Vizuál

A Banksy jelenség kettő pont nulla

KÉP-regény
2020.02.08. 14:45
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Választása ezen a héten a Banksy-kiállításhoz kapcsolódik.

Írtam már egyszer erről a témáról egy másik kép és egy másik helyzet kapcsán. Sosem gondoltam volna, hogy egyszer majd saját magamat fogom idézni. Na, nem azért, mintha gránitszilárdságúan örökérvényű lennék, hanem azért, mert akkor azt hittem, hogy értem, sőt, azt is hittem, hogy mások is értik. Banksyről, korunk egyik legnagyobb hatású képzőművészéről amúgy is sok mindent leírtak már sokszor, sok helyen. Továbbra sem tudjuk biztosan, hogy kicsoda is ő, mint ahogy azt sem, hogy mikor és hol bukkan fel egy-egy újabb Banksy mű valamelyik világváros valamelyik falának szegletében.

Az ő terepe az utca és legnagyobb fegyvere a névtelenség.

Ezek után kissé meglepve olvastam a magyar sajtóban ezt a mondatot: „BANKSY: a LEGTITOKZATOSABB művész végre MAGYARORSZÁGON!” Esküszöm először azt hittem, hogy végre Budapestet is megtisztelte a művész úr (hölgy?), és a magyar főváros is elbüszkélkedhet egy valódi Banksy-vel. De nem. Ehelyett egy kiállítást kapott a főváros, amivel hirtelen nem tudtam, mit is kéne kezdeni? Levéstek néhány grafitit a fallal együtt Londonban vagy New Yorkban, és világkörüli turnéra indultak vele? Vagy hogy? Ráadásul ez street art, és nem véletlenül az. Ennek semmi keresnivalója nincs egy múzeumban.

BanksyThePainterPortobelloRoadNothingHillLondon-154757.jpg

Banksy-festmény a Portobello Roadon (Fotó/Forrás: morpho)

Amsterdamban is van Banksy-múzeum, a probléma ugyanaz. Annyira híressé tette őt a titokzatosság, hogy már azokhoz is eljutott a híre, akik nem értik ugyan az egészet, de azért megnézik, merthogy a szomszéd is. Egyébként az utcán simán elsétál bármilyen street art alkotás mellett, de azt írták, hogy ez most nagyon cool, meg nagyon mainstream!

Persze nem vésett falat senki. Fénykép printeket és festménymásolatokat állítottak ki egy teremben.

Olyan, mintha a Sixtus-kápolna mennyezetfreskóját lefényképezném és kiállítanám egy múzeumban.

Aztán kitennék egy táblát, hogy Michelangelo kiállítás nyílt Ököritófülpösön. Mindenesetre én a Sixtus-kápolnához hasonlóan mindenkinek az eredeti helyszíneket javaslom. Egyébként ebből sokkal több van, mint Michelangelo mennyezetfreskóból és a megtekintésük is tök ingyenes.

Jut eszembe: jogdíj?! Az ilyenkor kinek megy? De most komolyan! Ezen gondolkodott már valaki? Azt se tudjuk, hogy kicsoda az alkotó? Banksy sosem támogatta a műveinek kiállítóterekbe hordását. Erről a lehető legegyszerűbben a saját honlapján lehet meggyőződni, ahol világosan leírja, hogy:

ezeket a kiállításokat a művész tudta vagy bevonása nélkül szervezték meg. Kérjük, kezelje őket ennek megfelelően.”

Mindenesetre az tuti, hogy ő nem kap belőle egy kanyit sem. Ha szerzői jogi pert indítana, simán nyerne, csak akkor meg kiderülne, hogy kicsoda, azt meg ugye nem akarja. Ügyes.

Ilyen az, amikor némi anyagi haszon reményében átmegy a szubkult a mainstream-be. Most már csak a viszonyrendszert kéne tisztázni. Ez most az overground undergroundja, vagy az underground overgrandja? Bár végül is tökmindegy, mert aki múzeumban akar street artot nézni, az tényleg nem érti az egészet.

Szemben a londoni köztisztaságiakkal, akik kíméletlenül letakarítják korunk egyik legnagyobb hatású művészének képeit azzal a felkiáltással, hogy „mi professzionális takarítók és nem műkritikusok vagyunk”!

Persze van olyan is, amit nem festenek át! Például ez itt Londonban, a Notting Hillen, a Portobello Roadon. A festő (The Painter) című dolgozatot Banksy egyébként 2008-ban hirtelenkedte a falra. Közben az épületet eladták és felújították, de az új tulaj nagyon vigyázott a képre, egy teljes évig ponyva alatt lapult, de 2019 novembere óta, újra látható a street art kedvelők igen nagy örömére. Ráadásul tök ingyen.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Szabó István filmje nyitja a ma kezdődő Magyar Mozgókép Szemlét

A szombatig tartó rendezvényen 59, Magyar Filmdíjra jelölt művet, valamint számos versenyen kívüli filmet vetítenek a Corvin moziban.
Vizuál

Szabó István nem veszi át életműdíját

Az Oscar- és Kossuth-díjas rendező kitüntetését a közelmúltban többen kritizálták Szabó István ügynökmúltja miatt.
Klasszikus

A lipcsei kántor, aki mindannyiunkat összeköt – Jön a Bach Bridges fesztivál

Bach és Beethoven lesz a főszereplője az idei Bach Bridges Fesztiválnak március 31. és április 3. között a Budapest Music Centerben. A két korszakalkotó zseni munkássága a jelenkor perspektívájából és a nyugatitól eltérő esztétika fénytörésében is megmutatkozik a fesztivál változatos programjában.
Vizuál

Elhunyt Szentandrássy István festőművész

A 62 éves korában elhunyt művész 2012-ben kapott Kossuth-díjat a cigányság ősi, balladisztikus hagyományait és alakjait ábrázoló műveiért.
Klasszikus

A mi Kodályunk – Zenés ismeretterjesztő film a mozikban

Március 6-a Kodály Zoltán, a világhírű zeneszerző és népzenekutató halálának évfordulója. A 20. század korszakalkotó zenetudósa előtt tisztelegve, március 11-től érkezik a mozikba A mi Kodályunk című rendhagyó dokumentumfilm, amely Kodály kevéssé ismert fiatalkorát dolgozza fel két kimagaslóan tehetséges ifjú muzsikus szemszögéből, egy 1910-es szerzői estet állítva középpontba.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Lelkendezések és siránkozások - Eszik Alajos kiállítása a Pesti Vigadóban

Eszik Alajos grafikusművész a Magyar Képzőművészeti Egyetem nyugalmazott docense válogatott anyaggal mutatkozik be a Vigadó Galéria földszinti és alagsori termeiben.
Vizuál hír

Elítélték Weinsteint - Hollywoodi hírességek és aktivisták üdvözölték a döntést

Egy New York-i esküdtszék hétfőn bűnösnek találta Harvey Weinstein filmmogult szexuális bűncselekmények vádjában.
Vizuál Film

Ingyen nézhető online az első magyar színesfilm, a Lúdas Matyi

A 70 éve bemutatott első mozinak már a forgatása is izgalmas volt. Egyformán bajlódtak a színek beállításával és a libák terelésével.
Vizuál gyász

Elhunyt Szentandrássy István festőművész

A 62 éves korában elhunyt művész 2012-ben kapott Kossuth-díjat a cigányság ősi, balladisztikus hagyományait és alakjait ábrázoló műveiért.
Vizuál galéria

Vidékies unikornis és aranyozott székek az Iparművészeti restaurátorainál

Februárban meghívtak minket, hogy pillantsunk be a jelenleg éppen tetszhalott állapotban lévő Iparművészeti Múzeum bútorrestaurátorainak munkájába. Aranyozásban és lábakban gazdag galéria!