Vizuál

9 éve ellopott Picasso- és Mondrian-festmények kerültek elő

2021.06.30. 09:00
Ajánlom
A most megtalált képeket a Görög Nemzeti Galériából lopták el még 2012-ben, most egy Athén melletti szurdokban lelt rájuk a görög rendőrség.

Picasso 1939-es Női fej, illetve a holland Piet Mondrian 1905-ös Szélmalom című festményét 2012. január 9-én vágták ki a keretből Guglielmo Caccia alkotásával együtt. A rablást előre megtervezték: a tolvaj már az akció előtt behatolt az épületbe, és többször is aktiválta a riasztórendszert, hogy félrevezesse az őröket. A terv bevált, a biztonsági szolgálat kikapcsolta a védelmi rendszert, ám a lopás így is majdnem kudarcba fulladt:

az egyik őr a mozgásérzékelő szenzorok jelzésére észrevette a behatolót.

A lebukás miatt végül a negyedik kiszemelt festményt, egy szintén 1905-ben készített Mondriant nem sikerült elvinni. Bár nagy erőkkel keresték a képeket, csak most, közel 10 évvel az eltűnésük után bukkantak rájuk Athén külvárosától nem messze egy szurdokban.

A Picasso- és Mondrian-mű mellett a rendőrség megtalálta Caccia tollal és tintával készült munkáját is, ám az megrongálódott, az őrizetbe vett 49 éves gyanúsított állítása szerint „lehetetlen lett volna eladni”, ezért megpróbálta lehúzni a vécén.

38732065_323a38dcde06bce0f934f3d8e9093f62_wm-194126.jpg

Pablo Picasso „Női fej” és Piet Mondrian „Szélmalom” című festménye (Fotó/Forrás: Görög Nemzeti Galéria)

Június 29-én délután egy sajtótájékoztató keretében további részletek derültek ki a lopásról. A rendőrség megerősítette, hogy a letartóztatott férfi beismerte tettét és részletesen elmesélte a lopás körülményeit. Eszerint

közel fél évig készült a behatolásra, pontosan megfigyelte a személyzet és a biztonsági szolgálat mozgását.

Először a földszinten tört be az épület másik részében, hogy elterelje az őrök figyelmét, csak ezután ment át abba a szárnyba, ahonnan a festmények eltűntek. Dolgát könnyítette, hogy a termek bizonyos részeit nem figyelték biztonsági kamerákkal.

Az ellopott festményeket a dekoratőrként dolgozó férfi évekig a saját lakásában rejtegette és nem állt szándékában eladni – ez ellentmond a korábbi Caccia-festménnyel kapcsolatban tett vallomásával. Végül úgy döntött, hogy az alkotásokat egy kiszáradt folyómederben helyezi biztonságba Kerateában, egy Athén külvárosához tartozó részen.

(via BBC)

Fejléckép: A megtalált festmények (forrás: Görög Nemzeti Galéria)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Egy vezető távozása és figyelmeztetés lett a következménye a Katonában egy színházjegy-akciónak

Két munkatársat figyelmeztetésben részesítettek, egy vezető beosztású dolgozó pedig elhagyja a színházat, miután kiderült, hogy DK-tagok kaphattak kedvezményes jegyeket.
Vizuál

Ridley Scott filmjében Napóleon csak egy díszlet a saját életében

Hiába lett rendkívül látványos Ridley Scott Napóleonja, az európai történelem egyik legnagyobb hatású alakjáról végső soron csak egy sekélyes, koncepciótlan filmet sikerült rendeznie, amely ráadásul hemzseg a tárgyi tévedésektől.
Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Tarr Béla, Gőz László és Sapszon Ferenc

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. 
Jazz/World

Kenny Garrett, a jazz-szaxofonosok élő ikonja tudja, mit kell hallgatni

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatában a hazai, valamint a nemzetközi jazz és világzenei színtér egy-egy kiemelkedő alakja osztja meg olvasóinkkal, milyen zenéket hallgat szívesen. A sorozat legújabb részében a világhírű altszaxofonos, Kenny Garrett kedvenceibe hallgathatunk bele.
Könyv

Soha nem látott fényképek Habsburg Ottóról egy újonnan megjelent kötetben

A különleges fotókönyvvel Habsburg Ottó születésének 111. évfordulóját ünnepli az egykori trónörökös, parlamenti képviselő szellemi és tárgyi hagyatékát gondozó Habsburg Ottó Alapítvány.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Harcosok klubja

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal két hattyú indította el a gondolatait.
Vizuál hír

Demeter Szilárd marad a Petőfi Irodalmi Múzeum élén

Az intézmény jelenlegi főigazgatója egyedüliként jelentkezett a pozícióra, amelyet újabb öt éven át tölthet be. A múzeum honlapján elérhetővé tette pályázatát.
Vizuál ajánló

Online folytatódik a Verzió Filmfesztivál

November 29-én ért véget a jubileumi, 20. Verzió Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál. Ötvenhárom alkotás, köztük a nyertes filmekkel, december 10-ig online is elérhetővé válik a szemle oldalán.
Vizuál hír

Önerejű képek – Keserü Ilona grafikai életművéből nyílt kiállítás az MNG-ben

A Magyar Nemzeti Galéria grafikai kabinetjében nyílt időszaki kiállítással tisztelegnek a kortárs magyar képzőművészet egyik legnevesebb alakja előtt. A tárlat 2024. január 28-ig látogatható.
Vizuál kritika

Ridley Scott filmjében Napóleon csak egy díszlet a saját életében

Hiába lett rendkívül látványos Ridley Scott Napóleonja, az európai történelem egyik legnagyobb hatású alakjáról végső soron csak egy sekélyes, koncepciótlan filmet sikerült rendeznie, amely ráadásul hemzseg a tárgyi tévedésektől.