Vizuál

A 10 legdrágábban eladott festmény 2022-ben

2022.12.30. 15:20
Ajánlom
Úgy tűnik, hogy 2022-ben a művészeti világ visszarázódott a járványidőszak előtti állapotába, már ami az eladásokat illeti. 2020-ban ugyanis alacsonyabb áron keltek el a művek az aukciósházak árverésein, nem nagyon akadtak olyan képek, amelyek átlépték a 100 millió dolláros határt. Idén azonban más a helyzet, hat alkotásért is több, mint 100 millió dollárt fizettek, köztük egy Andy Warhol, egy Seurat és egy Van Gogh képért.

A másodlagos piac 2020 óta visszanyerte a világjárvány előtti „állapotát”, és több szempontból is új szintre lépett. Idén a tíz legdrágábban eladott mű közül hat alkotás a Christie's New York-i aukciósház árverésén kelt el a Microsoft egykori társalapítójának gyűjteményből.

A Paul Allen-kollekcióból eladott képekből befolyt több mint 1,5 milliárd dollárt jótékonysági célra ajánlották fel.

A fenti eredményen kívül azonban nagy meglepetéseket nem hozott a műtárgypiac: az ötven legdrágábban eladott festmény közül harminc alkotás férfi művész által készített kép.

A legdrágábban eladott képek TOP10-es listája:

 

1. Andy Warhol: Shot Sage Blue Marilyn, 1964 

195 millió dollár

Andy Warhol 1964-ben készített szitanyomata Jean-Michel Basquiat Untitled (Cím nélkül) 1982-es ikonikus koponyafestményét előzte meg a listán a Christie's árverésén.

2. Georges Seurat: A modellek (kis változat) 

[Les Poseuses, Ensemble (Petite version)]1888

149 millió dollár

A pointillizmus mestere, Seurat 1888-ban készítette a három meztelen modellt ábrázoló festményt, amelynek legutolsó tulajdonosa a Microsoft egykori társalapítója, a 2018-ban elhunyt Paul Allen volt. 

 

3. Paul Cézanne: A Sainte-Victoire hegy (La Montagne Sainte-Victoire), 1888–90

137,7 millió dollár

A posztimpresszionizmus atyjának remekműve szintén a Paul Allen-gyűjtemény egyik darabjaként került kalapács alá.

 

4.Vincent van Gogh: Ciprusok által határolt gyümölcsös (Verger avec cyprès), 1888

117 millió dollár

Egy másik posztimpresszionista alkotás az Allen-gyűjteményből Vincent van Gogh festménye, amely a művész kedvenc ciprusfáit ábrázolja.

 

5. Paul Gauguin: Anyaság II. (Maternité II), 1899

105,7 millió dollár

Az Allen-gyűjteményből származó festmény Gauguin valaha volt legdrágábban eladott alkotásává vált az árverésen.

 

6. Gustav Klimt: Nyírfaerdő (Birch Forest), 1903

104,5 millió dollár

A Christie’s aukciósház árverésén eladott mű több mint 15 millió dollárral megdöntötte a szecesszió nagymesterének aktuális aukciós rekordját. Korábban az Adele Bloch-Bauer II portréja című 1912-ben festett alkotás tartotta a rekordot 87,9 millió dollárral.  

 

7. Lucian Freud: Nagy enteriőr (Watteau után) [Large Interior, W11 (after Watteau)], 1981–83

86,2 millió dollár

Sigmund Freud unokája, a világhírű festőművész Lucien FreudNagy enteriőr (Watteau után) című festménye új rekordot állított fel. A szintén az Allen-gyűjteményből származó alkotás 86,2 millió dollárért kelt el.

 

8. Andy Warhol: Fehér szerencsétlenség (Fehér autóbaleset 19-szer) White Disaster [White Car Crash 19 Times], 1963

85 millió dollár

Andy Warhol két művével is szerepel a tízes listán. A második legdrágábban eladott képe az 1960-as években készült Halál és katasztrófa sorozat része.

 

9. Jean-Michel Basquiat: Cím nélkül (Untitled), 1982

85 millió dollár

A legendás neo-expresszionista művész ikonikus koponyafestménye a valaha volt harmadik legmagasabb áron elkelt művévé avanzsált a Christie’s árverésén.

 

10. René Magritte: A fények birodalma (L’empire des lumières), 1961

79 millió dollár

A világhírű belga művész festménye Anne-Marion Gillion Crowet részére készült 1961-ben, aki Magritte múzsája és közeli barátja volt. A képből több változatot is alkotott a festő, ez a példány a legnagyobb vízszintes verzió. A festmény egy Magritte lakásához közeli utcarészletet ábrázol. Úgy tartják ez a mű inspirálta az 1973-as Az ördögűző ikonikus jelenetét.

 

(via artsy.net)

Fejléckép: Paul Gauguin: Anyaság II. (Maternité II), olaj, vászon, 94.6 cm x 61 cm, 1899 (részlet) (Fotó/Forrás: Wikipédia)

A festmény, amely alatt valószínűleg Cézanne korai önarcképe rejtőzik csaknem 160 éve

Kapcsolódó

A festmény, amely alatt valószínűleg Cézanne korai önarcképe rejtőzik csaknem 160 éve

Egy rutinvizsgálat során derült fény arra, hogy feltehetően Paul Cézanne önarcképe rejlik egyik, 1865-ben készített festménye alatt. A Csendélet kenyérrel és tojással című olajképen lapuló művet az Ohio állambeli Cincinnati Művészeti Múzeum főkonzervátora, Serena Urry fedezte fel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.
Zenés színház

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.
Plusz

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Színház

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.
Klasszikus

TITOK a Pannon Filharmonikusokkal

A társulat új évadában arra a kérdésre keresi a választ, hogy mi a TITOK? A Pannon Filharmonikusok budapesti bérletsorozata már elérhető, áprilisban pedig Pécsett is meghirdetik új évaduk programját.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A tanári szoba című német film nyerte a LUX közönségdíjat

„Ez az elismerés kiemeli a tanárok, társadalmunk meg nem énekelt hőseinek alapvető szerepét. A legnagyobb tisztelettel nekik ajánljuk ezt a díjat” – fogalmaztak a film alkotói a díj kapcsán.
Vizuál ajánló

A kör végtelenítése – különleges találkozás Lantos Ferenc munkáival

A hazai geometrikus ábrázolás kiemelkedő alakjának több mint ötven alkotását láthatja a közönség a Zsdrál Art Kortárs Művészeti Galéria új kiállításán. Mészáros Flóra kurátori célja, hogy bebizonyítsa, Lantos Ferenc nem csak a hazai, hanem a nemzetközi művészi élet úttörő alkotója.
Vizuál ajánló

Fellini klasszikusait vetítik a Puskinban

Május 2. és 23. között az olasz filmművészet egyik legjelentősebb rendezőjének három alkotását vetítik a budapesti Puskin Moziban. A közönség újra nagyvásznon élheti át Az édes élet, a 8 és ½, valamint az Amarcord című filmeket.
Vizuál ajánló

A Hosszú alkony című filmet veszik górcső alá a Filmrendezők klubjában

Janisch Attila 1997-es misztikus alkotásában egy idős régésznő szürreális utazását követhetjük nyomon. A vetítést követően Bollók Csaba beszélget a rendezővel, aki mesterkurzust tart a résztvevőknek.
Vizuál ajánló

A holokauszt a túlélők szemével – új kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Galériában

Harminc művész szemén keresztül mutatja be a nyolcvan évvel ezelőtt lezajlott magyarországi holokauszt emlékezetét az Így történt - A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain című kiállítás.