Vizuál

80 millió forintért kelt el az a Keserü Ilona-kép, amely még soha nem szerepelt a műtárgypiacon

2022.12.19. 10:20
Ajánlom
A hazai kortárs szcéna legkeresettebb művészeinek kiemelkedő alkotásait árverezte el december 17-én az idén 25 éves Virág Judit Galéria. A 11. Háború utáni és kortárs művek aukcióján kalapács alá került többek között a Keserü Ilona Mozaikterv (SOTE) című festménye, ami 80 millió forintért kelt el. Maurer Dóra 1985-ös Quasi-kép, perspektivikus, a 71. lépésből című műve 60 millió forintért talált új tulajdonosára. A kortárs aukción elárverezték továbbá Bak Imre, Nádler István és Fajó János egy-egy top művét is.

Az aukción a legnagyobb figyelem két, nemzetközi szinten is egyre népszerűbb alkotó, Keserü Ilona és Maurer Dóra egy-egy kivételesen erős alkotására irányult.

Keserü Ilona Mozaikterv (SOTE) című festménye még soha nem szerepelt a műtárgypiacon.

keseru_ilona_ok-094031.jpg

Keserü Ilona: Mozaikterv (SOTE) (Fotó/Forrás: Virág Judit Galéria)

A színkutatás kérdését körbejáró darab Keserü életművének egyik kiemelkedő alkotása, 80 millió forintért kelt el. Maurer Dóra Quasi-kép, perspektivikus, a 71. lépésből című műve

a korai ’80-as évek képzőművészeti kontextusában kulcsfontosságúnak számít.

maurer_dora_ok-094108.jpg

Maurer Dóra: Quasi-kép, perspektivikus, a 71. lépésből (Fotó/Forrás: Virág Judit Galéria)

A képet az aukciót vezető Kelen Anna 60 millió forintért ütötte le.

A gyűjtők körében mindig keresett Bak Imre egy akrilalkotással szerepelt a kortárs művek aukcióján: Aktuális dialektika című 1990-es akrilfestményének értéke egészen 15 millió forintig kúszott fel. Fajó Jánosnak, az egyedi geometrikus művészet mesterének Forgó III. című, 1987-es olajvászon művét 16 millió forintért vásárolták meg. 

Nádler István 1970-ben alkotott, cím nélküli akrilképe vibrálóan színes alakzatokkal és fekete-fehér sávokkal operál, a festmény 28 millió forintért kelt el. 

bal_imre_aktualis_dialektika-093906.jpg

Bak Imre: Aktuális dialektika, akril, vászon, 1990 (Fotó/Forrás: Virág Judit Galéria)

„Tizenegyedik alkalommal tisztelgünk a kortárs magyar művészetet előtt, és ez mostani anyagunk valóban ünneplésre ad okot. Kivételes remekművek egész sora került piacra.

2022-ben folyamatosan emelkedett a kortárs alkotások iránti kereslet,

így joggal bízunk benne, hogy a következő időszakban a gyűjtők és a befektetők szemében még inkább felértékelődnek ezen művek” – mondta Kelen Anna művészettörténész, az aukció vezetője.

A Virág Judit Galéria árveréssorozata december 19-én, a klasszikus remekműveket felvonultató 71. Téli aukcióval folytatódik, ahol többek között Rippl-Rónai József és Vaszary János majd’ száz éve nem látott remekművei kerülnek kalapács alá.

Fejléckép: Keserü Ilona: Mozaikterv (SOTE) Fotó/Forrás: Virág Judit Galéria

 

„A művészetet nem lehet kilóra mérni” – interjú Bak Imre festőművésszel

Kapcsolódó

„A művészetet nem lehet kilóra mérni” – interjú Bak Imre festőművésszel

Nagy utat járt be a szűk padlástértől a Tate-ig Bak Imre, akinek festményeit mások mellett a világhírű londoni intézmény is őrzi. A Kossuth- és Herder-díjas művésszel a lassan érő sikerről, a kiapadhatatlan inspiráció titkáról és a szerencsés véletlenek jelentőségéről is beszélgettünk közelgő kiállítása kapcsán, amely szeptember 16-án nyílik az acb Galériában.

„Versenytárs nélkül nincs előremenetel” – interjú Virág Judittal

„Versenytárs nélkül nincs előremenetel” – interjú Virág Judittal

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Virág Judit Galéria és Aukciósház: 25 évvel ezelőtt, 1997. május 31-én nyitották meg kapujukat a Falk Miksa utcában. Történetükhöz több magyar aukciós rekord is köthető, erről és a hazai műtárgypiac újjászületéséről is beszélgettünk Virág Judittal.

Akik átírták a hazai műtárgypiacot – 25 éves a Virág Judit Galéria

Akik átírták a hazai műtárgypiacot – 25 éves a Virág Judit Galéria

A galéria történetéhez több magyar aukciós rekord is köthető, köztük a 460 millió forintért elkelt Titokzatos sziget című Csontváry-festmény. Születésnapjukat jubileumi, dupla aukcióval ünneplik, ahol művészettörténeti jelentőségű, ismeretlen festmények kerülnek majd kalapács alá.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Tarr Béla, Gőz László és Sapszon Ferenc

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. 
Könyv

Megvannak a 2023-as Déry-díj nyertesei

Ladik Katalin, Mohácsi István, Mohácsi János, Nagy Gabriella és Ilma Rakusa vehetik át a magyar irodalom egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező elismerését.
Klasszikus

„Nagyon boldoggá tesz, ha én vezethetek el valakit a dalokhoz” – interjú Helmut Deutschcsal

Helmut Deutsch zongorakísérőként nem csupán kevesekhez fogható népszerűségre tett szert szakmájában, de tanárként is rendkívüli énekesnagyságokat vezetett el a dalműfajhoz. A művész nemrég Piotr Beczałával adott szláv estet az Operaházban.
Klasszikus

Karácsonyi ráadáskoncertet is ad a Concerto Budapest a hagyományos adventi ajándékkoncertek mellett

Koncertekkel ajándékozza meg a zeneszeretőket az adventi időszakban a Concerto Budapest. A kórházi kezelés idején családjukat nélkülözni kényszerülő betegekhez, idősekhez idén is kamaraprodukciókkal látogatnak el a zenekar tagjai.
Klasszikus

Dél-Afrikában rendezett kortárs fesztiválon szerepel az UMZE

Az új és legújabb zenére specializálódott együttes a Nemzetközi Kortárszenei Társaság éves fesztiválján működik közre, Johannesburgban és Fokvárosban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Harcosok klubja

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal két hattyú indította el a gondolatait.
Vizuál hír

Demeter Szilárd marad a Petőfi Irodalmi Múzeum élén

Az intézmény jelenlegi főigazgatója egyedüliként jelentkezett a pozícióra, amelyet újabb öt éven át tölthet be. A múzeum honlapján elérhetővé tette pályázatát.
Vizuál ajánló

Online folytatódik a Verzió Filmfesztivál

November 29-én ért véget a jubileumi, 20. Verzió Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál. Ötvenhárom alkotás, köztük a nyertes filmekkel, december 10-ig online is elérhetővé válik a szemle oldalán.
Vizuál hír

Önerejű képek – Keserü Ilona grafikai életművéből nyílt kiállítás az MNG-ben

A Magyar Nemzeti Galéria grafikai kabinetjében nyílt időszaki kiállítással tisztelegnek a kortárs magyar képzőművészet egyik legnevesebb alakja előtt. A tárlat 2024. január 28-ig látogatható.
Vizuál kritika

Ridley Scott filmjében Napóleon csak egy díszlet a saját életében

Hiába lett rendkívül látványos Ridley Scott Napóleonja, az európai történelem egyik legnagyobb hatású alakjáról végső soron csak egy sekélyes, koncepciótlan filmet sikerült rendeznie, amely ráadásul hemzseg a tárgyi tévedésektől.