesterszakon, valamint témavezető volt a BME Pattantyús Ábrahám Géza Gépészeti Tudományok Doktori Iskolában.

Lelkes Péter a közéletben is szerepet vállalt. 2000-ben a Magyar Televízió Közalapítvány társadalmi kuratóriumának tagja volt a magyar képző- és iparművészek képviseletében. 2006 és 2010 között lakóhelyén, Biatorbágyon a város alpolgármesteri tisztségét töltötte be. 2015-re az ő díszítőfestési tervei alapján újult meg a torbágyi római katolikus templom.

2007-ben csatlakozott az MMA társadalmi szervezethez, 2011-től pedig a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja volt.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Fenntartható? - Az újrahasznosítás és a lassulás jegyében jön a Műtárgyak éjszakája

A fenntarthatóság lesz a kiemelt témája a VI. Műtárgyak éjszakájának, amely ötven budapesti és néhány vidéki helyszínen csaknem száz művészeti sétával, tárlatvezetéssel, szakmai előadással, műterem-látogatással és egyéb programmal invitálja a látogatókat május 26. és 28. között.
Vizuál hír

Jobbnál jobb filmekkel jön az Artmozik éjszakája

Premier előtti vetítések és az elmúlt évek legjobb filmjei várják a filmrajongókat az idei Artmozik éjszakáján, május 20-án késő délutántól másnap hajnalig, öt fővárosi moziban. Ezúttal is filmről filmre vándorolhatunk a Művész, a Puskin, a Toldi, a Tabán és a Kino Cafe mozik között.
Vizuál ajánló

100 éve lappangó remekműveket árverez el a Virág Judit Galéria

A 25 éves Virág Judit Galéria jubileumi aukcióján Rippl-Rónai József, Vaszary János és Kádár Béla kivételesen értékes alkotása is kalapács alá kerülnek. Mindhárom festmény eddig magángyűjteményekben rejtőzött. A művek két héten át ingyenesen megtekinthetők a Falk Miksa utcai galériában. 
Vizuál Film

Ukrajna árnyékában - Ma kezdődik a 75. cannes-i fesztivál

Több mint 35 ezer szakmai résztvevő és mozirajongó részvételével kezdődő fesztivál hivatalos programjában 21 film versenyez az Arany Pálmáért. Az évfordulós seregszemlét három év után ismét a megszokott időpontban rendezik meg, és a koronavírus-járvány miatti korábbi óvintézkedések is megszűnnek.
Vizuál ajánló

A fény, a hang és a művészet labirintusa - Cinema Mystica a Margitszigeten

Magyarország első immerzív, digital art kiállítását május 13. és június 5. között rendezik meg a város legújabb kulturális helyszínén, a margitszigeti Kristály Színtérben. Az új médiumokat felvonultató tárlat egy érzékszervi utazás, mely 16 egyedi installáción vezet végig