Vizuál

9 éve ellopott Picasso- és Mondrian-festmények kerültek elő

2021.06.30. 09:00
Ajánlom
A most megtalált képeket a Görög Nemzeti Galériából lopták el még 2012-ben, most egy Athén melletti szurdokban lelt rájuk a görög rendőrség.

Picasso 1939-es Női fej, illetve a holland Piet Mondrian 1905-ös Szélmalom című festményét 2012. január 9-én vágták ki a keretből Guglielmo Caccia alkotásával együtt. A rablást előre megtervezték: a tolvaj már az akció előtt behatolt az épületbe, és többször is aktiválta a riasztórendszert, hogy félrevezesse az őröket. A terv bevált, a biztonsági szolgálat kikapcsolta a védelmi rendszert, ám a lopás így is majdnem kudarcba fulladt:

az egyik őr a mozgásérzékelő szenzorok jelzésére észrevette a behatolót.

A lebukás miatt végül a negyedik kiszemelt festményt, egy szintén 1905-ben készített Mondriant nem sikerült elvinni. Bár nagy erőkkel keresték a képeket, csak most, közel 10 évvel az eltűnésük után bukkantak rájuk Athén külvárosától nem messze egy szurdokban.

A Picasso- és Mondrian-mű mellett a rendőrség megtalálta Caccia tollal és tintával készült munkáját is, ám az megrongálódott, az őrizetbe vett 49 éves gyanúsított állítása szerint „lehetetlen lett volna eladni”, ezért megpróbálta lehúzni a vécén.

38732065_323a38dcde06bce0f934f3d8e9093f62_wm-194126.jpg

Pablo Picasso „Női fej” és Piet Mondrian „Szélmalom” című festménye (Fotó/Forrás: Görög Nemzeti Galéria)

Június 29-én délután egy sajtótájékoztató keretében további részletek derültek ki a lopásról. A rendőrség megerősítette, hogy a letartóztatott férfi beismerte tettét és részletesen elmesélte a lopás körülményeit. Eszerint

közel fél évig készült a behatolásra, pontosan megfigyelte a személyzet és a biztonsági szolgálat mozgását.

Először a földszinten tört be az épület másik részében, hogy elterelje az őrök figyelmét, csak ezután ment át abba a szárnyba, ahonnan a festmények eltűntek. Dolgát könnyítette, hogy a termek bizonyos részeit nem figyelték biztonsági kamerákkal.

Az ellopott festményeket a dekoratőrként dolgozó férfi évekig a saját lakásában rejtegette és nem állt szándékában eladni – ez ellentmond a korábbi Caccia-festménnyel kapcsolatban tett vallomásával. Végül úgy döntött, hogy az alkotásokat egy kiszáradt folyómederben helyezi biztonságba Kerateában, egy Athén külvárosához tartozó részen.

(via BBC)

Fejléckép: A megtalált festmények (forrás: Görög Nemzeti Galéria)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Vizuál

Bereményi Géza belemegy a játékba

Élvezetes, szerethető és szívet melengető portréfilm lett a Bereményi kalapja, amelyet elsősorban az irónia hat át, mintsem a túlzott komolyság és drámaiság. Mindazonáltal szép, őszinte pillanatoknak is szemtanúi lehetünk a napjaink egyik legnagyobb alkotójáról szóló filmben.
Klasszikus

Schiff András kapta az idei Bach-medált

A Lipcse városa által 2003-ban alapított díjat Johann Sebastian Bach műveinek kimagasló interpretációjáért ítélték oda Schiff Andrásnak. Korábban többek között Gustav Leonhardt, Sir John Eliot Gardiner, Ton Koopman, Nikolaus Harnoncourt vagy Robert Levin munkásságát ismerték el a díjjal.
Színház

Balázsovits Lajost választották a Nemzet Színészévé

Haumann Péter halála után a Nemzet Színészei június 22-én új tagot választottak maguk közé. A Nemzeti Színházban tartott közel 40 perces tanácskozás végére megszületett a döntés: Balázsovits Lajos Balázs Béla-díjas magyar színművész csatlakozik a 11 művész mellé.
Klasszikus

Baráth Emőke ad barokk koncertet a Müpában

Az évad művésze cím idei birtokosa, a nemzetközi hírű szoprán, Baráth Emőke a historikus zene egyik legkiemelkedőbb formációjával, a Fabio Biondi vezette Europa Galante zenekarral ad koncertet június 28-án.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

A főváros egyetlen sörgyárát is bejárhatjuk a Múzeumok Éjszakáján

Idén is megnyitja kapuit a Dreher Söripari Emléktár a Múzeumok Éjszakáján. Ennek apropóján egy négy részből álló talkshow sorozatot indítanak Sztorik habbal címmel, amelyben építészetről, gasztrotörténelemről, képzőművaészetről és a múzeumok működéséről beszélgetnek.  
Vizuál magazin

KÉP-regény: A trombitavirág

A Fidelio sorozatában hétről hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos, akinek ezúttal egy falból előbukkanó váratlan vendégről az emberiség múltja, jelene és jövője jutott eszébe. 
Vizuál hír

Gergye Krisztián emlékezetkísérletbe kezdett

A táncművész-koreográfus Szent Iván éjjelére időzítette legújabb performanszának kezdetét: összekötve a múltat a jelennel, 40 festményt állított ki Kőszegen, kitéve az alkotásokat az időjárás viszontagságainak.
Vizuál ajánló

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Vizuál ajánló

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én.