Vizuál

A Banksy jelenség kettő pont nulla

KÉP-regény
2020.02.08. 14:45
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Választása ezen a héten a Banksy-kiállításhoz kapcsolódik.

Írtam már egyszer erről a témáról egy másik kép és egy másik helyzet kapcsán. Sosem gondoltam volna, hogy egyszer majd saját magamat fogom idézni. Na, nem azért, mintha gránitszilárdságúan örökérvényű lennék, hanem azért, mert akkor azt hittem, hogy értem, sőt, azt is hittem, hogy mások is értik. Banksyről, korunk egyik legnagyobb hatású képzőművészéről amúgy is sok mindent leírtak már sokszor, sok helyen. Továbbra sem tudjuk biztosan, hogy kicsoda is ő, mint ahogy azt sem, hogy mikor és hol bukkan fel egy-egy újabb Banksy mű valamelyik világváros valamelyik falának szegletében.

Az ő terepe az utca és legnagyobb fegyvere a névtelenség.

Ezek után kissé meglepve olvastam a magyar sajtóban ezt a mondatot: „BANKSY: a LEGTITOKZATOSABB művész végre MAGYARORSZÁGON!” Esküszöm először azt hittem, hogy végre Budapestet is megtisztelte a művész úr (hölgy?), és a magyar főváros is elbüszkélkedhet egy valódi Banksy-vel. De nem. Ehelyett egy kiállítást kapott a főváros, amivel hirtelen nem tudtam, mit is kéne kezdeni? Levéstek néhány grafitit a fallal együtt Londonban vagy New Yorkban, és világkörüli turnéra indultak vele? Vagy hogy? Ráadásul ez street art, és nem véletlenül az. Ennek semmi keresnivalója nincs egy múzeumban.

BanksyThePainterPortobelloRoadNothingHillLondon-154757.jpg

Banksy-festmény a Portobello Roadon (Fotó/Forrás: morpho)

Amsterdamban is van Banksy-múzeum, a probléma ugyanaz. Annyira híressé tette őt a titokzatosság, hogy már azokhoz is eljutott a híre, akik nem értik ugyan az egészet, de azért megnézik, merthogy a szomszéd is. Egyébként az utcán simán elsétál bármilyen street art alkotás mellett, de azt írták, hogy ez most nagyon cool, meg nagyon mainstream!

Persze nem vésett falat senki. Fénykép printeket és festménymásolatokat állítottak ki egy teremben.

Olyan, mintha a Sixtus-kápolna mennyezetfreskóját lefényképezném és kiállítanám egy múzeumban.

Aztán kitennék egy táblát, hogy Michelangelo kiállítás nyílt Ököritófülpösön. Mindenesetre én a Sixtus-kápolnához hasonlóan mindenkinek az eredeti helyszíneket javaslom. Egyébként ebből sokkal több van, mint Michelangelo mennyezetfreskóból és a megtekintésük is tök ingyenes.

Jut eszembe: jogdíj?! Az ilyenkor kinek megy? De most komolyan! Ezen gondolkodott már valaki? Azt se tudjuk, hogy kicsoda az alkotó? Banksy sosem támogatta a műveinek kiállítóterekbe hordását. Erről a lehető legegyszerűbben a saját honlapján lehet meggyőződni, ahol világosan leírja, hogy:

ezeket a kiállításokat a művész tudta vagy bevonása nélkül szervezték meg. Kérjük, kezelje őket ennek megfelelően.”

Mindenesetre az tuti, hogy ő nem kap belőle egy kanyit sem. Ha szerzői jogi pert indítana, simán nyerne, csak akkor meg kiderülne, hogy kicsoda, azt meg ugye nem akarja. Ügyes.

Ilyen az, amikor némi anyagi haszon reményében átmegy a szubkult a mainstream-be. Most már csak a viszonyrendszert kéne tisztázni. Ez most az overground undergroundja, vagy az underground overgrandja? Bár végül is tökmindegy, mert aki múzeumban akar street artot nézni, az tényleg nem érti az egészet.

Szemben a londoni köztisztaságiakkal, akik kíméletlenül letakarítják korunk egyik legnagyobb hatású művészének képeit azzal a felkiáltással, hogy „mi professzionális takarítók és nem műkritikusok vagyunk”!

Persze van olyan is, amit nem festenek át! Például ez itt Londonban, a Notting Hillen, a Portobello Roadon. A festő (The Painter) című dolgozatot Banksy egyébként 2008-ban hirtelenkedte a falra. Közben az épületet eladták és felújították, de az új tulaj nagyon vigyázott a képre, egy teljes évig ponyva alatt lapult, de 2019 novembere óta, újra látható a street art kedvelők igen nagy örömére. Ráadásul tök ingyen.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Hartung Dávid és Réder György is a legjobb operatőrök között

Hat kategóriában adták át Kovács László-Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny díjait szombat este a Pesti Vigadóban. A közönség a Facebookon nézhette élőben a rendezvényt.
Vizuál Film

Catherine Deneuve és Gérard Depardieu új filmjeivel jön a Frankofón Filmnapok

Online rendezik meg a 11. Frankofón Filmnapokat április 22. és május 2. között. A tíz napon át látható válogatásban nyolc olyan játékfilm kapott helyet, amellyel a magyar közönség először találkozhat.
Vizuál Film

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Vizuál uránia

Ámos Imre tragédiájáról és 12 fiú történetéről szóló filmeket vetít ma este az Uránia

Folytatódik az Uránia ingyenes online vetítéssorozata, a Látótérben. Ma este, a Holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja előestéjén Kőbányai János Ámos Imréről készült és Sipos András gyerekkori háborús élményeit feldolgozó alkotásokat vetítenek.
Vizuál aukció

Színek, realizmusok, meglepetések - a Kieselbach Galériában

Tavaszi aukciója előtt a Kieselbach Galéria ismét megrendezi eladással egybekötött kiállítását. A csütörtökön nyíló tárlaton több mint 150 műtárgyat, klasszikus, modern és kortárs alkotást csodálhatunk meg.