Vizuál

"A 25 éves márkánk is megérdemel egy szamarat"

2020.01.31. 12:50
Ajánlom
A Katti Zoób Divatház az utolsó klasszikus értelemben vett párizsi divatház Budapesten, melynek szíve és lelke Zoób Kati. 2020 januárjában a divattervező elhozza a Pesti Vigadóba a divatház retrospektív kiállítását. Beszélgettünk a márkáról, a kiállításról és arról a lélekről, ami mindezt működteti.

ZoobKatiportrefotoBezsenyiZsolt-123552.jpg

Zoób Kati (Fotó/Forrás: Bézsenyi Zsolt / Pesti Vigadó)

A kollekcióid egyszerre elegánsak és praktikusak, modernek és meseregényesek, trendiek és kifinomultak, vagányak és szelídek: az abszolút időtlenség jellemzi őket.

Az időtlenség sokáig nem volt pozitív jelző a divatban. Inkább azt mondanám, hogy a 20. század közepéig az volt a természetes, hogy nagyon hosszú időre szólt egy termék; aztán megőrült a világ, mindennek lerövidült a használati ideje, és úgy éreztem, hogy ez az időtállóság kiment a divatból. De lám, fordul a világ, és most nagyon jókat jelent az a fogalom, amivel néhány évvel ezelőtt még egy kicsit régimódi voltam.

Manapság felértékelődik az, amiket a szüleinknél, nagyszüleinknél láttunk, a hagyományok, amikről talán csak olvashattunk, és ezek által is fenntarthatóságról, újra felhasználásról beszélünk. Mi a véleményed erről?

Azon gondolkodtam, hogy amikor a nagyszüleim elővették évről évre a szinte életre szóló télikabátjukat, akkor ők nem újra felhasználtak, hanem az volt a téli kabátjuk. Ennek az életre szóló használatnak persze, fontos eleme volt a praktikák ismerete, amik hozzátartoztak a divat kultúrához. Olyannyira, hogy a múlt század közepéig létező úgynevezett irodalmi divatlapok, nemcsak arról szóltak, hogy mi a divat, hanem összefűzték az aktuális áramlatokat a hímzés mintáktól, az irodalomon át, a divatos lekvár címkéig, például azzal, hogyan lehet a ruhát a következő szezonig eltenni.

Látszólag jelentéktelen háztartási tudományok voltak ezek, amelyek praktikusan segítették a fenntarthatóságot. Nagyon érdekes, hogy az új generációk mindezekre nyitottak, és szinte visszakövetelik a korábbi századok ésszerű praktikáit a fenntarthatóság érdekében. Újra fókuszba kerültek az örökölhető családi háztartási kultúrák. Boldog vagyok, hogy ma már erről is beszélünk.

Milyen családi tudást hoztál otthonról?

Gyerekkoromban nem volt a divatnak ilyen óriási szerepe, persze az öltözködés megmutatta a társadalmi rétegződést is, de nagyon más kommunikációs tartalommal bírt, mint most. Ilyen értelemben egy nagyon gazdag családból származom, ahol az arisztokrata nagymamától a parasztasszony nagymamáig, széles skálán tanultam a tárgyak szeretetét, nemcsak az öltözködést, hanem megcsinálni és létrehozni valamit. A nők mindennapi életformájának része volt a kézzel készítés, ami a tésztától a pulóverig terjedt; és ilyen értelemben,

a női munkákból eredő teremtő erőt, amit a környezetemben gyerekként magamba szívtam, tudtam katalizátorként használni a fantáziámhoz és a tehetségemhez.

201920VOROSszamar-123608.jpg

Vörös szamár (Fotó/Forrás: Pesti Vigadó)

Melyik a számodra legkedvesebb történet?

A 25 éves évfordulónk kapcsán kicsit erőteljesebb kommunikációval mutattam be egy mesémet. Miután játék- és bábtervezőként kezdtem a pályámat, nagyon szerettem textiljátékokat készíteni. Kisbabát várva azon gondolkodtam, hogy vajon mi lesz az én első játékom, amit a babámnak készítek. Aztán megszületett, olyan picike volt, mégis olyan erős egyéniség erős hanggal, és mindent olyan ügyesen kibírt. Én pedig akkor azt gondoltam, hogy egy kis szamár milyen jó lesz, mert kedves, egyszerű, de nagyon erős kis lény. Aztán a kislányom minden szülinapjára kapott egy szamarat, ami az ő életéről szólt: amikor iskolába ment, akkor a szamár is kapott hátizsákot; amikor a Mátrixot szerette, akkor bokáig érő fekete kabátot adtunk a szamárra; ha megigéződött a kollekciónk egy gyöngyös darabjától, akkor a szamár is azt viselte - ma már 33 darab szamara van.

Azt éreztem, hogy a 25 éves márkánk is megérdemel egy szamarat, hiszen ő is az én gyerekem, így a kollekciónak az az ékessége, hogy a márkalogót ötvöztük három nagyon cuki szamárral, amit egy francia festőművésztől kaptunk.

Ezen a ponton is összeért a két szál, beépült a kollekcióba a szamár, és Fruzsi idén ezeket a szamarakat kapta selyemsálon.

Kötődik-e emlékezetes pillanatod a Pesti Vigadóhoz?

Életem egyik legkülönlegesebb eseménye kötődik a Pesti Vigadóhoz, amikor a FINA Budapest 2017-es úszó-világbajnokság megnyitóján a Dunán felállított hatalmas színpadon, egy grandiózus Anna-bál történelmi képet jelenítettünk meg. Elmondhatatlanul misztikus élmény volt, amikor ez a sok különböző, nagyon fiatal lány a Pesti Vigadó Díszteremében készülődött, és korlátlan szépségükkel megtöltötték az egyébként is pompázatos termet. Majd az az elképesztő érzés, amikor ez a 150 lány elindult a Pesti Vigadóból, lement a korzóra, végelláthatatlan sorban végig vonult a rakparton, fel a színpadra, majd vissza… ehhez fogható borzongást nagyon nehéz érzékeltetni, sosem fogom elfelejteni. Ezek az igazi ajándékok egy alkotó számára.

JFR_3822-70-123557.jpg

Zoób Kati kiállítása a Pesti Vigadóban (Fotó/Forrás: Pesti Vigadó)

Mire számíthatunk a januárban nyíló kiállításon?

Az elmúlt 25 évnek egy markáns esztétikai üzenete van, ami a motívumokról és egyfajta kódrendszerről szól, amit ezek jelentenek. Visszanézve a 25 évre, kiderült számomra is, hogy nagyon sok olyan mintát dolgozok fel, ami az én országomnak és környezetemnek a motívuma: egy épületdísz, egy kelta kő, egy koronázási palást, egy miseruha, egy kárpit… Az életemben mindig erős jelek voltak a környezetem motívumai, és azt gondolom, hogy az lesz a legeslegszebb a kiállításban, ha ezt a jelrendszert dolgozzuk fel XXI. századi divatüzenetekként, miközben azokra a technikákra és tartalomra fókuszálunk, amitől a ruháink különlegesek. Láthatóak lesznek ruhák, textilek, tárgyak és hallhatóak zenék - egészen biztosan crossover kiállításra számíthatnak azok, akik velünk tartanak. Ez egy nagyon izgalmas projekt, és folyamatosan épül bennem a tartalom, az üzenet.

Repertoár - Az ellentétek harmóniája

A 25 éves retrospektív kiállításon az elmúlt negyed évszázad legkülönlegesebb, legemlékezetesebb darabjait láthatja a közönség.

Szerző: Nyirő Nikolett

Támogatott tartalom

Pesti Vigadó

A Pesti Vigadó minden korban a társasági élet központi helyszíneként működött.

Otthonául szolgált Strauss, Liszt, Erkel, Wagner, Bartók, Dohnányi koncertjeinek, a Pesti Műegylet által szervezett első hazai kiállításnak, az első népképviseleti országgyűlésnek ugyanúgy, mint Bleriot XI-es repülőgépe bemutatásának vagy az aktuális korszak legnépszerűbb báljainak.

2014 óta az épület fenntartását és üzemeltetését a Magyar Művészeti Akadémia, mint tulajdonos megbízásából a Pesti Vigadó Nonprofit Kft. biztosítja, amelynek célja továbbra is fenntartani, és megőrizni a közönség számára e kulturális sokféleséget és a magas művészeti színvonalat.

Az elmúlt években megvalósult rendezvények minősége és a látogatottsági adatok azt bizonyítják, hogy sikerült ismét a magyarországi kulturális és turisztikai életben korábban méltán elfoglalt pozíciójába visszahelyezni a Főváros szívében található Pesti Vigadót!

Legnépszerűbb

Vizuál

Rosszkedvű? – Vígjátékok karantén idejére

Nem a valóság elől menekülünk, egyszerűen csak szeretnénk egy kicsit jobban érezni magunkat. Ezért nézünk vígjátékokat és ezért ajánljuk őket. Szubjektív filmajánlónkban az HBO Go klasszikus és közelmúltbeli vígjátékaiból válogattunk.
Klasszikus

Elhunyt Krzysztof Penderecki lengyel zeneszerző

Nyolcvanhat éves korában, hosszú és súlyos betegség után vasárnap elhunyt Krzysztof Penderecki neves lengyel zeneszerző, a kortárs zene kiemelkedő alakja - közölte a lengyel sajtó.
Plusz

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.
Színház

Molnár Piroska: „A színházak nem köthetnek ki végleg az online térben”

A Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze azt mondja, hogy most is minden nap körbetelefonálják egymást Pogány Judittal és Csomós Marival, ki hogy van. Bizakodnak. Molnár Piroska arról is beszél, hogy ez a rendkívüli helyzet komoly lelki és szellemi erőpróba is, egy mentális maraton, ezért óvatosan kell bánnunk az energiáinkkal. Ő türelmes, de azért már nagyon hiányoznak neki a kollégák.
Színház

A Színházi világnapon indult az Ülj mellém! beszélgetéssorozat

A kultúra és a sport tehetségeit ülteti egy asztal mellé Fodor Annamária színművész és a Molnár Andrea táncművész új online beszélgetéssorozata. Az Ülj mellém! első adásában Udvaros Dorottya, Miklós Edit és Bercsényi Péter beszélgetnek. 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Hitchcock Hátsó ablakának titkai

Eláruljuk, milyen magyar vonatkozása van a filmnek, kiderül, miért volt feszültség a forgatáson Grace Kelly miatt és milyen valós gyilkosságokból merített ötleteket Hitchcock.
Vizuál vincent van gogh

Elloptak egy Van Gogh-képet

A sajátos humorérzékkel rendelkező tolvajok a neves festő születésnapján lovasították meg a festményt.
Vizuál Film

Rosszkedvű? – Vígjátékok karantén idejére

Nem a valóság elől menekülünk, egyszerűen csak szeretnénk egy kicsit jobban érezni magunkat. Ezért nézünk vígjátékokat és ezért ajánljuk őket. Szubjektív filmajánlónkban az HBO Go klasszikus és közelmúltbeli vígjátékaiból válogattunk.
Vizuál Maradj Otthon!

Elindult az #otthonunkműtárgya kezdeményezés

A képzőművészettel nemcsak a galériákban, múzeumokban, hanem otthonainkban is találkozhatunk. A MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. az #otthonunkműtárgya hashtag alatt futó kezdeményezésével arra kéri kortárs közönségét, hogy mutassák meg, milyen festményekkel, szobrokkal, műalkotásokkal veszik körbe magukat az otthonaikban.
Vizuál Film

Lélekben mindenki Indiában él – A Baltazár Színház elérhetővé teszi fesztiválnyertes filmjét

A Baltazár Színház egész társulata március 13-án Mumbaiba utazott volna, fellépni a Pitypang és a Por című előadásokkal. Egy nappal az út előtt zárta le határait India. Maradtunk és megértettük, hogy a mostani időszak a belső utazásról szól.