Vizuál

9 éve ellopott Picasso- és Mondrian-festmények kerültek elő

2021.06.30. 09:00
Ajánlom
A most megtalált képeket a Görög Nemzeti Galériából lopták el még 2012-ben, most egy Athén melletti szurdokban lelt rájuk a görög rendőrség.

Picasso 1939-es Női fej, illetve a holland Piet Mondrian 1905-ös Szélmalom című festményét 2012. január 9-én vágták ki a keretből Guglielmo Caccia alkotásával együtt. A rablást előre megtervezték: a tolvaj már az akció előtt behatolt az épületbe, és többször is aktiválta a riasztórendszert, hogy félrevezesse az őröket. A terv bevált, a biztonsági szolgálat kikapcsolta a védelmi rendszert, ám a lopás így is majdnem kudarcba fulladt:

az egyik őr a mozgásérzékelő szenzorok jelzésére észrevette a behatolót.

A lebukás miatt végül a negyedik kiszemelt festményt, egy szintén 1905-ben készített Mondriant nem sikerült elvinni. Bár nagy erőkkel keresték a képeket, csak most, közel 10 évvel az eltűnésük után bukkantak rájuk Athén külvárosától nem messze egy szurdokban.

A Picasso- és Mondrian-mű mellett a rendőrség megtalálta Caccia tollal és tintával készült munkáját is, ám az megrongálódott, az őrizetbe vett 49 éves gyanúsított állítása szerint „lehetetlen lett volna eladni”, ezért megpróbálta lehúzni a vécén.

38732065_323a38dcde06bce0f934f3d8e9093f62_wm-194126.jpg

Pablo Picasso „Női fej” és Piet Mondrian „Szélmalom” című festménye (Fotó/Forrás: Görög Nemzeti Galéria)

Június 29-én délután egy sajtótájékoztató keretében további részletek derültek ki a lopásról. A rendőrség megerősítette, hogy a letartóztatott férfi beismerte tettét és részletesen elmesélte a lopás körülményeit. Eszerint

közel fél évig készült a behatolásra, pontosan megfigyelte a személyzet és a biztonsági szolgálat mozgását.

Először a földszinten tört be az épület másik részében, hogy elterelje az őrök figyelmét, csak ezután ment át abba a szárnyba, ahonnan a festmények eltűntek. Dolgát könnyítette, hogy a termek bizonyos részeit nem figyelték biztonsági kamerákkal.

Az ellopott festményeket a dekoratőrként dolgozó férfi évekig a saját lakásában rejtegette és nem állt szándékában eladni – ez ellentmond a korábbi Caccia-festménnyel kapcsolatban tett vallomásával. Végül úgy döntött, hogy az alkotásokat egy kiszáradt folyómederben helyezi biztonságba Kerateában, egy Athén külvárosához tartozó részen.

(via BBC)

Fejléckép: A megtalált festmények (forrás: Görög Nemzeti Galéria)

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Vizuál hír

Astra Filmland: Budapest London kihívója lehet?

A filmipar csúcstechnológiáit felvonultató, Európa egyik legnagyobb filmparkja épülhet fel Mogyoródon. A hazai befektetők fejlesztésével megvalósuló új központ mintegy 40 milliárd forintos, több ütemben megvalósuló beruházás, tovább erősítheti előkelő pozíciónkat a nemzetközi filmgyártásban.
Vizuál hír

75 év után újra Magyarországon Courbet festménye

Magyar magángyűjtő vásárolta meg, így 75 év után újra Magyarországra került az egykori Hatvany-gyűjtemény jeles darabja, Gustave Courbet Fürdőzők az erdőben című festménye. Rövidesen a magyar közönség is láthatja az értékes alkotást.
Vizuál premier

Szarajevóban és Velencében is versenyez magyar film 

Grosan Cristina A legjobb dolgokon bőgni kell című filmjének a 27. Szarajevói Filmfesztivál versenyprogramjában, Fabricius Gábor Eltörölni Frankot című első nagyjátékfilmjének a 78. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Critics' Week programjában tartják a világpremierjét. 
Vizuál kiállítás

Jancsó Miklós acélbörtönben, Barcsay Jenő vaskarikában - Féner Tamás új portréi

Rendhagyó virtuális tárlatra invitál Féner Tamás fotóművész. A 34 új portré mellett történetek, anekdoták érzékeltetik a fotós és képein szereplők kapcsolatát: között lelkészt, szerzetest, rabbit, szociológust, történészt, írót, költőt, zeneszerzőt és bírót is találunk.